Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Balıkesir » Dursunbey’de Gezilecek Yerler

Dursunbey’de Gezilecek Yerler


Dursunbey gezilecek yerler
Balıkesir'e bağlı Dursunbey, 640 metre rakıma sahip, serin yazları, sert geçen kışları ile bilinen ve Alaçam Dağlarının ormanları ile çevrili olan şirin bir Anadolu kentidir. Dağlık ve engebeli bir yapının yaygın olması dolayısıyla doğa yürüyüşleri yapmak için oldukça uygun olan bölge, kamp ve avlanma gibi aktiviteler için de tercih edilmektedir.

Dursunbey ve çevresi karstik kaynaklı önemli doğal güzelliklere sahiptir. Su Çıktı, Hıdırlık, Çınarlı Pınar, Çamaşırlık deresi, Gölcük, Değirmenek ve Yayla gibi mesire alanları Dursunbey’de görülmeye değer yerler arasında yer almaktadır. Alaçam Dağlarında yer alan mesire yerleri dağ turizmi bakımından da ilçeyi öne çıkarmaktadır.

Dursunbey Tarihi

İlk kez yerleşim yeri olarak kullanıldığı Roma Uygarlığı Döneminde Abrietiene adı ile bilinen bölgede merkez konumunda olan Balıkesir Dursunbey, Hadrianeia adı ile anılmaktaydı. Bu bölge Roma dönemi için önemli bir para basım yeri olarak kullanılıyordu. Bu dönemde adına para bastıran imparatorlardan biri olan Hadrian’ın şehre adını verdiği düşünülmekte ve şehrin M.S. 131-132 yıllarında kurulmuş olduğu tahmin edilmektedir.


İlçenin önceki isimlerinden biri Balat’tır. Bugünkü adı ise Karesi Beyliğinden Tursun Bey’e ve Orhan Gazi’nin sancak beylerinden biri olan Emir Dursun’a dayandırılmaktadır. Tarihi hakkında genel bir bakış açısı sunduğumuz bu şirin yerleşim yeri için Dursunbey gezilecek yerler listemize bir göz atalım.

Su Çıktı Mesire Yeri

Dursunbey merkezinde yer alan ve bu nedenle de kolaylıkla ulaşılabilen doğal bir güzellik olan Su Çıktı, bir pınar başı yeridir ve tarihinin 1000 yıl öncesine kadar uzandığı düşünülmektedir. Burada Temmuz ayında Suçıktı Şiir Akşamları organizasyonları yapılmakta ve bu kapsamda çeşitli konserler, şiir dinletileri ve folklor gösterileri gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Hoş vakit geçirmenin yanı sıra asırlık çınar ağaçlarının arasında dinlenmek için de tercih edilen bir noktadır. Su Çıktı, Balıkesir merkezine yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta olduğu için de ilgi görmektedir.

Saz Mesire Yeri

Dursunbey içinde gidilebilecek mesire yerlerinden biri de geniş yeşil alanı ile Saz’dır. Bu bölge, kavak ağaçlarının bulunduğu ve Su Çıktı Deresinin kenarında yer alan bir dinlenme alanıdır. İlçenin geleneksel panayırı da burada büyüleyici doğal ortamda yapılmaktadır.

Alaçam Dağları

Dursunbey’de birçok mesire yeri ve piknik alanı bulunmaktadır. Dağ turizmi ile ilgilenenler için Alaçam Dağları, temiz havası ve yeşil alanı ile hoş bir seçenektir. Belgeli olmak koşuluyla Alaçam Dağlarında avcılık da yapılabilmektedir.

Yayla Tesisleri

İlçede yaygın bir şekilde bulunan mesire yerlerinden biri de Yayla Tesisleri’dir. İlçe merkezine mesafesi 30 km olan bu tesiste geyik/karaca bakım istasyonunun yer alması da dikkat çeken özelliklerinden biridir.

Hadrianeia Antik Kenti

Roma döneminden kalma bir yerleşim yeri olan bu antik kent, ilçenin kuzey batısında yer almaktadır ve Dursunbey tarihindeki bilinen ilk yerleşim alanıdır. Roma İmparatorlarından Hadrian onuruna kurulmuş bir şehir olduğu ve adının da buradan geldiği tahmin edilmektedir.

