Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Amasya » Merzifon’da Gezilecek Yerler

Merzifon’da Gezilecek Yerler


Merzifon gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için Merzifon'da gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde Amasya Merzifon ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:

Merzifon gezilecek yerler
Amasya sınırlarında bulunan Merzifon il merkezine 45 kilometre uzaklıktadır. İç Anadolu'nun Karadeniz'e açılan kapısı olan şehirde her iki bölgeye ait izler görebilirsiniz. Amasya Merzifon bu özelliğiyle birçok gezginin uğrak noktasıdır. Anadolu'nun ülke insanı tarafından tanınmaya başlamasıyla şehre olan ilgi artmaya başlamıştır.

Merzifon Tarihi


Merzifon tarihi çağlar içinde MÖ 700’lü yıllara kadar gider. Şehir ortalama bu tarihlerde kurulmuştur. Bu yüzden Frigler, İskitler, Pontuslar, Romalılar burada egemenlik kurmuşlardır. Ayrıca daha sonra Türk İslam devletleriyle tanınan Merzifon; Danişment, Selçuklu ve Osmanlı egemenliğinde de yaşamıştır. Şehrin en büyük değerlerinden biri Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’dır. Sadrazamlığa kadar yükselen Mustafa Paşa, Viyana Seferi sonrası idam edilmiştir. Bugün yaptırdığı eserler hala şehirde ayakta durmaktadır.
Eğer Merzifon ziyareti planlıyorsanız; Amasya'da Gezilecek Yerler konumuzu da mutlaka okuyunuz.

Merzifon'da Gezilecek Tarihi Yerler

Oldukça eski bir tarihi geçmişe sahip olan Merzifon, Anadolu'daki önemli yerleşim yerlerinden biridir. Özellikle de İslam etkisi altına girince oluşturulan tarihi yapılar hala varlığını korumaktadır. Merzifon’da gezilecek yerler listemize tarihi noktalar ile başlıyoruz.
  • Çelebi Mehmet Medresesi

Merzifon ilçesi merkezinde bulunan medrese Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Çelebi Mehmet tarafından 1414 yılında yaptırılmıştır. Medresenin orijinal kapısı bugün Ankara Etnoğrafya Müzesinde sergilenir. Günümüzde ise burada sanatsa faaliyetler yürütülür. Hemen yanında ise Sultan Mehmet Camii bulunur.
  • Saat Kulesi

Çelebi Mehmet Medresesi giriş kapısının hemen üstünde bulunur. 1865 yılında Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Merzifon Saat Kulesi diğerleri gibi merkeze yapılmak yerine medresenin köşesine bir minare gibi inşa edilmiştir. Köşeleri prizma şeklinde olan kulenin her yönünde bir saat bulunur. Ayrıca bugün saat kulesinin altında faaliyet gösteren bir işletme de mevcuttur.
  • Paşa Hamamı

Merzifon ilçe merkezinde bulunan hamamdaki kitabede yer alan bilgiler ışığında 1678 yılında Sadrazam Kara Mustafa Paşa emriyle yapıldığı anlaşılıyor. Günümüzde hala orijinal halini taşıyan hamam, 1971 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarım geçirmiştir.
  • Bedesten

İlçenin merkezinde yer alan Bedesten Merzifon’un Osmanlı dönemlerinde yapılmıştır. Ayrıca burası çok uzun süre dokuma atölyesi olarak kullanılmıştır. Daha sonra ise Tekel Deposu olmuştur. Günümüzde çok büyük tahribata uğrayan yapı 2006 yılında orijinal halini yansıtan bir restore çalışması ile bugünkü halini almıştır.
  • Kara Mustafa Paşa Camii

Merzifon ilçe merkezindeki Gazi Manbup Mahallesi sınırlarında yer alan cami, 1666 yılında kesme taştan yapılmıştır. İbadet bölümünün üstü kubbe ile örtülmüştür. Cami avlusunda bulunan şadırvan ise 1900 yılında hizmete açılmıştır. Şadırvan üstünden bulunan Zileli Emin tarafından yapılan ve Eski İstanbul’u anlatan kalem süslemeleri bulunur.
  • Taşhan

Kara Mustafa Paşa Camii’nin hemen yanında bulunan Taşhan, günümüzde kitabesi bulunmadığı için kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. 1600’lü yıllarda dikdörtgen plana sahip olarak iki katlı yapılmıştır. İç bölümü kesme taştan yapılan Taşhan içinde kubbeli odalar barındırır. Bugün içinde hizmet veren dükkanlar ve bir avlusu bulunmaktadır.
  • Abide Hatun Camisi

Merzifon ilçesine bağlı olan Narince köyü sınırlarındadır. Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın annesi Abide Hatun yaptırmıştır. 1680 yılında yapılan camide ahşap üstüne kalem işi tekniği uygulanmıştır. Günümüzde hala yaşayan yapı ibadete açık bir camidir.
  • Çifte Hamam

Hacı Süleyman Mahallesi sınırlarında bulunan hamam 1388 yılında İkinci Murat tarafından yaptırılmıştır. Moloz taşlarla yapılan hamamda kadın ve erkek planları tamamen aynıdır. Soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümleri olan hamamda klasik Osmanlı hamam planı ortaya konmuştur. Osmanlı hamam mimarisini merak eden ziyaretçiler için görülmeye değer bir yerdir.
  • Dobak Camii

Harmanlar Mahallesi sınırlarından bulunan cami 1188 yılında Elhac Mustafa tarafından inşa ettirilmiştir. Kare plana göre yapılan cami son cemaat yeri ile dikdörtgen bir yapıya kavuşmuştur. Caminin minberi güzel bir ahşap işçiliğiyle yapılmıştır.

