Salihli gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Salihli'de gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde
Manisa Salihli ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:
Fotoğraf: Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Ege Bölgesindeki ilçeler denildiği zaman, ilk akla gelen seçeneklerden birisi de Salihli’dir.
Salihli nereye bağlı sorusunun cevabı Manisa’dır. Manisa'nın en önemli ilçelerinden olan Salihli, sahip olduğu doğal güzellikler ve tarihi yapılar ile dikkat çekmektedir. Tarım, sanayi ve turizm gibi önemli alanlarda gelişmiş bir ilçedir.
Salihli nüfusu, 160 bin kişi sınırını yakın zamanda aşmıştır. Bu özelliği ile birçok il ile aynı nüfusa sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Manisa Salihli, denizden 125 m yüksektedir. Manisa'nın en büyük ilçesi olup, Türkiye içerisinde de özel bir yere sahiptir. Gerek Türkiye’den gerekse de yurt dışından gelen turistler, her yıl adeta buraya akın etmektedir.
Salihli Tarihi
Salihli tarihi ile ilgili yapılan çok sayıda araştırma vardır. Bunlardan elde edilen bilgilere göre, bölgedeki insan varlığı ilk olarak Sardes Antik Kenti ile gerçekleşmiştir. Bu dönemden sonra insanlar, hep burada veya yakın noktalarda yaşamaya devam etmiştir. Lidyalılardan Osmanlılara kadar her dönem burada insan varlığı söz konusu olmuştur. Bunun en önemli nedeni olarak ilçenin konumu ve sahip olduğu imkanlar gösterilebilir.
Salihli Gezilecek Yerler Listesi
Salihli gezilecek yerler bakımından son derece zengindir. Bunun farklı nedenleri vardır, fakat öncelikle ilçenin konumunun fazlaca etkili olduğu söylenebilir. Doğal güzelliklerin yanı sıra burada hüküm süren devletlerin inşa ettiği yapılardan günümüze kadar ulaşanlar, buranın ciddi bir zenginlik kazanmasını sağlamıştır. Aşağıda bu noktalardan öne çıkanlar yer almaktadır.
Yukarıda da belirtildiği gibi Salihli’deki ilk yerleşim yeri Sardes Antik Kentidir. Söz konusu antik kent, ilçe merkezinden 8 km uzaklıktadır. İzmir ile Ankara arasındaki kara yolu üzerinde bulunan antik kenti her yıl çok sayıda turist ziyaret eder. Antik kent içerisinde Helen, Roma, Pers ve Bizans dönemine ait kalıntılar vardır.
Sardes Antik Kenti, tarihte ilk defa devlet güvencesiyle
paranın basıldığı yerdir. Bundan dolayı tarihsel önemi çok fazladır. Antik kent içerisinde Akrapol, Artemis Tapınağı, Sinagog, Roma Hamamı, Gymnasium, Kral Yolu ve benzer yapılar vardır. Salihli’ye gelindiğinde buraların mutlaka ziyaret edilmesi gerekir.
Salihli sınırları içerisinde çok sayıda kaplıca vardır. Bunlar arasındaki en meşhurlardan birisi de Kurşunlu Kaplıcaları olup, ilçe merkezine sadece 5 km uzaklıktadır. Kaplıcaların suyu 52 ile 95 derece arasında farklılık gösterir. Başta romatizma olmak üzere pek çok cilt ve benzer hastalığa iyi geldiği bilinir. Bundan dolayı da Salihli için önemli bir sağlık turizmi noktası olduğu söylenebilir. Söz konusu kaplıcaların bulunduğu bölge,
Salihli’de gezilecek yerler arasında gösterilebilir. Çünkü bahse konu bölgenin doğal güzelliği çok fazladır ve görenleri adeta kendisine hayran bırakmaktadır.
