Nevşehir Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinde yer alan tarihi ve doğal güzellikleriyle meşhur şehirlerinden birsidir. Yerli insanının da oldukça samimi olması şehri bütünleştiren bir özelliğidir. Eskiden yani Osmanlı döneminde küçük bir yer iken zamanla bu gün olan bu halini zaman içerisinde almıştır.
Bu gün Nevşehir'e bağlı olan sekiz ilçesi bulunmakla beraber bu ilçelerde kendi içerisinde birçok küçük parçalara sahiptir.
Nevşehir’de gezilecek yerler sıralaması yapmak yanlış bir durumu temsil edeceğinden tüm güzelliklerini yazıya aktarıp gideceklerin kendince sıralamalar yapması daha doğru olacaktır. Tarihi güzelliklerinden doğal güzelliklerine ve bunlara da ek olarak müzelerinin de bulunması Nevşehir’i bir güne sığdıramaz.
Derinkuyu
Nevşehir’in her bir detayında farklı bir doku bulunmaktadır. Bu sebeple nevşehirde gezilecek yerler yazısına tarihi mekanlarla başlamak mümkündür.
Derinkuyu yer altında inşa edilen şehriyle başlamak gerekirse roma zamanına dayanan mekanın yaşayan yerlileri Roma İmparatorluğunun baskıcı yönetimden kaçan halktandır. Oldukça derin katlardan oluşması ve içerisinde geniş bir yaşam alanının olması ile bu adı almıştır.
Uçhisar Kilisesi
Bir diğer Nevşehir’de görülmesi gereken yerler içerisinde yer alan
Uçhisar Kilisesi diğer bir adıyla Kapadokya’nın çatısı bulunduğu yerin en tepe noktalardan birinde yer alması sayesinde şehir ayaklar altına serilir.
Saklı Kilise
Saklı Kilise ise duvarlarında güzel mi güzel resimler ile renklendirilmiş bir yer olup tesadüfen bulunana bir güzelliktir.
Ihlara Vadisi
Kapadokya Ihlara vadisinde ise birçok kiliseyi, manastırı ve tarihi güzelliği barındıran bir yer olup turistlerin başka bir ilgi odağı yerdir.
Kapadokya Kaya Evleri
Diğer bir tarihi güzellik de Kapadokya Kaya evleridir. Şehrin simgesi evlerin oluşturduğu yapıları temsil etmektedir. Kapadokya yöresi aslında tüm bu güzellikler dolaylı ya da doğrudan doğanın bir sonucunda meydana geldiğinden birbiri ile bağlantılıdır.
Peri Bacaları
Kapadokya’nın en önemli güzelliği ise doğal bir etkileşim sonucu oluşan Peri Bacalarıdır. Peri Bacaları volkanizma sonucunda meydana gelmiş bir yapıdır. Patlayan bir volkandan gelen tüfler ve volkan taşlarının üst üste birikmesi ve zamanla bu taşların altında bulunan tüflerin rüzgar etkisiyle belli yerlerinin aşınması ile meydana gelen doğal ancak tarihiymiş gibi duran yapıdır. Bu yapı kısa bir süreçte değildi milyonlarca yıl süre gelen bir etkileşim sonucunda meydana gelmiştir.
Paşabağ Vadisi
Paşabağ vadisi ise doğal bir güzellik olup Peri bacalarının içerisinde vadi boyunca gezebilme imkanı sunmaktadır.
Nevşehir Müzesi
Türkiye'nin en güzel şehirlerinden birisi olan nevşehirde görülmesi gereken yerler içeriği bakımından çok fazla seçenek vardır. Nevşehir’e ise havadan ve karadan kolaylıkla ulaşım yapılabilmektedir. İsteğe bağlı tur ile gitme imkanı da bulunan şehir yine isteğe bağlı özel araçla da gitmek mümkündür. Nevşehir bazı tarihi dokusunu müzeler aracılığı ile korumaya almıştır. Nevşehir müzesine gidilerek özellikle dikkat çeken deniz canlıları fosillerini de incelemek mümkündür. Garip olan nokta da bu ki denize kıyısı olmayan bu şehrin deniz canlısı fosillerine sahip olmasıdır.
Ürgüp Müzesi
Diğer bir müze ise Ürgüp müzesidir. Bu müzede ise en dikkat çeken nesli tükenmiş bir hayvan olan Mamutlara ait diş bulunmasıdır.
Güray Yeraltı Müzesi
Lonely Planet tarafında dünyada görülmesi gereken yerler listesinde bulunan müze, Avanos ilçesinde yer almaktadır. En ilginç özelliği ise üzerinde bulunan kaya kütlesi oyularak yerin 20 metre altına inşa edilmiş olmasıdır.
Yöresel Lezzetleri
Ayrıca
Nevşehir’in neyi meşhurkonusu da genellikle herkesçe merak edilen başka bir noktadır. En belirgin ve hatta şehir ile özleşen Kapadokya’nın haricinde biraz da yöresel lezzetlerden bahsetmek gerekirse başı Testi Kebabı çekmektedir. Dana etinin yöreye özgü başka malzemelerle bir araya getirilip pişirilmesiyle ortaya harika bir lezzet çıkar.
Diğer bir tat ise Sızgıt adı verilen değişik bir tattır. Bunun dışında Düğü çorbası, Nevşehir Tavası, Nevşehir Soğanlama da diğer meşhur olan tatlardır. Bu yöresel tatlar denenmeden Nevşehir’den ayrılmamak gerekir.
Nevşehir Nerede, Nasıl Gidilir?
Dünya turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Orta Anadolu'nun en güzel şehri
Nevşehir Nerede diye bir araştırma yaptığınızda, Nevşehir’in Kayseri, Kırşehir ve Niğde illeri ile sınır komşusu olduğunu görebilirsiniz. Konumu itibariyle birçok Anadolu kentine yakın mesafede bulunan Nevşehir, eski çağlarda büyük yanardağların oluşturduğu volkanik bir plato üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca şehrin ortasından geçen Kızılırmak; Nevşehir'i doğu ve batı şeklinde ikiye ayırmaktadır.
Dünyaca bilinen ve yıl içerisinde milyonlarca turistin ziyaret ettiği Kapadokya’nın da yer aldığı Nevşehir'e kara, hava ve demir yolu ile ulaşabilirsiniz. Kaldı ki Anadolu bölgesindeki ana yol hatları üzerinde bulunan Nevşehir'e özel araç yahut otobüslerle ulaşmak oldukça kolaydır. Nitekim yılın her döneminde Ankara, İstanbul ve Kayseri gibi Büyükşehirlerden bu kente kalkan otobüs bulmanız mümkündür. Ancak Nevşehir'de daha rahat seyahat edebilmeniz açısından özel şahsi aracınız ile gitmenizi tavsiye ederiz. Bunlar dışında hava yolunu kullanmak isteyen gezginler, Nevşehir'e 30 kilometre uzaklıkta bulunan Tuzköy Havalimanını yahut Kayseri Havalimanını kullanarak da bu şehre gelebilirler.