Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Nevşehir » Uçhisar’da Gezilecek Yerler

Uçhisar’da Gezilecek Yerler


Uçhisar gezilecek yerler
Uçhisar gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya seyahat planlayan kişiler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde Nevşehir Uçhisar beldesi hakkında kısa bilgi verelim:

Uçhisar Nevşehir'e bağlı beldelerden biridir. İl merkezine 6 kilometre mesafede bulunur. Nevşehir’in doğusunda bulunur. Kapadokya bölgesinin en meşhur yerlerinden biridir. Peribacaları oluşumlarının başladığı alandan 40 kilometre yükseklikte konumlanmıştır. Büyük bir kayanın eteklerine kurulan yerleşimde kayadan oyularak yapılmış evler yerleşime özgü alanları oluşturur. Tarihi ve doğal yapısı ile dikkat çeken belde her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlar. Uçhisar’ın tarihine kısaca değinmek istedik.

Uçhisar Tarihi

Uçhisar bölgesinde ilk yerleşimin ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu tam olarak bilinmiyor. Bölgede yer alan Aşıklı ve Topaklı Höyük arkeolojik kazılarında Cilalı Taş ve Neolitik dönemden kalan kalıntılar bulunmuştur. Yine Uçhisar’da bulunan Acem Höyük ve Kültepe’de yapılan kazılarda ise Hitit ve Asur medeniyetlerinin izlerine rastlanmıştır. Bu kazılarda Anadolu’da bulunan ilk yazılı tabletler ortaya çıkmıştır.


Bölge Hristiyanlığın il ortaya çıktığı zamanlarda dini benimseyenlerin saklandığı bir alan olmuştur. İlk Hristiyanlar kalenin olduğu bölgeyi savunma amaçlı kullanmıştır. Bölgede yer altı şehirleri ve gözetleme kulesi de bulunur.

Bölgeye bugünkü ismini veren ise Anadolu Beylikleri dönemi olmuştur. Doğu tarafından Selçuklu Devleti ve Karamanolğlları, batı tarafından Kadı Burhaneddin Beyliği ile sınır olduğu için bölgeye Uçhisar adı verilmiştir. 1398 yılında ise Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına katılmıştır.

Tarihi ve doğal yapısı ile dikkat çeken Uçhisar’da gezilecek yerler listesini sizin için derledik.

Uçhisar Kalesi

Uçhisar Kalesi Kapadokya Bölgesi’nin en yüksek noktasına inşa edilmiştir. Alana hakim konumdadır. Buraya uzun bir merdiven ile çıkılır ve tüm Kapadokya kuşbakışı seyredilebilir. Bu yüzden kalenin bulunduğu alan yöre halkı “Kapadokya’nın Gözü” der. Kale ilk Hristiyanlar tarafından savunma amaçlı kullanılmıştır. Selçuklular ise yapıyı gözetleme kulesi olarak kullanmıştır. 100 metreyi bulan bir yüksekliğe sahiptir. Bu yükseklik iki peribacasının birbirine yakınlaşmasıyla oluşur. Peribacalarından birine Ağanın Kalesi diğerine Çavuşun Kalesi denir. Kalenin içinde su sarnıçları, oyma mezarlar, mahzen, sığınak, depo ve birçok oda bulunur. Odalar 1950’lere kadar ev olarak kullanılmıştır. Bu sayede yapının 1000 yıl kullanıldığı söylenebilir.

Tığraz Kalesi

Tığraz Kalesi, bölgedeki en büyük ikinci kaledir. Güvercinlik Vadisi’nin tabanına kadar inen bir yamaç üzerinde inşa edilmiştir. Yeraltı sığınağı olarak kurulan yapı 7 katlıdır. Yamaca inşa edilen ender yeraltı sığınaklarındandır. İçinde mahzenler, odalar, tüneller ve depolar bulunur.

Kuran Kalesi

Kuran Kalesi aslında bir biriktirme alanıdır. Müslümanlar için önemli bir yeri vardır. Eski tarihlerde Arapça evraklar, dualar, muskalar ve kitaplar kullanılmıyorsa bu peribacasından içeri atılmıştır. Bunun amacı dine saygısızlık olmasının önüne geçmektir. Bu oluşum koni şeklindedir. İçindeki eserler zaman içinde kaybolmuştur. Efsunlu bir etkisi olan alan yıl içinde birçok ziyaretçi ağırlar.