Merzifon Gezilecek Doğal Yerler

Karadeniz bölgesinin özelliklerini de barındıran Merzifon gezilecek yerler bakımından doğal mekanlara da ev sahipliği yapmaktadır. Şehirde yer yer Karadeniz doğasını görebilirsiniz.
  • Yedikır Barajı

Günümüzde balık tutmak ve doğayla iç içe olmak isteyenlerin gideceği alan piknik yapmak isteyenlerin de uğrak mekanıdır.
  • Şarlayık Mesire Yeri

Merzifon'a gelmişken doğasını görmemek ve güzel bir yürüyüş yapmamak olmaz, diyenler için Şarlayık mesire yeri doğru adrestir. Burada bahar ve yaz aylarında piknik yapan çok sayıda insana rastlayabilirsiniz.

Merzifon Festivalleri

Şehirde kültürel etkinlikler üst düzeydedir. Günümüzde özellikle belediye desteğiyle her yıl tiyatro festivali düzenlenir. Etkinlik kapsamında sizler de orada olursanız birkaç gün boyunca her gün düzenlenen ünlü oyunlara katılım gösterebilirsiniz.


Merzifon Müzeleri

2013 yılında açılan kent müzesi Merzifon’u ziyaret edenler için yöresel ürünleri bulabilecekleri bir mekandır. Bölgede çıkarılan ve Merzifon kültürüne ait birçok parçayı bu müzede görebilirsiniz. Ayrıca şehirde kabartmaları ile ünlü olan ev Sosyal Dayanışma ve Tanıtma Vakfı tarafından restore edilerek Hayri Engin Kültür ve Sanat Evi olarak hizmete açılmıştır.

Merzifon Yöresel Yemekleri

Merzifon’da ne yenir, diyorsanız yöreye özgü olarak tadabileceğiniz çok sayıda lezzet bulunur. Şehir merkezinde hizmet veren işletmelerde bu lezzetleri tadabilirsiniz. Merzifon’un meşhur yöresel yemekleri:
  • Çatal çorba
  • Helle çorbası
  • Bakla dolması
  • Patlıcan çullaması
  • Keşkek
  • Ayva gallesi

Merzifon Neyi Meşhur?

Merzifon neyi meşhur, sorusunu merak edenler için şehrin simgesi eşektir. Ülkemizin genelinde Merzifon eşeği ile bilinen bir şehirdir.

Merzifon Nerede, Nasıl Gidilir?

Merzifon nerede, suali gezginlerin arama motorlarına yazdığı bir terimdir. Sizler de Merzifon'a ulaşmak için İstanbul’dan hava yolunu kullanarak Merzifon Havalimanı’na ulaşabilir ve 10 dakikada kendinizi şehir merkezinde bulabilirsiniz. Ayrıca kara yolu ile gitmek isteyen ziyaretçiler için ilçe İstanbul'a 630 km, Ankara’ya ise 300 km mesafede bulunur. Kırıkkale ve Çorum üzerinden yapacağınız güzel bir yolculukla şehre ulaşabilirsiniz.



admin / 29.04.2019 / 0 / 21 530

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Borabay Gölü Tanıtımı

Borabay Gölü Tanıtımı

Borabay gölü, Amasya'nın Borabay köyünde yer alan bir göldür. Borabay gölü
Amasya Kral Kaya Mezarları

Amasya Kral Kaya Mezarları

Amasya kaya mezarları Amasya’da Harşena dağının eteklerine kurulmuş, Helenistik
Gümüşhacıköy’de Gezilecek Yerler

Gümüşhacıköy’de Gezilecek Yerler

Gümüşhacıköy, Amasya'nın ilçelerinden biridir. İl merkezi ile arasında 70
Suluova’da Gezilecek Yerler

Suluova’da Gezilecek Yerler

Amasya’ya bağlı Suluova, tarihe bakıldığında farklı adlarla anıldığını da
Taşova’da Gezilecek Yerler

Taşova’da Gezilecek Yerler

Taşova’ya hakim olan ve ilk yerleşen medeniyet Hititler olarak karşımıza
Amasya'da Gezilecek Yerler

Amasya'da Gezilecek Yerler

Amasya, ülkemizin Karadeniz kıyısında yer alan yeşilliği, doğal güzellikleri ve
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up