Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Yeme - İçme » Sakarya'da Ne Yenir? (Sakarya'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Sakarya'da Ne Yenir? (Sakarya'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)


Sakaryada ne yenir içerikli bu makalemizde; Sakarya yemekleri hakkında bilgi bulabilir, Sakarya kahvaltı mekanları, Sakarya'nın meşhur yemekleri ve Sakarya yöresel yemekleri hangileridir ile ilgili bilgiler verdik.

sakaryada ne yenir
Sakarya'nın meşhur yemekleri, Marmara ve Karadeniz bölgesi kültürlerinin harmanlanması ile ortaya çıkan lezzetlerden oluşur. Sakarya’yı düşününce akıllara gelen lezzetlerden biri ıslama köfte bir diğeri yoğurtlu kebaptır. Bunun yanında Sakarya'nın kabak tatlısı da, çok bilinmese de adından söz ettirir.


Sakarya'nın daha çok kırmızı et üzerine kurulmuş bir yemek kültürü vardır. Islama köfte, ayran, döner, boza, revani denince akıllara ilk Adapazarı gelir. 60’lı yılların başına doğru, Adapazarı'nda bulunabilen tek tatlı revaniydi. O zamanlar revani dışında tüketilen diğer tatlılar, lokum, irmik tatlısı, kızamık şekeri, pamuk helva, ve macundu. Bir zamanlar el arabalarında seyyar satıcılar tarafından sokak aralarında satılan bu tatlılar, kültürü ile birlikte hala varlığını sürdürmektedir. Yalnızca sokak aralarından dükkanlara taşınmıştır.

Sakarya’da Mutlaka Yenilmesi Gereken Yemekler?

Sakarya, Karadeniz'e kıyısı olması nedeniyle hem Karadeniz esintilerini taşır hem de ege mutfağının hafifliğini. Hem yemek hem kahvaltı kültürü oldukça gelişmiş olan Sakarya’da İstanbul’un gürültüsünden kaçmak isteyen gurmelere rastlamak mümkündür. Sakarya’da hem Egeli hem Karadenizli, biraz da İç Anadolulu olmak mümkündür. Sakarya'nın yöresel yemekleri, zeytinyağlıdan hafif çeşniliye ya da acılıya kadar farklı tatlar ve çeşitlilikler içermektedir. Sakarya’da ne yenir gelin birlikte inceleyelim.

  • Adapazarı Islama Köfte

Adapazarı ya da Sakarya denince akla ilk gelen yemek, Adapazarı ıslama köftedir. Islama köftenin diğer köfte türlerinden farklı olması, bu köftenin ekmeğidir. Islama köfte ekmeği, kemik unu ve toz biber ile birlikte hazırlanan sosta kızartılır. Islama köfte hazırlanmadan önce kemik suyu kaynatılır. 12 saat boyunca ağır ateşte bekleyen kemik suyu, içinde kemik parçaları kalmasın diye tülbentle süzülür. Islama suyuna daha sonra, toz biber, sıvı yağ eklenir ve ekmekler ıslatılarak ızgaranın üstünde kızartılır. Islama köftenin adı, bu meşhur ekmeklerden gelir. Köfte yapılırken kullanılan ateş meşe kömürüdür. Ekmekler kızartılmadan önce bu kömürler beyazlar, yemek yapılışı daha sonra başlar.

  • Boşnak Böreği

Boşnak böreği, Bosna Hersek kültüründen, Bosnalılar’dan Türk mutfağına aktarılmıştır. Yaklaşık 6 asırdır Bosna mutfaklarında olan Boşnak böreği, şimdilerde Türk mutfağında yer alır. Yer sofrasına açılan hamur ile yapılan Boşnak böreğinin bir diğer adı pitadır. Çiğ kıyılmış patatesler, elle açılan hamurun içine yerleştirilir. Örtünün iki ucundan tutulup kaldırılmasıyla, hamur rulo şeklini alır. Rulo haline dönüşen hamurun üzeri sıvı yağla yağlanır, tepsiye koyulup fırına verilir. Pişen börek fırından çıkarıldıktan sonra, daha yumuşak olması için üzerine katı yağ sürülür. Boşnak böreği patatesli, kabaklı, pırasalı içlerle hazırlanılır.

  • Çene Çarpan

Çok bilinmese de Adapazarı’na ait yemek kültürünün önemli bir parçası olan Çene Çarpan, bir çorba türüdür. İsteğe bağlı olarak yoğurtlu ya da yoğurtsuz hazırlanmaktadır. En önemli içeriği, pul biber ve kara biberdir. Ispanakların hazırlanarak tepsiye dökülmesi sonrasında, piyazlık soğanlar hazırlanır, birbirine eklenen malzemeler sonrası ortaya lezzetli bir tarif çıkar.

