Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Manisa » Adala Beldesi Tanıtımı

Adala Beldesi Tanıtımı


Adala Kasabası
Ege Bölgesi’ne hayat ve bereket kaynağı olmuş Gediz Nehri’nin, iki yakasına birbirine bağlayan belde olan Adala, geçmiş çağlardan günümüze kadar uzanmış binlerce yıllık geçmişi ve volkanik coğrafya yapısıyla keşfedilmeyi bekleyen bir cennettir. Manisa ilimizin Salihli ilçesine bağlı olan bu beldemiz, Üşümen Tepesi ve Dibek Dağı arasında yer alan Gediz Nehri’nin Salihli Ovası’na açılan düzlüğe kurulmuştur.

Gediz Nehri tarafından ikiye bölünmüş tarihi, turistik ve coğrafya güzellikleri ile Dünya çapında ilgileri çeken bu beldemiz, binlerce yıllık geçmişe sahiptir. Lidyalılar tarafından kurulduğu düşünülen bu yerin, antik çağda Satala olarak adlandırıldığı bilinmektedir. Efsanesine göre; yanardağ lavların günlerce sürerek batıya doğru akarken, vadide yerleşmiş olan halk ürpererek silahlanıyor ve din adamlarından yardım talebinde bulunuyor. Kentin din adamları ise tanrılarına yalvararak, “Satetkitala” Türkçesiyle “Dur ya Zavallı” haykırışlarıyla yalvararak, lavların akışı durduruluyor.


Adala, yanardağ sonucu oluşan düzlükte ki volkanik taşların üzerinde yer alıyor. Manisa'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olmakla beraber, Türkiye'nin de en önemli volkanik şekilleri de Adala’dadır. Genişliği 15, uzunluğu ise 50 Km’ye ulaşan yaklaşık 68 genç volkan konileri bulunmaktadır. Bu konilerin çapları ortalama 15 KM, yükseklikleri ise 150 ila 200 metre arasındadır. Su ihtiyacını, Gediz Nehri üzerinde yer alan Demirköprü Barajı’ndan gidermektedir.

İlk insanın ayak izleri

Ülkemizin tarihi ve fiziksel açıdan en önemli yerlerinden birisi olan Adala, yaklaşık 12 bin yıllık olduğu düşünülen ayak izlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Adala ve Gökeyüp beldeleri arasında yer alan Divlittepe’de “ilk insanın ayak izleri” adı verilmiş fosil bulunmuştur, bu fosil dünyada sadece üç adet olmasıyla beraber bu nitelik Adala’nın önemini daha da arttırmaktadır. Bu nitelik sayesinde Adala dünyanın en önemli doğa müzelerinden birisi olmaya aday gösterilmiştir.

Adala Beldesi’nde Gezilebilecek Yerler


Kız Köprüsü

Belde ile Demirköprü Baraj seti arasında kurulmuş Kız Köprüsü, beldenin en önemli değerlerinden biri haline gelmiştir. Antik Kral Yolu’nun geçtiği noktada inşa edilen bu köprü, altı gözenekli sütun kemerli taş yapısı sebebiyle Mimar Sinan tasarımlarını andırmaktadır. Yapım tarihi tam olarak bilinmemekte olmakla beraber Osmanlı döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Köprü civarında alabalık üretim tesisleri kurulmuş olup, misafirlerine ziyafet olağanı sunmaktadır.

Adala Kanyonu

Kız Köprüsü’nün altından akarak, 2 kilometre devam eden su 25 metre yüksekliğe ulaşarak Adala Kanyonu’nu oluşturmaktadır. Doğa tutkunlarının kesinlikle ziyaret etmesi gereken nadide yerlerden biridir.

Adala Köprüsü Piknik Alanı

1954 yılında Adala girişine inşa edilen bu köprü, belediye tarafından tekrar düzenlenerek halka açık bir piknik alanı haline getirilmiştir. Temiz hava eşliğinde, yemyeşil atmosferde piknik yapmaya gelen pek çok ziyaretçisi bulunmaktadır. Köprü ayakları altından dökülen serin su ve söğüt, kavak ve çınar ağaçlarının gölgesinde harika bir piknik yapmak insana huzur vermektedir.

Attalos At Çiftliği

Adala Beldesi’nin İncirlidere bölümünde yer alan çiftlik, doğa yürüyüşleri ve piknik yapma olanakları sunmaktadır. İsteğe göre eğitmenler gözetimi altında at binişi dersleri almak ve at ile gezinti yapmakta mümkündür. Bölgenin dokusuna hiçbir zarar verilmeden oluşturulmuş bu piknik alanında, palamut ağaçlarının altında isteğe bağlı çiftlikten ürünler temin edilebilmektedir.

Adala Beldesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Kara yolunu kullanarak ulaşım sağlamak çok rahat. Büyük şehir merkezine yakın olması sebebiyle ulaşım aracı da temin edebilmek mümkündür. İzmir-Ankara yolu üzerinde 90. KM’de yer alan Salihli’den, Adala yoluna döndükten sonra yaklaşık 15 KM ilerlemenin ardından köye varılabilir. İzmir otobüs terminalinden, Demirci otobüsleri aracılığıyla 1 saat 45 dakika gibi bir sürede Adala’ya varmakta bir diğer seçenektir.



admin / 11.03.2018 / 1 / 8 066

Yorum Ekleyin


  1. yalın
    Ziyaretçi
    12 Aralık 2018 12:04
    0

    Salihli'ye 7-8 km uzaklıkta bulunan Adala daha önce kasaba iken yeni büyükşehir belediye kanunu kapsamında mahalleye dönüştürüldü. Şeftalisiyle ünlü Adala'da mayıs ayında şeftali festivali oluyor. 1 hafta süren şenliklere ünlü sanatçılar da geliyor. 

    Adala'yı önemli kılan özelliklerden biri de köprüsüdür. Demirköprü barajı kapakları açıldığında harika bir görüntü oluyor. Köprü alanında piknik yapabileceğiniz alan da mevcut.

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Turgutlu'da Gezilecek Yerler

Turgutlu'da Gezilecek Yerler

Turgutlu gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi
Soma'da Gezilecek Yerler

Soma'da Gezilecek Yerler

Soma gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi düşünen
Salihli'de Gezilecek Yerler

Salihli'de Gezilecek Yerler

Salihli gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi
Kırkağaç'ta Gezilecek Yerler

Kırkağaç'ta Gezilecek Yerler

Kırkağaç gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi
Gölmarmara'da Gezilecek Yerler

Gölmarmara'da Gezilecek Yerler

Gölmarmara'da gezilecek yerler isimli bu yazımızda; Manisa Gölmarmara hakkında
Akhisar'da Gezilecek Yerler

Akhisar'da Gezilecek Yerler

Doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve kendine has havası ile dikkatleri çeken
Kula'da Gezilecek Yerler

Kula'da Gezilecek Yerler

Sönmüş bir yanardağın eteklerindeki Kula; tarihi arastaları, camileri,
Sardes Antik Kenti

Sardes Antik Kenti

Eskiden derelerinden altın akan, söylencelerin gerçeğe karıştığı ve tarihte ilk
Manisa Spil Dağı

Manisa Spil Dağı

Manisa denince akla genellikle iki şey gelir. Bunlardan bir tanesi Manisa
Manisa'da Gezilecek Yerler'

Manisa'da Gezilecek Yerler'

Ülkemizin en güzel şehirlerinden olan Manisa, Şehzadeler Şehri olarak da
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up