Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Balıkesir » Bigadiç'te Gezilecek Yerler

Bigadiç'te Gezilecek Yerler


Bigadiç, Marmara Bölgesinde gerek tarihi kalıntıları gerekse doğal güzellikleri ile bilinen ve bir yandan dağ turizmi bir yandan da deniz turizmi ile ilgi gören Balıkesir’de yer almaktadır. Balıkesir’in güneydoğusunda yer alan Bigadiç’in merkez ile uzaklığı ise 40 km civarındadır.

Bigadiç gezilecek yerler
Eski çağlardan bu yana yerleşim alanı olarak önemli olan Bigadiç, iğne yapraklı ağaçların yoğunlukta olduğu ormanlarla kaplı bir ilçe olması bakımından da dikkat çekicidir. Yamaçlar üzerine kurulan bir yerleşim alanı olan Bigadiç, Simav Çayının bereket kattığı toprakların kıyısında yer almaktadır. Deniz seviyesinden yaklaşık 200 metre yükseklikte yoğunlaşan yerleşim alanlarının çevresinde yüksekliği 1500 metreyi aşan dağlar bulunmaktadır.


Bigadiç Tarihi

Balıkesir Bigadiç tarihinin 5000 yıl öncesine kadar uzandığı, ulaşılabilen kaynaklardan edinilen bir bilgidir. Ayrıca Karesi Beyliği ile Osmanlı döneminden izleri de ilçe sınırları içinde görmek mümkündür. Askeri ve ticari açıdan önemli bir güzergah üzerinde olması bölge üzerinde etkili olmuştur. Özellikle Karesi Beyliği ile Osmanlılar döneminde imar faaliyetlerinde ciddi bir ilerleme kaydedilmiştir. Yarısından fazlası ormanlık alanla kaplı olan ve tarihinden izlerin bugün halen görülebileceği Bigadiç gezilecek yerler listemize bir göz atalım.

Bigadiç Kalesi

Bigadiç’in doğusundaki bir tepe üzerinde tarihi M.S. XI. Yüzyıla dayandırılan ve Bizanslılara ait olduğu bilinen Achyraos Kalesi harabeleri yer almaktadır. Yunan işgali sırasında kale karargah olarak kullanılmıştır. Yaşanan tahribata rağmen kalenin dış surları günümüze ulaşabilmiştir.

Yörücekler

Simav Çayı kenarında, Yörücekler Köyü’nün karşısında yer alan ve geniş bir alanı kaplayan devasa çınarları ile bilinen Yörücekler, Bigadiç’e 7 km uzaklıktadır. Su sesine çınar gölgesinin ve kuş cıvıltılarının eşlik ettiği bu doğal güzellik piknik alanı olarak ilgi görmektedir.

Cevizli

Bigadiç'e 3 km uzaklıkta ve Balıkesir Bigadiç yolu üzerinde yer alan Cevizli, ceviz ağaçlarının gölgelediği geniş bir yeşil alana sahip bir dinlenme alanıdır. Yumuşacık çimler üzerinde keyifle piknik yapılabilmekte ve hoş vakit geçirmek mümkün olmaktadır.

Hisarköy

Çevresi antik kalıntılarla kaplı olan Hisarköy, Bigadiç merkezine yaklaşık 20 km uzaklıktadır. Burada bulunan tonozlu köprü ve tüneller, tiyatro ve yazılar ile postamentler, Roma döneminde bu bölgenin önemli bir kaplıca merkezi olduğunu göstermektedir. Günümüzde de bu bölgeden çıkan jeotermal kaynaklar ilçenin ısınma ihtiyacını karşılamanın yanı sıra şifalı su olarak da değerlendirilmektedir. Yabancı arkeologların ilgisini çeken alanlardan biri olan ve çok sayıda kalıntı bulunan Hisarköy, ülkemizin tanıtımı iyi yapılmamış antik miraslarından biridir.

Alaçam ve Ulus Dağları

Bigadiç’in doğal güzellikleri içinde Alaçam ve Ulus Dağlarının önemli bir yeri bulunmaktadır. İlçeyi kuşatan bu dağlarda, antik kalıntılara rastlamanın da mümkün olduğu doğa yürüyüşleri yapılabilmektedir. Bu dağlarda yapılacak bir yürüyüş aktivitesi tarihle doğayı iç içe geçirebileceğiniz bir zaman dilimi sunmaktadır.

