Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Yeme - İçme » Trabzon'da Ne Yenir? (Trabzon'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Trabzon'da Ne Yenir? (Trabzon'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)


trabzonda ne yenir
Trabzon’un meşhur yemekleri konuşulacaksa; bölgede etkisini her alanda hissettiren Karadeniz’den bahsedilmelidir. Karadeniz'e kıyısı olması, şehirdeki yemeklerden yerleşime, ekonomiden geçim kaynaklarına kadar birçok alanı etkilemiştir. Trabzon'a özgü ve Trabzon’da ne yenir denildiğinde öne çıkan yemekleri birlikte inceleyelim.

Trabzon’da Mutlaka Yenmesi Gereken Yemekler


Trabzon’un yöresel yemekleri özellikle hamsi ve diğer balıklar kullanılarak yapılan yemekler ile unlu hamur işleridir. Yemeklerde arada sebzeler kullanılarak lezzetlendirme yapılsa da, et oranı düşüktür. Yemeklerin içerisinde tereyağının da kullanıldığı görülürken, yapımında doğu kültüründeki kadar vakit harcanmayan ancak lezzet olarak Doğu’dan aşağı kalmayan yemekler dikkat çeker. Aşağıdaki listede ise Trabzonda ne yenir gelin birlikte görelim.

  • Pancar

Karalahana sarmasının Trabzon'daki adı pancardır. Karalahananın en lezzetli olduğu ve en gür yetiştiği topraklar, bu lezzetten çok çeşitli yemekler yapmışlardır. Bu lezzeti ortaya çıkarmak için öncelikle karalahanalar haşlanır. İçerisinde satır kıyması, pirinç, limon, baharat ve salça bulunduran iç hazırlandıktan sonra kavrulur, soğumaya bırakılır. Soğuyan iç, karalahanalara sarılır ve tencereye yerleştirilir. Sarmaların patlamaması için kısık ateşte pişirilerek servis yapılır. Servis öncesi üzerine yoğurt dökülebilir.

  • Guliya

Dilimizde yumuşak g ile başlayan sözcük olmaması nedeniyle bu şekilde yazılan yemeğin aslı ğuliyadır. Bu yemek, içerisinde karalahana, mısır yarması, Arnavut biberi, soğan, havuç, barbunya veya taze fasulye bulundurur. Mısır yarmalarının ve kullanılacak kuru baklagilin akşamdan ıslatılması gereklidir. Lahanalar yıkandıktan sonra doğranır ve haşlanır. İçerisinde fasulye, biber ve akşamdan ıslatılan mısır yarmaları atılır. Haşlama tamamlandıktan sonra su süzülür. Başka bir tavada soğanlar ince kıyılır, havuç ve çarliston biber ile iç yağda kavrulur. Yağa bir miktar sıvı yağ da ilave edilebilir. Karışıma haşlanmış malzemeler de eklenerek pişmeye bırakılır. Bundan sonra içine su konmaz. Yemeklerin yanında meze olarak kullanılabileceği gibi, ana yemek olarak da yapılabilir.

  • Kukuca

Trabzon'a özgü tatlılardan olan kukuca, başta helva görünümünde olan, ancak yenince helvadan farklı olduğu anlaşılan yöresel bir tattır. Bal kabağının mısır ile ezilmesi sonucu ortaya çıkan tatlı, içerisinde bulunan süt ile besleyici özellik de kazanmaktadır. Balkabağının ezilmesinden sonra içerisine şeker ve süt eklenerek pişirilmesiyle yapılır. Sıcak servis edilen tatlı, üzerine bolca ceviz eklenerek misafirlere sunulur.

  • Sarambula

Trabzon’un veganlar için harika bir mutfak olduğunun kanıtı bir yemektir. İçerisinde hayvansal hiçbir ürün ihtiva etmez. Bu yemeğe yeşil sebzeli pilav da diyebiliriz. İçerisinde pazı, pırasa, mısır yarması ve pirinç bulunduran yemek, doyurucu özelliği ile yiyenlerin hem gözüne hem midesine hitap eder.

  • Kefal ekşilisi

Bölgenin meşhur balık yemeklerine doğru yavaş yavaş yol almaktayız. Kefal ekşilemesi, özellikle mevsimi geldiğinde bolca tüketilen yöre yemeklerindendir. Buğulamaya çok benzemekle birlikte, içerisinde bolca limon ihtiva ettiği için ekşileme denmiştir. Yuvarlak şekilde kesilen kefaller, tepsinin dibine dizilir. Üzerine sırayla soğan, domates, biber ve bolca maydanoz serpilir. Yemeğe adını veren limonlar yuvarlak kesilerek en üste dizilir ve yemek fırına verilir. Ana yemek olarak tüketilir.