Karakale

Karakale günümüze bir kısmı ulaşan yapılardan biridir. Yakın tarihe kadar sağlam olarak gelen yapı, bölgede yaşayanların taşları sökmesiyle hasar görmüştür. Kalenin içindeki mezar taşlarından haç işaretli olanlar kırılmıştır. Güney tarafı daha sağlam ulaşan yapının içinden Geç Roma dönemine ait seramikler çıkmıştır. Adının Karakale olarak anılması ise renginin siyah olmasından kaynaklanır. Şapka kısmı ise ender rastlanan volkanik bir oluşumdur.

Güvercinlik Vadisi

Güvercinlik Vadisi 4 kilometrelik bir alanı kaplar. Batısında Uçhisar Kalesi, doğusunda ise bölgeye ismini veren güvercin yuvaları bulunur. Bu alan doğa yürüyüşleri yapmak için oldukça idealdir. Yürüyüşlere güvercinler eşlik eder. Vadinin içinde Vasıl Deresi’nin aktığı bir şelale de bulunur. Yüksekliği 15 metredir. Yürüyüş yolu üzerinde Sarı Kale adlı yapıyı da görmek mümkün, bu yapı Bizans döneminden kalan bir kilisedir.
Eğer Uçhisar Ziyareti düşünüyorsanız; Kapadokya’da Gezilecek Yerler isimli konumuzu mutlaka inceleyiniz.
Bu bölge hakkında daha fazla bilgi için Nevşehir'de Gezilecek Yerler konumuzu da inceleyiniz.
Güvercinlik Vadisi 9’uncu yüzyıla kadar güvercin beslenen bir alan olmuştur. Kuşlar için kayalıklara yuvalar oyulmuştur. Burada biriken gübreler ise üzüm bağlarında kullanılmıştır. Güvercin yumurtaları ise fresklerin renklerini onarmak için kullanılmıştır. Güvercinlerin çoğunlukla terk ettiği yuvalarda hala soluk süslemeler ve kuluçka takaları görülmektedir. Ayrıca bölgedeki kayaların beyaz ve pembe renkte olması güvercinin göğsüne benzetildiği için ismi ile özdeşleşmiştir.

Güvercinlik Vadisi’ne dair birçok rivayet ve hikaye anlatılır. Diğer yandan bu alanda at sırtında gezmek de mümkündür.

Göreme Milli Parkı

Göreme Milli Parkı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. Yeryüzündeki ender oluşumlardan biridir. Ayrıca ilk Hristiyanların yaşadığı yer olarak da önemlidir. O zamanlara ait kiliseler de bu alanda görülmeye değer yapılardır.


Peribacası olarak adlandırılan oluşumlar bu alanın büyük bölümünü kaplar. Volkanik bir bölge olan Göreme’de çevredeki aktif dağlardan yayılan tüfler alanı kaplamıştır. Tüfler rüzgâr ve su ile aşınarak peribacalarını oluşturmuştur. Her biri farklı bir sanat eserine benzeyen oluşumlar görülmeye değerdir.

Cevizli

Cevizli, Uçhisar Kalesi’nin kuzey tarafının aşağısında bulunur. Bu alan yöredekiler tarafından Peribacaları Deresi adıyla anılır. Bu alan da doğa yürüyüşü yapmak isteyenler tarafından sıkça tercih ediliyor. Bu alandaki yüksek peribacalarının içleri geçmişte oyularak sığınak haline getirilmiştir. Şimdi bu oyukların içi günümüzde pansiyon, kafeterya, dükkan ve pansiyonlara dönüştürülmüştür. Cevizli bölgesinde de iki tane tarihi kale bulunur.

Uçhisar Nerede? Nasıl Gidilir?

Uçhisar nerede diyecek olursak, Nevşehir'e 6 kilometre mesafede bulunur. Bölgeye gelirken hava yolu kullanılabilir. Nevşehir Havalimanı’na birçok ilden günlük seferler bulunur. Nevşehir’e geldikten sonra da kısa bir kara yolu yolculuğu ile bölgeye ulaşılabilir. Diğer yandan Nevşehir'e şehirlerarası otobüsler ile gelip Uçhisar’a geçilebilir.



admin / 29.01.2019 / 4 / 3 460

Yorum Ekleyin


  1. sabri
    Ziyaretçi
    30 Ocak 2019 00:48
    0

    Nevşehir'in en güzel yeri Uçhisar’dır bundan eminim o güzel sabah balonların havalanması gün doğumu daha neler neler bir daha gitmek nasip olsun. Tanıtım için teşekkür ederim.

  2. Fırat
    Ziyaretçi
    7 Mart 2019 21:23
    0

    Geçen sene kuzenim Uçhisar'a gitmişti. Geldikten sonra günlerce anlata anlata bitiremedi. Daha önce arkadaşlarımdan da çok olumlu şeyler duymuştum. Havalar biraz düzelsin, ailemle birlikte gitmeyi düşünüyoruz.