Kasımpaşa Cami

Osmanlı dönemi eserlerinden biri olan Kasımpaşa Cami'sini, Kanuni Sultan Süleyman'ın vezirlerinden Cezerizade Kasım Paşa yaptırmıştır. Kesme taştan yapılan bu caminin tarihi ise 1549 yılını göstermektedir. Döneminin mimarisini yansıtan Kasımpaşa Cami'nin minaresi bozulmadan günümüze ulaşmış durumdadır.

Yeşilli Cami

Bigadiç'te bugün merkez cami olma niteliğini taşıması bakımından da önemli olan Yeşilli Cami, Bigadiçli Çavuşzade İsmail Ağa'nın 1715 tarihinde yaptırmış olduğu bir camidir. Bigadiç’in tarihi camileri arasında göze çarpanlardan biri de Bigadiç Voyvodası olan Seyyid Hacı Hasar Ağa'nın 1795 yılında yaptırmış olduğu ve Lonca Cami olarak da bilinen Evliya Çelebi Camidir.

Bigadiç Müze ve Kültür Evi

Bigadiç kültürünün ve tarihine dair izlerin en iyi görülebileceği alanlardan biri Bigadiç Müze ve Kültür Evidir. Bu bölgede yapılan kazılarda bulunmuş olan tarihi eserler müzede görülebilmektedir. Müzede Kuvay-ı Milliye, Arkeoloji ve Etnografya bölümleri bulunmaktadır.

Asaralan

Bizans döneminden kalıntıların bulunduğu Asaralan, Alan Köyü civarında yer almaktadır. Bu bölgede Bizanslılara ait sur kalıntıları ile 3 adet su sarnıcını görmek mümkündür.

Gavur Hamamı

Bigadiç Işıklar Köyü yolu üzerinde yer alan bölgede Roma Dönemine ait kaya mezarlarını görmek mümkündür.


Bigadiç Nerede, Nasıl Gidilir?

Kuzeyden Kepsut ile komşu olan Bigadiç, kuzey ve doğudan ise Dursunbey ile çevrilidir. İlçenin güneyinde Sındırgı ve batısında da Altıeylül ilçeleri yer almaktadır. Balıkesir il merkezinden yaklaşık 40 km'lik bir yolculukla Bigadiç'e ulaşılabilmektedir.



admin / 14.05.2018 / 0 / 17 409

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Sındırgı'da Gezilecek Yerler

Sındırgı'da Gezilecek Yerler

Balıkesir’in ilçesi olan ve Kurtuluş Savaşı sırasında yöre halkının vermiş
Savaştepe’de Gezilecek Yerler

Savaştepe’de Gezilecek Yerler

Balıkesir’in makiliklerin yaygın olduğu bitki örtüsü, meyve yetiştiriciliği,
Kepsut’ta Gezilecek Yerler

Kepsut’ta Gezilecek Yerler

Kepsut, Balıkesir’in merkeze göre doğuda yer alan küçük ve şirin bir ilçesidir.
Karesi'de Gezilecek Yerler

Karesi'de Gezilecek Yerler

Karesi ülkemizin batısında bulunan güzel ilçelerden bir tanesidir. Balıkesir
İvrindi’de Gezilecek Yerler

İvrindi’de Gezilecek Yerler

İvrindi, Balıkesir’in küçük ama güzel ilçelerinden bir tanesidir. Köklü bir
Güre’de Gezilecek Yerler

Güre’de Gezilecek Yerler

Balıkesir ilinin en meşhur ilçelerinden biri olan Edremit, kendi bünyesinde
Dursunbey’de Gezilecek Yerler

Dursunbey’de Gezilecek Yerler

Balıkesir'e bağlı Dursunbey, 640 metre rakıma sahip, serin yazları, sert geçen
Balya’da Gezilecek Yerler

Balya’da Gezilecek Yerler

Balya, Balıkesir’in küçük ilçelerinden bir tanesidir. Balıkesir’in batısında
Marmara Adasında Gezilecek Yerler

Marmara Adasında Gezilecek Yerler

Şarköy ile Kapıdağı yarımadası arasında kalan sığ deniz alanında konumlanan
Manyas’ta Gezilecek Yerler

Manyas’ta Gezilecek Yerler

Adından sıkça bahsedilen bir ilçemiz olan Manyas Balıkesir iline bağlıdır. İl
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up