Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Adana » Adana Ulu Cami Tanıtımı

Adana Ulu Cami Tanıtımı


Adana Ulu Cami
Adana Ulu Cami büyüklüğü ve tarihi açısından Adana'nın en önemli eserleri arasında yer almaktadır. Esas binanın batı tarafındaki giriş kısmını Ramazanoğlu Halil Bey'in yaptırdığı bilinmektedir.

Adana Ulu Cami Hakkında Bilgi

Giriş kapısının üstünde kademeli bir sistemle yukarı doğru sivrilen konik çatının Selçuklu mimarisi karakterinde yapılmış olması XVI. Yüzyıl'da küçük bir Beylik halinde bulunan Ramazan oğullarının burada önce küçük bir mescit yaptırdı. Fakat daha sonra beyliğin büyümesi ve mescidin yeterli olmaması ile bugünkü esas binanın yapılmış olduğu düşünülmektedir.


Tamamı ile 34,50 x 32,50 metre ölçüsünde kareye yakın dikdörtgen planlı olan Adana Ulu Camibatı ve doğu tarafındaki iki büyük kapısından avlu içerisine giriş yapılmaktadır. Doğu cephedeki avlu kapısında ve caminin esas mekanının cephesinde siyah ve beyaz mermer levhalar kullanılarak cephe görünümüne renk katılmıştır.
Eğer Adana gezisi etkinliğin deyseniz; Adana'da gezilecek yerler makalemizi de inceleyiniz.
Yarı kısmı sivri kemerlerin konturları stalaktit ve bitki motifleri ile süslenmiştir. Ön kısmına uzanan dikdörtgen planda ki esas ibadet mekanı kıble duvarına paralel konulmuş 4 sütun ile 2 nefsi teşkil etmekte ve sütunlar hafif sivri kemerlerle birbirlerine bağlanmıştır.

Adana Ulu Cami Özellikleri

Adana Ulu Camii yapısına ait 3 Kitabe yer almaktadır. Bunlardan en eskisi Doğu Taç kapı üzerinde yer alan 1500 8509 tarihli olup Ramazanoğlu Halil Beye aittir. Minber üzerinde yer alan kitabe de insanın 1520 senesinde bittiği bilgisi bulunmaktadır.

Batı Taç kapıda ise 1541 tarihli kitabı bulunurken bu kitabede piri bey ismi de geçmektedir. Bulunduğu yer ise Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Kızılay Caddesi üzeridir. Hanife mimarisi Ramazanoğlu Halil Bey olurken Ramazanoğlu beyliğine ait en önemli eseridir. Bu durumu zorlaştıran diğer bir faktör ise caminin başka bir yapısının yerine inşa edilmiş olmasıdır.


Yapısındaki malzeme farklılıkları, konumlanması ve dilatasyon çizgileri incelendiğinde eserin topyekun ele alınmadığı bazı kısımlarının sonradan eklendiği görülmektedir. Yapıdaki en eski kitabe ise 1500- 1509 tarihini gösterirken bani olarak bilinen Halil Bey'in sandukası 1510 senesini göstermektedir.

Bu durumda o tarihlerden önce başlamış ve baninin ölümü üzerine ara verilmiştir. Genel olarak dikdörtgen bir plana sahip olan külliyenin harimi dört sütun üzerine oturan beşer sivri kemer gözü ile mihraba dik 5 sahından meydana gelmektir. Aynı zamanda sahınların üzeri içten çapraz, tonoz, dıştan kırma çatı ile örtülmektedir. Türbede harim kubbesi birbirine benzerken Osmanlı mimarisinde olduğu gibi kurşunla kaplanmıştır.

Adana Ulu Cami Nerede, Nasıl Gidilir?

Adana Ulu Cami bölgesini gezmek için en pratik yollardan biri tur paketlerini tercih etmektir. Zorlanmadan bir rehber eşliğinde Adana lokasyonunu rahatlıkla gezmek mümkündür. Adana şehrinde birçok konaklama imkanı bulunurken bunlardan en çok tavsiye edilenleri ise Mavi Sürmeli Otel, Akkoç Otel, Seyhan Otel ve Adana Plaza Otel gibi kampanyalı oteller incelenebilmektedir.


Adana Ulu Camii Seyhan ilçesinin Ulu Camii Mahallesi'nde bulunurken ulaşım için farklı alternatifler yer almaktadır. Adana Ulu Cami'ye gitmek için şahsi araçlar tercih edilirse navigasyon desteği alınarak merkezde bulunan camiye rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

Cami Tarihi Büyük Saat Kulesi’ne yakın mesafede olmasından dolayı ulaşılabilmektedir. Farklı bir şehirden camiye gidilmek istenirse Adana'ya sefer yapan otobüs firmaları tercih edilerek daha sonra çarşıdan hareket eden ve Tarihi Büyük Saat Kulesi’ne giden halk otobüsleri ile camiye rahatlıkla ulaşım sağlanabilmektedir.

Adres: Ulucami Mahallesi, Kızılay Caddesi, 01010 Seyhan/Adana



admin / 04.03.2020 / 0 / 1 841

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Adana Bebekli Kilise Tanıtımı

Adana Bebekli Kilise Tanıtımı

Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Tepebağ mahallesinde yer alan Bebekli Kilise,
Tarihi Büyük Saat Kulesi Tanıtımı

Tarihi Büyük Saat Kulesi Tanıtımı

Seyhan ilçesi Ali Münif Yeğeanağa Caddesi üzerinde yer alan Adana Büyük Saat
Adana Tren İstasyonu Tanıtımı

Adana Tren İstasyonu Tanıtımı

Adana ilinin sular mevkinde merkezi bir konumda bulunan Adana Tren İstasyonu
Adana Sinema Müzesi Tanıtımı

Adana Sinema Müzesi Tanıtımı

Adana ilinde bulunan Adana Sinema Müzesi yeşil çam oyuncularına ait heykeller
Adana Arkeoloji Müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi şehrin bütün tarihi eserlerini sergilenmesi üzerine
Küp Şelalesi Tanıtımı

Küp Şelalesi Tanıtımı

Akdeniz bölgesinin sıcak ve nemli olmasından dolayı insanların serinlemek için
Anavarza Antik Kenti

Anavarza Antik Kenti

Tarihi bakımından dolayı önemli yere sahip olan bu antik kent Adana’da Kozan
Varda Köprüsü Tanıtımı

Varda Köprüsü Tanıtımı

Adana'da bulunan Varda Köprüsü; 1912 yılında Almanlar tarafından inşa edilmiş
Adana Taş Köprü Tanıtımı

Adana Taş Köprü Tanıtımı

Adana denildiğinde Taş Köprü, görülmesi gereken, ilk akla gelen yapıdır. Adana'
Dünyanın En Eski Evlerinden Biri Olan Adana'nın Ramazanoğlu Konağı

Dünyanın En Eski Evlerinden Biri Olan

Kebabıyla, tarihiyle ve yeme içme kültürüyle Adana güzel ülkemizin nadide
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up