Çarşı Camii

1866 yılında inşa edilmiş tarihi bir cami olan Çarşı Camii, ilçenin mahallelerinden biri olan Cebeci’de yer almaktadır. Çarşı Camii bugün halen ibadet amacıyla kullanılmaktadır.

Dursunbey’in Nesi Meşhur?

Dursunbey, UNESCO tarafından 2010 yılında Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine de eklenmiş olan ve yüzyıllardır sürdürülen Barana Geleneği ile bilinmektedir. Anadolu’da sıra gecesi, oturak gibi geleneklerle benzeşen Barana geleneği, güzel bir sosyal dayanışma örneğidir.

Dursunbey’i meşhur eden değerlerden biri de ametist taşıdır. İlçenin Güğü Köyü yakınlarında çıkarılmakta olan ve mavi-mor ya da mor rengi ile beğeniyle kullanılan kuvars ailesinden bir taş olan ametist, eski dönemlerde sarhoşluğu yok etmesi ile biliniyordu ve buna bağlı olarak kadeh ve çanaklarda yaygın olarak kullanılıyordu. Bugün ise vücut sağlığı üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle çeşitli nesnelerin yapımında kullanılmaktadır.


Ormanlık bir alanda kurulmuş olan bir yerleşim yeri olmasından dolayı Dursunbey ekonomisinde ağaç ve orman ürünlerinin yeri büyüktür. Karaçam ve ardıçtan yapıştırıcı kimyasallar kullanılmaksızın yapılan bir tür matara olan ve içine konan sıvıyı doğal ağaç kokusu içinde uzun süre muhafaza etme özelliği bulunan yatık, ilçede yaygın olarak üretilmektedir.

İlçe yerel lezzetleri ile de bilinmektedir. İlçede üretimi 100 yıla yaklaşan Osmanlı Lokumu tadılması gereken lezzetler arasında yer almaktadır.

Dursunbey Nerede, Nasıl Gidilir?

Dursunbey ilçesi, Balıkesir-Kütahya Yolu üzerinde yer almaktadır ve il merkezine uzaklığı 77 km'dir. İzmir-Ankara demiryolunun Dursunbey’den geçmesi ulaşım adına önemli bir avantajdır. Ayrıca Bursa il merkezi ile Dursunbey arasında ulaşım olanakları yoğun bir şekilde sağlanmaktadır.



admin / 01.06.2018 / 0 / 15 689

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Sındırgı'da Gezilecek Yerler

Sındırgı'da Gezilecek Yerler

Balıkesir’in ilçesi olan ve Kurtuluş Savaşı sırasında yöre halkının vermiş
Savaştepe’de Gezilecek Yerler

Savaştepe’de Gezilecek Yerler

Balıkesir’in makiliklerin yaygın olduğu bitki örtüsü, meyve yetiştiriciliği,
Kepsut’ta Gezilecek Yerler

Kepsut’ta Gezilecek Yerler

Kepsut, Balıkesir’in merkeze göre doğuda yer alan küçük ve şirin bir ilçesidir.
Karesi'de Gezilecek Yerler

Karesi'de Gezilecek Yerler

Karesi ülkemizin batısında bulunan güzel ilçelerden bir tanesidir. Balıkesir
İvrindi’de Gezilecek Yerler

İvrindi’de Gezilecek Yerler

İvrindi, Balıkesir’in küçük ama güzel ilçelerinden bir tanesidir. Köklü bir
Güre’de Gezilecek Yerler

Güre’de Gezilecek Yerler

Balıkesir ilinin en meşhur ilçelerinden biri olan Edremit, kendi bünyesinde
Bigadiç'te Gezilecek Yerler

Bigadiç'te Gezilecek Yerler

Bigadiç, Marmara Bölgesinde gerek tarihi kalıntıları gerekse doğal güzellikleri
Balya’da Gezilecek Yerler

Balya’da Gezilecek Yerler

Balya, Balıkesir’in küçük ilçelerinden bir tanesidir. Balıkesir’in batısında
Marmara Adasında Gezilecek Yerler

Marmara Adasında Gezilecek Yerler

Şarköy ile Kapıdağı yarımadası arasında kalan sığ deniz alanında konumlanan
Balıkesir'de Gezilecek Yerler

Balıkesir'de Gezilecek Yerler

Ülkemizin müstesna kentlerinden olan Balıkesir topraklarının bir kısmı Marmara
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up