  • Çerkez Tavuğu

Orijinalinde, Çerkezler tarafından yapılan bir tür meze olan Çerkez tavuğu, cevizli olarak yapılır. Yapılışı ise şu şekilde gerçekleşir, önceden haşlanmış olan tavuk parçaları yağ ve soğan ile kavrulur ve ayrı bir yerde hamur hazırlanır. Hamurun içine hem normal un hem de mısır unu eklenir. Malzemeler içerisinde, acuka, kişniş, biber, sarımsak yer alır. Çerkez tavuğu hazırlandıktan sonra, üzerine biraz da kızgın tereyağı eklenir, böylece yemek daha lezzetli bir hal alır.

  • Pirinçli Kabak Tatlısı

Kabak tatlısı, oldukça sevilen tatlılardan biridir ancak, pirinçli kabak tatlısı çok daha ayrı bir lezzettir. Kabak dilimlerinin arasına pirinç eklenmesi sureti ile tatlı hazırlanır ve isteğe göre üzerine kızgın yağ dökülür.

Sakarya'nın En İyi Restoranları

Sakarya’da var olan restoranlardan en bilinenleri, kuşaklardır Sakarya’da varlığını sürdüren restoranlardır. Her restoranın en iyi yaptığı farklı yemekler bulunur. Restoranlardan en çok tercih edilenler, ıslama köfte ya da kabak tatlısı restoranları olmaktadır. Sakarya restoran tavsiyeleri, hem Adapazarı merkezde, hem de daha uzak bölgelerde fakat çok ünlü restoranlar olabilmektedir.

Köfteci İsmail: Köfteci İsmail hem uygun fiyatlı hem de Adapazarı'nın neredeyse en eski ıslama köftecisi olma özelliği taşır. Ne kadar çok ekmek o kadar mutlu müşteri mottosu ile çalışan Köfteci İsmail, yemeklerini de bu doğrultuda servis eder. Özellikle maç zamanlarında burada yer bulmak zor olmaktadır.

Meşhur Köfteci Mustafa: Meşhur Köfteci Mustafa, Adapazarı'nın en iyi köfte yapan restoranı olarak adlandırılır. Müşteriler en çok, ekmeğini, köftenin içindeki piyazını beğenirler. Burada ıslama köfte piyaz yiyenlere yanında şıra içmeleri, daha sonrasında kaymaklı ekmek kadayıfını denemeleri tavsiye edilir.

Hakiki Rumeli Köftecisi: Adapazarı merkezde yer alan bu köfteci, oldukça lezzetli bir hizmet veriyor olsa da, fiyatları diğer restoranlara göre bir miktar daha yüksektir. Restoranda hem köfte çeşitleri hem de tatlı çeşitleri bulunur. Buraya gelmeden önce, rezervasyon yapılması tavsiye edilir.

Eker Lokantası: Eker lokantasına uğrayanların, fıstıklı pilav, musakka, tepsi kebabı, güveç, kabak tatlısı denemeleri tavsiye edilir. Lokantanın samimi ve ferah bir havası vardır. Uygun olan ücretleri, aile ile birlikte çıkılan yemeklerde tercih edilir.

Tunatan:bir başarı hikayesinin de örneği olan Tunatan restoranlarında, oldukça lezzetli çorbalar içmek mümkün olmaktadır. Etli ekmek denemek isteyenler de, bu restoranı listelerine ekleyebilirler.
Bu civardaki tüm güzellikleri keşfetmek için Sakarya Gezilecek Yerler listemizi de inceleyiniz.
Şölen Bahçe: Erenler/Sakarya’da bulunan Şölen Bahçe, doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyen turistlerin uğrak yeridir. Burada hem kahvaltı, hem içecek hem de yemek menülerine rastlamak mümkündür. Güzel havalarda müşteriler bahçede vakit geçirebilirler.

Köfteci Hacı Bekir: Köfteci Hacı Bekir, Sakarya merkezde, Kurtuluş Mahallesi’nde yer alır. Islama köfte, sulu yemek, salata ve meze, tatlı çeşitlerine menüde rastlamak mümkündür. Daha aile ortamı ve samimiyet arayan gezginler, bu restoranı tercih etmektedirler.

Alacatı Muhallebicisi: Pek çok şehirde şubesi bulunan alaçatı muhallebicisi, Sakarya’da da yer alır. Farklı meyvelerle hazırlanmış farklı tatlı çeşitlerine burada rastlamak mümkün olmaktadır. Yapılan tatlılarda inek ve keçi sütü kullanılır. Bu sütler çiftliklerden taze olarak elde edilir.