Divlitepe’de bulunan fosil ayak izleri; insan ve hayvanlara aittir. Bu ayak izlerinin en önemli özelliği, ilk insanlara ait olmasıdır. Bundan dolayı gelen turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Bahse konu ayak izlerinin içerisinde yetişkin ve çocuklara ait izler olması, burayı benzer noktalardan ayırmakta ve öne çıkarmaktadır.
Lidyalıların en önemli eserlerinden olan Tümülüslerin olduğu bölge, Bintepeler adı ile bilinmektedir. Göz alıcı ve etkileyici bir görünüme sahip olan söz konusu yapılar, Lidya Krallığı’nın adeta gücünü sembolize eder. Antik çağ tarihçisi Heredot tarafından da bahsedilen söz konusu mezarlar, Salihli'nin kuzeybatısında bulunur.
Adala Beldesi ile Demirköprü Baraj seti arasında kurulmuş Kız Köprüsü, beldenin en önemli değerlerinden biri haline gelmiştir. Antik Kral Yolu’nun geçtiği noktada inşa edilen bu köprü, altı gözenekli sütun kemerli taş yapısı sebebiyle Mimar Sinan tasarımlarını andırmaktadır. Yapım tarihi tam olarak bilinmemekte olmakla beraber Osmanlı döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Köprü civarında alabalık üretim tesisleri kurulmuş olup, misafirlerine ziyafet olağanı sunmaktadır.
Kız Köprüsü’nün altından akarak, 2 kilometre devam eden su 25 metre yüksekliğe ulaşarak Adala Kanyonu’nu oluşturmaktadır. Doğa tutkunlarının kesinlikle ziyaret etmesi gereken nadide yerlerden biridir.
Eğer Salihli gezisi düşünüyorsanız; bölgedeki diğer güzel yerler için
Manisa Gezilecek Yerler listemizi de inceleyiniz.
Salihli Festivalleri
Salihli, geçmişi ve kültürü ile çok önemli bir ilçedir. Bunun en önemli göstergelerinden birisi de burada düzenlenen festivallerdir. Hem kültürel etkinlikler olması hem de ürün tanıtımı amacıyla burada yapılan farklı festivaller vardır. Bunlardan öne çıkanlar şunlardır:
- Doğa Dostu Festival
- Manisa Adala Şeftali Festivali
- Manisa Bisiklet Festivali
Salihli Yöresel Yemekleri
Salihli’de ne yenir sorusu sorulduğunda, ilk olarak buraya ait yöresel yemekler akla gelir. Salihli’nin geçmişinin çok uzun yıllara dayanması, ilçenin kendisine has bir yemek kültürü oluşmasına da neden olmuştur. Bundan dolayı Salihli’ye has çok sayıda yöresel yemek vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Odun köftesi
- Kapama
- Sinkonta
- Sura
- Şekerli pide
Salihli Nerede, Nasıl Gidilir?
Salihli nerede denildiğinde, verilecek en net cevap Manisa’dır. Manisa'nın ilçesi olan Salihli, kent merkezine 74 km uzaklıktadır. İlçenin kuzeyinde Gördes, güneydoğusunda Alaşehir, doğusunda
Kula, kuzeydoğusunda Demirci, batısında Turgutlu, kuzeybatısında ise
Akhisar vardır.
Salihli’ye gelmek isteyenler Adnan Menderes Hava limanı üzerinden uçakla buraya gelebilir. Hava limanı ile ilçesinin arası yaklaşık 110 km’dir. Ayrıca Salihli ile
İzmir arası 97 km,
Ankara arası 476 km ve
İstanbul arası ise 450 km’dir.
Sizler için
Manisa Salihli ilçesi hakkında detaylı bir bilgi vermeye çalıştık. Bu yazımızda
Salihli'de ne yapılır ve bu bölgeye yapacağınız seyahatleriniz için rehber niteliği taşıyacak
Salihli gezilecek yerler listesini yazarak;
Salihli nerede ve
Salihli'ye nasıl gidilir sorularına yanıt verdik.