Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Adana » Ceyhan’da Gezilecek Yerler

Ceyhan’da Gezilecek Yerler


Ceyhan gezilecek yerler
Adana'nın 43 km doğusunda konumlanmış olan Ceyhan, şehrin en ilgi çekici ilçelerinden bir tanesi olmayı da başarmış durumda. Ceyhan Ovası, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve Hitit, Mısır, İran, Roma, Bizans, Fenike gibi medeniyetlerin bünyesinde yer almıştır. Tarihi dokudaki çeşitliliğin asıl sebebi budur ve hali hazırda ilçede bu medeniyetlere ait kalıntılar da mevcuttur.

Ceyhan Tarihi 

Adana'nın en büyük ilçesi olarak lanse edilen Ceyhan, tarih boyunca da önemli bir konuma ve değere sahip olmuştur. Ceyhan Nehrinin doğu tarafından kurulmuş olan ilçe, MÖ. 1900’lere uzanan köklü tarihi ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Kırım savaşının devam ettiği dönemde Kırım’dan bu bölgeye akın eden Nogaylar ve 1877 yılından itibaren bu bölgeye göç eden muhacirler, Yılankale, Sirkeli ve Hamitbey köylerine yerleştirilmiştir. Bu yerleşimin asıl nedeni ise tarımı daha güçlü hale getirebilmek ve Ceyhan Nehrinden en iyi şekilde faydalanabilmektir.

Ceyhan'ın bugünkü ismini alması ise şu şekilde gerçekleşmiştir:


Dönemin padişahı Abdülhamit’in tahttan indirilmesi sonrası Örfiye adı ile anılmaya başlanmış ve 3 Mayıs 1926 tarihinde ise Ceyhan Nehri nedeniyle ilçenin ismi de Ceyhan olarak anılmaya başlanmıştır.

İlçenin tarihine kısa bir özetle göz attıktan sonra dilerseniz Ceyhan’da gezilecek yerler ve keşfedilecek noktalarına da hep birlikte değinmiş olalım…

İncirlik Kasabası

Ceyhan ilçe merkezine ortalama 20 km gibi bir mesafede yer alan incirlik kasabası, deniz kıyısında yer alması nedeniyle gezginler tarafından da çok sık tercih ediliyor. Şirin bir kasaba olarak nitelendirilen incirlik, yaz aylarında çok daha etkileyici bir görüntüye sahip oluyor. Tesis bakımından gelişmiş bir karakter sergileyen kasabada çok sayıda balık restoranı ve işletme yer alıyor. Kasaba, yaz aylarında yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlere de ev sahipliği yapıyor.

Kurtkulağı Mesire Alanı 

Kurtkulağı Köyüne yaklaşık 1 km mesafede bulunan mesirelik alan, Ceyhan ilçesine de 15 km gibi bir mesafede yer alıyor. Kazankaya Kalesi harabelerine de ev sahipliği yapan ve tarihe tanıklık eden bu alan, son dönemde ziyaretçi sayısını arttırmak adına ağaçlandırma çalışmaları ile de adından söz ettirmeyi başarıyor. Yeşili ve bol oksijeni en iyi şekilde değerlendirmek istiyorsanız eğer listelerinizde bu alana da yer verebilirsiniz.

Yılan Kalesi 

Adana-Ceyhan karayolu üzerinde konumlanmış olan bölge, Yılan Kalesi ile birlikte tarihe tanıklık etmeye devam ediyor. Bizans döneminde yapıldığı varsayılan kale, 700 metre uzunluğa sahip ve ihtişamlı bir görüntü sergiliyor. Yerli halk tarafından Şahmeran Kalesi olarak da adlandırılan bu yapı, gezginlerin en çok ziyaret ettiği tarihi yapılardan bir tanesidir.

Kurtkulağı Kervansarayı

Halep Kervanyolu üzerinde konumlanmış olan ve Kurtkulağı Köyüne 1 km mesafede yer alan kervansaray da ihtişamlı görüntüsü ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Hali hazırda Etnografya Müzesi olarak hizmet veren yapı, 1711 yılında inşa edilmiş ve Selçuklu Kervansaraylarına olan benzerliği ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Mimar Mehmet Ağa'nın eseri olan bu yapı, Hüseyin Paşa'nın emri ile hayata geçirilmiş ve hali hazırda da varlığını korumaktadır.