Közde Kokoreç Atilla Usta: Sakarya’da kokoreç yemek isteyenlerin uğrak yeri, Adapazarı Kokoreç Attila Usta olacaktır. Burada hem temiz hem kaliteli sakat at yemekleri, uygun fiyata satılır. Aynı zamanda pişirilme tekniğinin farklılığından kaynaklanan lezzet de fark edilir derecede olacaktır.

Yelken Et & Balık Restorant: Sapanca gölü kıyısında olan bu restorant, Sakarya en iyi balık restoranı kategorisinde yer alır. Yüksek kaliteli olan ortaamda dileyenler balık, dileyenler kebap tercihinde bulunabilecektir.

Morina: Pek çok meze çeşidi bulabileceğiniz bu restoran, aileler ve çocuklar ile gitmek için oldukça uygundur. Çocuklar için oyun alanı, araba park için otopark, Morina’da mevcuttur. Mevsimine göre balık yemek için son derece uygun olan restoranda, Sarıkanat ve Barbun en çok tavsiye edilen balıklar arasında yer alır.

Sakarya'daki En İyi Kahvaltı Mekanları

Sakarya kahvaltı mekanları, özellikle deniz kenarı köy kahvaltısı olarak literatürdeki yerlerini alır. Köy kahvaltısı, içeriğinde doğal ürünler kullanılarak hazırlanan kahvaltı çeşitlerindendir. Dumanı tüten çayların soba üzerinde demlendiği, ekmeklerin yumuşacık olduğu, sıcakların henüz dumanı soğumadan servis edildiği kahvaltı yerleri, Sakarya’da oldukça revaçta. Sakarya’da en çok tercih edilen kahvaltı mekanları şöyledir:

Sakarya Alaşara Restoran: Memduhiye köyünde yer alan Alaşara restoranda, abaza kahvaltısını deneyimleyebilirsiniz. Serpme kahvaltısı içeriğinde, abaza peyniri, havuç tarator, patatesli omlet, peynirli pişi gibi, oldukça özel lezzetler yer alır.

Çiftlik Restoran: Sakarya kahvaltıcı tavsiyesi denildiğinde akla Çiftlik Restoran gelir. Bu restoranda her şeyin uygun fiyatta olduğu bir menüye rastlamak ve doğa ile iç içe bir kahvaltı keyfine erişmek mümkün olacaktır.

Titiz Sapanca: Titiz Sapanca, Sapancaİzmit yolu üzerinde yer alan restoranlardan biridir. Restoran içerisinde açık havada oturma olanağı mevcuttur. Ağaçların altında bir kahvaltı seremonisi için, Titiz Sapanca’yı kahvaltı edilmesi gereken restoranlar listenize ekleyebilirsiniz.


Manzara Restaurant & Cafe: Mahmudiye koyunda yer alan restoran, kahvaltı dışında aynı zamanda öğle ve akşam yemeği hizmetleri de vermektedir. Ahşap kaplı bir mekanda, Sapanca gölü kenarında manzara izleyerek kahvaltı yapmak isteyenler, Sakarya kahvaltı yerleri listemizin de önemli bir parçası olan bu mekana uğramayı muhakkak düşünmeliler.

Adı Bahçe: Sakarya merkezde olarak tanımlayabileceğimiz restoran, iç ve dış mekan seçenekleriyle, dileyene dilediği yerde kahvaltı etme imkanı tanır. İç mekanı, konforlu ve iyi aydınlatılmıştır. Dış mekan olarak tanımlanan bölge, ağaçlık bir bölgedir. Burada ağaçlar altında Sakarya köy kahvaltısı yapma olanağı mevcuttur.

Hacıfıratlar Konağı: Dekorasyon olarak da adından anlaşıldığı üzere, konak şeklinde olan bu restoranda, serpme kahvaltının diğerlerinden daha farklı olmasının sebebi, fiyatların oldukça uygun olmasıdır. Dileyenler serpme kahvaltı, dileyenler kahvaltı tabağı seçeneklerinden yararlanabilir. Serpme kahvaltı yapanlar, istediklerinde çaylarını termos ile alabilirler. Böylece sınırsız çay imkanından faydalanırken, sürekli garsonlara seslenmek durumunda kalmazlar.

Özkum Park: Açık havada dinlenebilme ve atıştırabilme imkanı sağlayan Özkum Park restoran, tekerlekli sandalye ya da bebek sandalyesi gibi hizmetlere de sahiptir. mekan olarak restoran göl kenarında yer alır. Bu nedenle doğa ile bir arada olmak isteyenlerin uğrak yeridir. Dileyenler kahvaltı sonrası, akşam canlı müziğine de iştirak edebilirler.

