Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » İzmir » Dikili'de Gezilecek Yerler

Dikili'de Gezilecek Yerler


Dikili gezilecek yerler
İzmir'in en güzel kumsallarına sahip olan beldelerinden birisi Dikili’dir. Dikili, kendisini muhafaza etmiş ve uzun zaman doğal dokusunu korumuş olan müstesna bir beldedir.

Dikili Tarihi

Arkeolojik çalışmalar bu bölgenin tarihinin MÖ 4000'li yıllara kadar uzandığını göstermektedir. Dikili ve çevresinde, MÖ 10. yüzyıla tarihlenen Akhalar tarafından kurulan antik Aterneus kenti ile Pitane kenti kalıntıları bulunmuştur. Kentin aynı adla anılan limanı (Dikili Limanı), hareketli bir gümrük kapısı durumundadır ve antik dönemde Pergamon'un (Bergama) limanı olmuştur. Bugün de aynı işlevi sürdürmektedir.

Çandarlı Kalesi, Sultan II. Murad'ın (1421 -1451) Sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından yeniden yaptırılmıştır. Karaosmanoğulları bölgede çiftlik kurmuş ve burayı dikmelik (fidanlık) olarak kullanmışlardır. Bundan ötürü önce Dikmelik adını alan ilçe, daha sonra Dikili olarak anılmıştır.


Dikilide Gezilecek Yerler Listesi

Atatürk Botanik Bahçesi

Dikili, gezilecek yerler bakımından pek çok alternatif bulunmayan bir beldedir. Bu sebeple gezinizi Atatürk Botanik bahçesinden başlatabilirsiniz. Tamamen tropik bitkilerin ve çiçeklerin yer almış olduğu geniş alanda bahçe özellikle yaz günlerinde serin bir gezi vaat etmektedir.

Atarneus Antik Kenti

Doğal güzellikleri ile örgülenmiş olan Dikili'de gezilecek yerler içinde pek çok tarihi yapı da yer almaktadır. Atarneus Antik Kenti milattan önce 4 binli yıllardan kalmış olan müstesna bir yapıdır.

Bergama-Dikili karayolunun Dikili ayrımına yakın bir yerinde (Ağılkale) kuruludur. Ören yeri, 177 m yükseklikteki Kaletepe üzerindedir. MÖ 5-4. yüzyıla tarihlenen bir yerleşimdir. Kentin adının Mysia Kralı Atarna'dan ileri geldiği ve daha sonra Atarna adının Eski Yunancaya uygun olarak, Atarneus olarak değiştirildiği düşünülmektedir. Fakat Mysia halkının Atarna adında bir kralları olup olmadığı bilinmemektedir.

Diğer bir iddia ise Atarna kelimesinin Mysia halkının konuştuğu dile ait olduğudur. Aterneus sadece kentin adı değildir ve çevredeki ova da aynı isimle anılmıştır. MÖ 6. yüzyılın sonlarına doğru Perslerin denetimine giren kent, bir süre Sakız Adası (Khios) sakinleri tarafından yönetilmiştir. MÖ 5. yüzyılın başlarında Pers İmparatoru Kserkses kenti ele geçirmiştir, daha sonra da kent Spartalılar’ın kontrolüne girmiştir.

Arkeolojik anlamda yeterince ilgi görmeyen Aterneus'ta MÖ 6. yada 5. yüzyılla tarihleneceği düşünülen bir tiyatro, propylon (Kutsal alana giriş kapısı), ve çeşitli ev kalıntıları görülmektedir.

Çandarlı Kalesi

Ayrıca kendisini iyi muhafaza etmiş olan Çandarlı Kalesi de Dikili'ye oldukça yakındır.

Pitane Antik Kenti yine Dikili sınırları içerisinde bulunurken doğal doku bakımından da bereketli olan Dikili'de görebileceğiniz şelale ve mağaralar yer almaktadır. Özellikle Nebiler Köyü'nde yer alan şelale ve mağaralar iç içe geçerek pek çok seyahat tutkunu kendisine hayran bırakmaktadır.

Dikili Kaplıcaları

Dikili, Soma ve Bergama gibi yerleşimlerin sayfiyesi niteliğinde olmasının yanında, kaplıca turizmi bakımından da ilgi görmektedir. Doğal ve tarihi güzellikleri ile her yıl pek çok turisti kendisine bağlamakta olan Dikili aynı zamanda sağlık turizmi için de tercih edilen mekanlardan birisidir. Bademli ılıcası özellikle Romatizmal rahatsızlıklara şifa verici olan şifalı suları bünyesinde barındırmaktadır. Kalem adasının hemen bitiminde yer alan Ilıca hem manzarasıyla hem de su kalitesi ile dikkat çekicidir.