  • Palamut Dolması

Bu yemek de bölgenin önemli balık yemekleri arasında yerini almaktadır. Bu yemeği yapmak için palamutların etli olanlarını seçmek gerekir. Yemek, içerisinde bolca sarımsak bulundurur. Yemeğin yapımı şu şekildedir: İrice bir palamudun içi temizlenir. Yandan yarılarak yapılan temizleme işleminden sonra, maydanoz, piyazlık doğranmış soğan ve sarımsak ince ince kıyılıp bir kapta harmanlanır. İçi temizlenmiş palamudun içine doldurulur. Fırında veya ızgarada pişirilerek hazırlanan bu yemek, ana yemek olarak sıcak servis edilir.

  • Laz Böreği

Adına börek dense de bir tür tatlı olan bu yemek, zahmeti ile nadir Trabzon yemeklerindendir. Bu tatlının şerbetinin hamurundan soğuk olması gerekeceğinden önce şerbet hazırlanmalıdır. Yeterli miktarda su ve şeker karıştırılıp yarım limon eşliğinde kaynatılır. Yumurta, sıvı yağ, süt, kabartma tozu ve un ile ele hafif yapışan bir hamur elde edilir. 6 parçaya ayırıp dinlenmeye bırakılır. 15 dakika dinlenmesi gereken hamuru bıraktıktan sonra, muhallebisi hazırlanmaya başlanır. Süt, un, yumurta ve şeker bir kapta çırpılıp ocağa alınır. Sürekli karıştırılarak kaynatılan muhallebi soğumaya bırakılır. Dinlenmeye bırakılan hamur alınarak ilk 3 parçası açılır. Önceden yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine hazırlanan muhallebi yayılır ve diğer 3 parça açılarak üzeri kapatılır. Az miktarda karabiber serpildikten sonra fırına verilir. Fırından çıkarıldıktan sonra 15 dakika dinlendirilen hamur, dilimlendikten sonra üzerine şerbeti dökülür. Bu tatlı ılık veya soğuk olarak, yanında dondurma veya kaymak ile servis edilebilmektedir.

  • Hamsili Pilav

Trabzon’un en beğenilen yemekleri arasında yerini alan hamsili pilav, Trabzon yemekleri arasında en tanınmış olanlardan biridir. Birden fazla püf noktaya sahip yapımı ile gerçek bir maharet isteyen yemek, Karadenizlilerin en çok övündüğü lezzetlerdendir. Bu yemeği yapmak için öncelikle kullanılacak hamsileri iyice ayıklanmalı ve kılçıklarından temizlenmelidir. Pilava kokusunun sinmemesi için en az 20 dakika tuzlu limonlu suda bekletilmesi gereken hamsiler beklerken, pilavın yapımına geçilir. Kuş üzümleri içine su konarak bekletilir. Aynı şekilde pirinçler de tuzlu suda bekletilerek nişastadan arınması sağlanır. Tencereye konan tereyağı ile sıvı yağ karışımından sonra soğanlar eklenir. Soğanlar kavrulduktan sonra içerisine fıstık ve kuş üzümü eklenir. Karabiber, yenibahar ve tuz ile tatlanan karışıma pirinçler eklenir. Yeterince kaynar su konup pişmeye bırakılır. Pişince içerisine maydanoz eklenerek yağlanmış borcama alınmak üzere bekletilir. Yağlı borcamın alt tabanına hamsiler dizilir, üzerine hazırlanan pilav dökülür. Pilavın üzerine de tekrar hamsi dökülerek kapatılır. 180 derece fırında 20 dakika pişmeye bırakıldıktan sonra ana yemek olarak, sıcak servis edilir.

  • Trabzon Kuymağı

Özellikle bakır tavada yapılan bu muhteşem lezzet, Trabzon’da kahvaltılarda da tüketilebilmektedir. Karadeniz’in güzide lezzetlerinden olan kuymak, mısır unu ile telli peynir, imansız peynir ve kaşar peyniri karıştırılarak yapılır. En güzel sonucu elde etmek için içine su yerine süt koymayı tercih edenler olduğu gibi, hellim peyniri ile yapanlar da çoğunluktadır. Bu lezzeti en güzel şekilde elde etmek için, bakır tava ısıtıldıktan sonra mısır unu ile tuz kavrulur. Hafif kızarınca içine süt eklenir. Topaklanmaması için karıştırılarak pişirilir. Bu aşama kullanılmasına karar verilen peynir eklenerek karıştırılır. Hellim, kaşar gibi eriyen peynirlerin kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. Peynir eriyip yağı üste çıkınca ocak kapatılır. Kuymak hazırdır. Bu muhteşem Karadeniz lezzeti, kahvaltıda ya da günün herhangi bir saatinde yenebilir, sıcak veya ılık servis edilebilir. İçerisinde bulunan yağ ve erimiş peynirin donmaması gerektiğinden, soğuk servis edilmesi önerilmez.
Trabzon seyahati planlıyorsanız; Trabzon'da Gezilecek Yerler listemizi de inceleyiniz.