  3. beril
    Ziyaretçi
    24 Nisan 2019 12:36
    0

    Peri Bacaları, Balonlar, Kalıntılar hepsi bir arada. Otelden uyandığınızda gördüğünüz manzara harika. Yazı, Kışı her zaman güzel. Kesinlikle gezi rotanızın başında olması gerekn bir yer Nevşehir Uçhisar ... 

  4. Mustafa Şenol
    Ziyaretçi
    2 Haziran 2020 15:28
    0
    Uçhisar mı Üçhisar mı?
    Kasabamızın adının “Ucasar” mı “Ücesar” mı olduğu konusunda halkımız arasında ciddi bir ihtilaf olmamasına rağmen, özellikle basın-yayın organlarında ve medyada maalesef zaman zaman bir kafa karışıklığı görülmektedir. Önce karışıklığa yol açan bu iki isim konusundaki rivayetleri nakledelim, sonra da kararımızı açıklayalım.

    Birinci rivayet odur ki: Büyük Selçuklu Devleti’nin delifişek komutanlarından Bekçioğlu Emir Afşin Bey, Malazgirt Savaşı’ndan daha önce Anadolu’yu hallaç pamuğu gibi atmış, Halep’ten girmiş, Antakya, Antep, Maraş, Kayseri, Kapadokya, Frigya derken soluğu Üsküdar’da almış! O hızla nereyse İstanbul’u bile alacakmış ama devletler arası güç dengeleri o gün için buna imkan vermemiş.

    Bu sefer sırasında, Kayseri’yi fetheden Afşin Bey, fütuhatına batıya doğru devam ederek Ürgüb’ü de ele geçiriyor. Kadim Türk geleneğine uyarak, fethettiği yerlerin isimleri uygunsa olduğu gibi bırakıyor, değilse değiştiriyor. Ürgüp te ismi değiştirilecek yerler arasında! Ne olsun, ne olsun diye düşünürken, tepedeki büyük kaya kitlesinden mülhem, “Hisar” adını uygun buluyor. Ertesi gün harekata devam ediliyor, Ortahisar zabtediliyor. Birincisinden daha büyük bir kaya kütlesi! Kale’ler iki olunca, ilkine “Başhisar”, ikincisine “Uçhisar” deniyor. Harekatın üçüncü gününde Uçhisar’a giriliyor. İlk ikisinden daha büyük, devasa bir kaya kütlesi! Böylelikle hisarlar üç oluyor: Başhisar-Ortahisar-Uçhisar! Nedendir bilinmez, Başhisar ismi tutmuyor, ama Ortahisar ve Uçhisar o günden beri bu isimlerle anılmaya devam ediyor.

    İkinci rivayet budur ki: Uzaktan bakıldığında kasabamızda üç adet kale dikkat çeker: Ağa’nın Kale-Çavuş’un Kale-Tığraz! Bu üçünden hareketle kasabamıza “Üçhisar” adı verilmiştir.
    Yukardaki bilgiler muvacehesinde, kanaat-i acizanemiz ve netice-i kelamımız: Kasabamızın doğru adı; Üçhisar değil “UÇHİSAR”, halk arasındaki söylenişiyle “Ucasar”dır, vesselam!

    "Ucasarlılar

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Ürgüp'te Gezilecek Yerler

Ürgüp'te Gezilecek Yerler

Ürgüp gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi düşünen
Avanos'ta Gezilecek Yerler

Avanos'ta Gezilecek Yerler

Avanos gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya
Kapadokya’da Gezilecek Yerler

Kapadokya’da Gezilecek Yerler

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirasları Listesinde olan bu güzel şehrimizi daha
Hacıbektaş'ta Gezilecek Yerler

Hacıbektaş'ta Gezilecek Yerler

Hacıbektaş Alevi-Bektaşilerin Anadolu'daki en önemli dini merkezi.
Kapadokya'nın İncisi: Göreme

Kapadokya'nın İncisi: Göreme

Eskiden faal yanardağlar olan Erciyes ve Hasan Dağının püskürttüğü lav ve
Kapadokya'nın Sinasos'u: Mustafapaşa

Kapadokya'nın Sinasos'u: Mustafapaşa

Mübadeleye kadar önemli bir Rum yerleşimi olan Sinasos (Mustafapaşa) yakın
Nevşehir'de Gezilecek Yerler

Nevşehir'de Gezilecek Yerler

Nevşehir Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinde yer alan tarihi ve doğal
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up