Durhasan Dede Türbesi 

4. Murat'ın şeyhleri arasında yer alan Durhasan Dede’ye ait olan bu türbe, yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de ilgisini çekmeyi başarıyor. 1717 yılında yapımına başlanan türbe, 1720 yılında tamamlanmış ve hali hazırda da varlığını korumaya devam ediyor…

Ulu Camii

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Ceyhan'ın ilk misafirleri Nogaylardır ve ulu camii de Nogay Abdülkadir tarafından yaptırılmıştır. Yapımı 1868 yılında tamamlanan Ulu Camii’nin minaresi ise yakın tarihte, 1946 yılında eklenmiştir. Takvimler 1998’i gösterdiğinde yaşanan deprem, Ulu Camii’yi de etkilemiş ve bir süre ibadete kapatılmasına neden olmuştur. 1998 yılında ise camii yeniden ibadete açılmış ve ziyarete de açık hale gelmiştir.

Ceyhan ilçe merkezinde yer almaktadır. Ceyhan'a ilk yerleşen Nogaylardan Abdülkadir Ağa tarafından inşa ettirilmiştir. 1868 yılında inşa edilen caminin minaresi 1946 yılında eklenmiştir. 1998 yılında depremde hasar gören Ulu Camii onarılarak tekrar ibadete açılmıştır.

Ceyhan’ın Meşhur Lezzetleri 

Adana'nın en meşhur lezzetlerinden bir tanesi olan Şırdan Dolması, Ceyhan'ı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de göz bebeği olmayı başarıyor. Şırdan dolmasının yanı sıra çiğ börek, şipsi ve içli köfte de Ceyhan'ın sembol lezzetlerinden bazılarıdır.

Bici bici, taş kadayıf ve şam tatlısı da tatlı severleri mutlu edecek ve damak tadına hitap edecek özel lezzetler arasında yerini almaya devam ediyor.


Ceyhan Nerede, Nasıl Gidilir?

Adana merkeze 43 km mesafede olan Ceyhan’a ulaşmak için öncelikli olarak Adana havalimanına inmeniz gerekiyor. Havalimanından otobüs seferleri mevcut ve saat başı düzenlenen seferler, yaz aylarında sayı olarak çok daha fazladır. Bununla birlikte özel araç kiralayabileceğiniz firmalar mevcut ve dilerseniz taksileri de tercih edebilirsiniz. Gruplar içi özel olarak hazırlanmış olan otobüsler de mevcut ve bu otobüsler için rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.



admin / 15.04.2018 / 0 / 16 334

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Adana Arkeoloji Müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi şehrin bütün tarihi eserlerini sergilenmesi üzerine
Adana Yılan Kalesi Tanıtımı

Adana Yılan Kalesi Tanıtımı

Yılan Kalesi; sarp bir kayanın üzerine kurulmuştur ve Adana'nın Ceyhan ilçesine
Anavarza Antik Kenti

Anavarza Antik Kenti

Tarihi bakımından dolayı önemli yere sahip olan bu antik kent Adana’da Kozan
Yüreğir’de Gezilecek Yerler

Yüreğir’de Gezilecek Yerler

Adana'nın merkez ilçelerinden biri Yüreğir’dir. Oldukça büyük ve kalabalık olan
Pozantı’da Gezilecek Yerler

Pozantı’da Gezilecek Yerler

Adana şehir merkezine 100 km mesafede yer alan ilçe, Mersin ve Niğde illerine
Yumurtalık’ta Gezilecek Yerler

Yumurtalık’ta Gezilecek Yerler

Büyük İskender’in Pers İmparatorunu mağlup etmesi ile birlikte bir liman şehri
Kozan’da Gezilecek Yerler

Kozan’da Gezilecek Yerler

Adana'nın ilçeleri arasında yer alan Kozan, şehir merkezine 59 km mesafede yer
Çukurova’da Gezilecek Yerler

Çukurova’da Gezilecek Yerler

Akdeniz Bölgesinin doğusunda konumlanmış olan Çukurova, ülkemizin en verimli
Seyhan’da Gezilecek Yerler

Seyhan’da Gezilecek Yerler

Adana merkeze 96 km mesafede yer alan Seyhan, nüfusu bakımından Adana'nın en
Adana'da Gezilecek Yerler

Adana'da Gezilecek Yerler

Adana'da gezilecek yerler isimli bu yazımızda; Adana nüfusu, Adana ilçeleri ve
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up