Orman Park: Orman içerisine konuşlanmış olan bu restoran, diğerlerinden çok daha farklı bir atmosfere sahiptir. Piknik alanı olarak da kullanılabilecek olan restoran, şehir merkezine oldukça yakındır. Dişbudakların gölgesinde kahvaltı etme keyfinin ayırdına varmak isteyenler, muhakkak bu restorana uğramalıdır.

Gülizar Bahçe: Göl kıyısında yer alan bu restoranda eritme peyniri ve hamur kızartması gibi alternatifler mevcuttur. Manzara izlemek, nehir kenarında rahat bir soluk almak isteyenler, muhakkak bu restorana bir defa uğramalılar.

Sasa Harmanlık: Mekanda her şey oldukça konforlu ve basit olarak dizayn edilmiştir. Burada yapacağınız kahvaltıda da, menü oldukça doyurucu ancak abartısızdır. Evlilik yıldönümü, doğum günleri gibi özel günler için de Sasa Harmanlık tercih edilebilecek restoranlar arasında yer alır. Aynı zamanda manzara izlemek de burada mümkün olmaktadır.

Naturköy: Naturköy restoranda, doğal ve yerel köy kahvaltısı etmenin ayırdına varacaksınız. Adından da anlaşılacağı üzere, kahvaltılık olarak gelen tüm ürünler doğal olarak elde edilen ürünlerdir. Burada yiyeceğiniz peynir köy peyniri, reçeller ise ev yapımı olacaktır. Aynı zamanda kahvaltı yaparken doğa ile birlikte olmak da cabası. Naturköy’de konaklamak da mümkündür.

Sopeli Doğal Yaşam Köyü: Yalnızca kahvaltı ve brunch hizmeti veren Sopeli Yaşam Köyü, doğal yaşam entegrasyonu üzerine açılmış bir restorandır. Oldukça güzel doğası olan mekanda, brunch zamanlarında lezzetli balıklar yemek mümkün olacaktır. Gölün hemen yanında olan bu restorana, sadece fotoğraf çekmek için bile gidenler oluyor.



admin / 28.01.2020 / 0 / 8 176

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Van'da Ne Yenir? (Van'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Van'da Ne Yenir? (Van'daki En İyi

Van’ın meşhur yemekleri sadece bölgede değil tüm Türkiye’de kendine has bir
Tekirdağ'da Ne Yenir? (Tekirdağ'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Tekirdağ'da Ne Yenir? (Tekirdağ'daki En

Tekirdağ'da ne yenir içerikli bu makalemizde; Tekirdağ yemekleri hakkında bilgi
Maraş'ta Ne Yenir? (Maraş'taki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Maraş'ta Ne Yenir? (Maraş'taki En İyi

Maraşta ne yenir içerikli bu makalemizde; Kahramanmaraş yemekleri hakkında
Diyarbakır'da Ne Yenir? (Diyarbakır'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Diyarbakır'da Ne Yenir?

Diyarbakırda ne yenir içerikli bu makalemizde; Diyarbakır yemekleri hakkında
Denizli'de Ne Yenir? (Denizli'deki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Denizli'de Ne Yenir? (Denizli'deki En

Denizlide ne yenir içerikli bu makalemizde; Denizli yemekleri hakkında bilgi
Samsun'da Ne Yenir? (Samsun'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Samsun'da Ne Yenir? (Samsun'daki En İyi

Samsun'da ne yenir içerikli bu makalemizde; Samsun yemekleri hakkında bilgi
Manisa'da Ne Yenir? (Manisa'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Manisa'da Ne Yenir? (Manisa'daki En İyi

Manisa'nın meşhur yemekleri denildiğinde Ege’de dillere destan olmuş oldukça
Şanlıurfa’da Ne Yenir? (Şanlıurfa’daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Şanlıurfa’da Ne Yenir? (Şanlıurfa’daki

Şanlıurfa’nın meşhur yemekleri midelere bayram ettirecek lezzette ve
Adana’da Ne Yenir? (Adana'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Adana’da Ne Yenir? (Adana'daki En İyi

Adana'nın meşhur yemekleri ve bu yemekleri tadabileceğiniz restoran ve kahvaltı
Bursa'da Ne Yenir? En İyi Bursa Yeme ve İçme Tavsiyeleri

Bursa'da Ne Yenir? En İyi Bursa Yeme ve

Bursa'nın meşhur yemekleri hem Bursa’lılar hem de Bursa’yı ziyaret eden yerli
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up