Trabzon’un En İyi Restoranları

Trabzon restoran tavsiyeleri verirken mutlaka yöresel lezzetlere göre tavsiye vermek gerekir. Kentte bolca restoran bulunmakla birlikte, eğer bir misafirseniz bölgenin en güzel yöresel lezzetlerini tatmadan gitmemelisiniz. İşte o restoranlar şöyle sıralanabilir:

Karpi Pide: Lezzeti Türkiye geneline yayılmış, 81 ilde adıyla fırın açılan Karadeniz pidelerini yiyebileceğiniz en güzel yerler arasında yer alıyor Karpi Pide Trabzon. Yöreye özgü pideleri tamamen tereyağı ile yapan mekan, önünden geçenleri kokusuyla büyüleyecek cinsten pide ve böreklere sahip. Bunun yanında doğal ve ev yapımı tereyağı ile yapılan pideler, burada hızlı servis anlayışı ile müşterilerle buluşmaktadır. Trabzon’un en iyi pideleri için Karpi Pide’ye uğramalısınız.

Cemil Usta: Masalarının tamamının dolması ve hafta içi bile rezervasyonsuz yer bulunamayan bir mekan olması, Cemil Usta’yı daha cazip hale getirmektedir. Yıllardır süren engin tecrübesi ile bu mekan, sakin ve nezih duruşunu tüm doluluğuna rağmen bozmamaktadır. Trabzon Cemil Usta restoranı, aynı zamanda uygun fiyatları ve doyurucu porsiyonları ile ün salmıştır. Burada doymadan kalkmanız mümkün değildir. Yörenin seçkin lezzetlerine menüsünde yer veren mekan, aynı zamanda et türlerinin klasiklerine de menüsünde yer vermektedir.


Bordo Mavi Balık Restoranı: Trabzon’da balık ekmek nerede yenir, sorusunun bariz yanıtı olan bu mekan, nefis balıkları ve özel tarifleri ile ünlüdür. Bunun yanında Trabzon’un en iyi balık restoranı olma özelliği taşıyan restoran, deniz mahsullerinin tamamında iddialıdır. Çalışanlarının sıcak karşılaması ve samimi ortamı ile adından söz ettiren mekanda, menünün genişliğine şaşıracaksınız.

Tarihi Kankanoğlu Pilavcısı: 1853 Osmanlı- Rus Harbi sırasında askerlere pilav veren Kalkanoğlu lakaplı Süleyman Ağa’nın, dededen toruna devredilen lezzet sırrı ile tanışın! 1853’te askerlere verilen pilav, hoşaf, ekmek menüsündeki pilavı en güzel yapan kişi olan Süleyman Ağa’dan torunlarına miras kalan bu muhteşem lezzet ile siz de gerçek pilavın nasıl olması gerektiğine şahit olacaksınız. Ayrıca zaman içinde Trabzon’da hamsili pilav nerede yenir, sorusunun yanıtı olabilmek için çeşitlerini arttıran işletme, amacına ulaşmış görünüyor. Şu an Trabzon'daki en iyi pilavları burası yapıyor.

Trabzon'daki En İyi Kahvaltı Mekanları

Trabzon kahvaltı yerleri özellikle tereyağı ve lavaş arası ile ün yapmışlardır. İçlerinde tarihi dokuya sahip olanlardan doğa manzarası vaat edenlere, birçok tür kahvaltı mekanını sizin için derledik.

Ayasofya Müzesi: Tarihi dokusu ile göz kamaştıran Ayasofya Müzesi’nin kenar dokusunda yer alan salonda mükemmel Trabzon serpme kahvaltı günleri yapılmaktadır. Kuymak ve kaygana ile yapılan serpme kahvaltı, lezzeti ve bol çeşidi ile görenlerin midesinden önce gözünü doyurmayı hedefler durumdadır. Karadeniz manzarası eşliğinde kahvaltı ederken hem tarihi dokunun, hem de manzaranın tadını çıkaracaksınız. Ayrıca mekânın menüsü uygunluğu ile bilinmektedir. Hem doyurucu, hem uygun, bol çeşitli kahvaltı menüsü ile tercih edilesi bir mekandır.