Dikili’yi bu kadar meşhur kılan unsurların başında ise neredeyse 40 kilometreyi bulan sahil şeridi gelmektedir. Pek çok koyun gizlenmiş olduğu sahil şeridinde özellikle kendi aracınızla seyahat ediyorsanız yüzebileceğiniz ve güneşlenebileceğiniz oldukça sakin olan kumsallara şahitlik edebilirsiniz. Ege Bölgesinde kalabalıktan yorulup sakin bir yerde tatil yapmak istiyorsanız Dikili’de gezilecek yerler sizin için çok şey vaat ediyor. Böylece huzur içerisinde bozulmamış tabiatın içinde günlerce dinlenebilir, denize girebilir, tabiat yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Pitane Antik Kenti

Çandarlı Körfezi’nin kuzey kıyısında, Dikili’ye 23 km uzaklıktaki Çandarlı’nın merkezinde yer alan antik Aiolia kentidir.

Antik dönemde Pitane, Kaikos'un (Bakırçay) denize döküldüğü yerde bulunmaktaydı. Suyu bol anlamına gelen Pitane kelimesinin Pelasgos dilinden geldiği sanılmaktadır. Kentin ne zaman kurulduğu kesinlik kazanmamakla beraber, tarihi Helen (Eski Yunan) öncesine kadar gitmektedir. 19. yüzyılda ve daha sonra 1959 yılında Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal tarafından kentin nekropolünde yürütülen kazılarda, Mykene (Miken) Uygarlığı'na ait çeşitli çanak çömleklere, MÖ 625-500 arasına tarihlendirilen vazolara ve küçük buluntulara, çok sayıda Sakız Adası (Khios) seramiğine ve MÖ 6. yüzyılın ilk yarısına ait, doğu üslubunda vazolara ulaşılmıştır.


Bunların en önemlileri, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin üst kat salonlarında sergilenmektedir. Daha küçük bir koleksiyon da İzmir Arkeoloji Müzesi'ndedir. Bergama Müzesi'nde de Pitane'de elde edilmiş küçük yapıtlar ve bir arkaikheykel bulunmaktadır. Kentin 13. ya da 14. yüzyılda Cenevizliler tarafından yapılan kalesi. Anadolu'nun en iyi korunmuş kalelerinden biridir. 15. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlılar tarafından yenilenen kale, 1957'de onarılmıştır.

Dikili Nerede, Nasıl Gidilir?

İzmir'e 118 kilometre mesafede bulunan Dikili İstanbul'a 605 kilometre, Ankara'ya 580 kilometre, Çandarlı’ya 18 kilometre, Bergama'ya ise sadece 29 kilometre mesafededir. Eğer hava yoluyla Dikili'ye gelmek istiyorsanız öncelikli olarak İzmir'de indikten sonra İzmir-Dikili otobüsüyle kıyı boyunca seyahat ederek muhteşem güzellikleri saklayan beldeye erişim sağlamalısınız.



admin / 23.01.2018 / 0 / 6 091

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Dikili Denizköy Tanıtımı

Dikili Denizköy Tanıtımı

Dikili Denizköy, son zamanların ilgi çekici sakin mekanları arasında
Kolophon (Colophon) Antik Kenti

Kolophon (Colophon) Antik Kenti

Menderes ilçe merkezinin 17 km güneyindeki Değirmendere sınırları içinde
Erythrai Antik Kenti

Erythrai Antik Kenti

Erythrai Antik Kenti, Çeşme'nin kuzeydoğusunda, Ege Denizi kıyısında Ildır
Phokaia Antik Kenti

Phokaia Antik Kenti

Foça'nın kent merkezinde, Ege Denizi kıyısında yer alan ünlü İonia kentidir.
Larissa Antik Kenti Tanıtımı

Larissa Antik Kenti Tanıtımı

Menemen’in 8 km kuzeybatısındaki Buruncuk köyünde yer alan Aiolis kentidir.
Aliağa'da Gezilecek Yerler

Aliağa'da Gezilecek Yerler

Bu bölgedeki en eski yerleşimler, MÖ 12. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Orta
Pergamon (Bergama) Antik Kenti

Pergamon (Bergama) Antik Kenti

Kazı çalışmaları esnasında bulunan bazı seramikler, antik dönemde burada küçük
Bergama’da Gezilecek Yerler

Bergama’da Gezilecek Yerler

Bakırçay Havzası'nın aşağı kesiminde, antik yerleşmenin akropolisinin bulunduğu
Çeşme'de Gezilecek Yerler

Çeşme'de Gezilecek Yerler

Bir tarım yerleşmesi olan Çeşme, 1960'ların ikinci yarısında turizm alanında
İzmirde Gezilecek Yerler

İzmirde Gezilecek Yerler

İzmir, Ege Bölgesinin tam merkezinde bulunan bir körfez şehridir. İzmir
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up