Hancıoğlu Çamburnu Tesisleri: Sürmene’de yer alan bu tesis, ormanın içinde yer alması ile doğal bir manzara sunmaktadır. Ayrıca kahvaltıda hamsi tava ve kuymak seçeneklerinin de olduğu tesis, Trabzon kahvaltı mekanları listesinde ön sırada olup, özellikle turistlerin yoğun ilgisi ile karşılaşmaktadır.

Yörük Çadırı: Çocuklu aileler için Trabzon’da kahvaltıcı tavsiyesi vermek gerekirse, kesinlikle burası söylenmeli! Yine Ayasofya Müzesi’nin kıyısında bulunan bu mekanda çocuk oyun alanı bulunmaktadır. Çocuğunuz oyun ablaları eşliğinde rahat rahat oyun oynarken, siz de manzaraya karşı çay içmenin keyfini çıkarın.

Angelique Cafe ve Restoran: Aslında restoran olması ile bilinse de mekan, kahvaltısının güzelliği ile ün yapmış durumdadır. Üniversiteye yakınlığı nedeniyle öğrencilerin uğrak noktası haline gelen mekan, yine uygun fiyatları ile öğrencilere hitap etmektedir. Bunun yanı sıra kahvaltılarında kullandığı malzemenin kalitesinden dolayı lezzeti farklı bir seviyededir.

Lalezar Pastanesi: Özellikle pekmeze batırılmış simitleri ile meşhur mekan, kendisine simitleri konusunda yapılan tüm övgüleri hak etmektedir. Trabzon usulü çay ile birlikte burada yiyeceğiniz simidin tadı uzun süre damağınızda kalacak! Trabzon usulü çayın özelliği, oldukça demli ve içinde çay tortuları ile servis edilmesidir. Demli olmasına rağmen acı olmayan Trabzon çayı, içene farklı bir çay deneyimi sunar. Lalezar Pastanesi de,bu çayın hakkını en güzel verenlerdendir.



admin / 21.05.2019 / 0 / 4 725

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Rize'de Ne Yenir? (Rize'deki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Rize'de Ne Yenir? (Rize'deki En İyi

Rize'nin yöresel yemekleri denildiğinde, akıllarda hamsi ve mısırdan meydana
Sakarya'da Ne Yenir? (Sakarya'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Sakarya'da Ne Yenir? (Sakarya'daki En

Sakarya'nın meşhur yemekleri, Marmara ve Karadeniz bölgesi kültürlerinin
Ordu'da Ne Yenir? (Ordu'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Ordu'da Ne Yenir? (Ordu'daki En İyi

Orduda ne yenir içerikli bu makalemizde; Ordu yemekleri hakkında bilgi
Malatya'da Ne Yenir? (Malatya'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Malatya'da Ne Yenir? (Malatya'daki En

Malatyada ne yenir içerikli bu makalemizde; Malatya yemekleri hakkında bilgi
Trabzon'a Özgü Yöresel Lezzetler Zorlu Grand Otel’de!

Trabzon'a Özgü Yöresel Lezzetler Zorlu

Yemek, yalnızca bir ihtiyaç değil; aynı zamanda bir sanat... Yemek yaparken her
Maraş'ta Ne Yenir? (Maraş'taki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Maraş'ta Ne Yenir? (Maraş'taki En İyi

Maraşta ne yenir içerikli bu makalemizde; Kahramanmaraş yemekleri hakkında
Samsun'da Ne Yenir? (Samsun'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Samsun'da Ne Yenir? (Samsun'daki En İyi

Samsun'da ne yenir içerikli bu makalemizde; Samsun yemekleri hakkında bilgi
Erzurum'da Ne Yenir? (Erzurum'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Erzurum'da Ne Yenir? (Erzurum'daki En

Erzurum'da ne yenir içerikli bu makalemizde; Erzurum'un meşhur yemekleri,
Sivas'ta Ne Yenir? (Sivas'taki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Sivas'ta Ne Yenir? (Sivas'taki En İyi

Sivas'ın meşhur yemekleri oldukça fazla sayıdadır. Üstelik bu yemekler, nereye
Kocaeli'de Ne Yenir? (Kocaeli'deki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Kocaeli'de Ne Yenir? (Kocaeli'deki En

Kocaeli'nin meşhur yemekleri hem lezzet hem de çeşitlilik açısından oldukça
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up