Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Adana » Tarihi Büyük Saat Kulesi Tanıtımı

Tarihi Büyük Saat Kulesi Tanıtımı


Adana Tarihi Büyük Saat Kulesi
Seyhan ilçesi Ali Münif Yeğeanağa Caddesi üzerinde yer alan Adana Büyük Saat Kulesi 1881 senesinde Vali Ziya paşa tarafından yapımına başlanmıştır. 1882 senesinde Vali Abidin Paşa tarafından tamamlanmıştır.

Anada Saat Kulesi kesme taştan yapılmış olup uzunluğu 32 metre olurken kule kare prizma şeklinde eşsiz bir görünüme sahiptir. Osmanlı'da değişik illerde saat kuleleri bulunurken bu saat kuleleri arasında en uzunu Tarihi Büyük Saat Kulesi olmaktaydı. Adana'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini gören saat kulesi Adana'nın simgeleri haline gelmiştir.


Hemen yanında yer alan Kapalı çarşı ile beraber bölgeye tarihi bir doku katan Anada Saat Kulesi yüksekliği sebebiyle birçok noktadan görülebilmektedir. Kulede yer alan saate 110 basamakla çıkılabilmektedir. Kuledeki çalan çanın üzerinde de Societe Jntibah Tourhan Djemal & Co Adana Turkei yazısı yer almaktadır.

Adana Saat kulesi her saat başı vakit belirleyen güçlü sesi ile Adana'nın birçok yerinden duyulmaktadır. Adana'da inşa edildiği ilk dönemde resmi dairelerde görevlilerle vatandaşların mesailerini bu saate göre ayarladıkları bilinmektedir. Şehir merkezine yakın olmasından dolayı merkezden dolmuş ya da diğer araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir. Aynı zamanda metro ile de gidilebilirken diğer ulaşım hastalarına göre uzak düşmektedir.

Tarihi Büyük Saat Kulesi Nerede?

Anada Saat Kulesi ülkemizdeki en uzun saat kulesi olurken uzunluğu 32 metredir. Aynı zamanda Adana Büyük Saat Kulesi Adana'nın Seyhan ilçesinde yer almaktadır. Büyük Saat inşasına Ziya Paşa ile başlanmış olup 1882 tarihinde tamamlanmıştır. Büyük saat tarihte modernleşmenin simgesi olurken Belediye Başkanı Hacı Yunus’un da inşaat için önemli katkıları olmuştur. O dönemden bugüne Adana'nın en önemli yerlerinden biri olarak duyulmaktadır.


2013 senesinde restorasyon çalışmasına başlanmış olup 2014 senesinde restorasyon bitmiştir. Uzunluğu 32 metre olurken kule kare prizma şeklinde olup kulenin duvarları tuğla ile inşa edilmiştir. Temel derinliği 32 metre olduğu söylenirken kulenin inşası sırasında Osmanlı'da saat kuleleri bulunmaktaydı. Bu saat kuleleri arasında en uzunu büyük saat olmaktadır. İkincisi ise Dolmabahçe saat kulesidir.

Tarihi Büyük Saat Kulesi Yol Tarifi

Şehir merkezine yakın merkezden dolmuş, halk otobüsü ve belediye otobüsleri ile rahatlıkla gitmek mümkündür. Aynı zamanda metro ile de gidilebilirken şehir ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Adresi ise Ulu Cami Mahallesi 25005 Sokakta konumlanmaktadır. Seyhan Deresi'nin kenarında bulunan Ulus Parkı'nın yakınındaki Kapalıçarşı'ya komşudur. Şehir merkezine yakın olan merkezden dolmuş halk ve belediye otobüsleri ile rahatlıkla gidilebilirken metro ile de ulaşım sağlanabilmektedir.

Tarihi Büyük Saat Kulesi Özellikleri

Üzerinde çeşitli kabartmalar ile süslenmiş büyük bir çay yer alırken şehir halkının sosyal hayatını düzenlemek için her yerden görülebilmesi amacıyla Merkezi bir yere yapılmış olan Anada Saat Kulesi 8 metrelik genişliğe sahip olmaktadır. Dikdörtgen planlı bu kulenin dört tarafında da saat yer almaktadır.

Devasa nitelikteki saat şehrin her yerindeki insanları saat konusunda bilgilendirmek görevini yerine getirmektedir. Tarihi geçmişine sahip çıkılarak Cumhuriyet sonrasında onarımı yapılmış olup Almanya'dan getirilen yeni makine ile sistemi yenilenen saat kulesi 2013 senesinde restore edilerek korunmaktadır.


Adana büyük saat yeni hali ile uzun seneler daha halkın kullanımda kalacak bir sağlamlar kavuşmuştur. Tarihi Büyük Saat Kulesi diğer saat kulelerinde ki gibi yapımının amacı da aynıdır. Bölge halkının çalışma düzenini ve ezan vakitlerini takip etmesini sağlayan aynı zamanda bir çeşit çağdaşlık göstergesi sayılan diğer kuleler gibi Adana Büyük Saat resmi işbaşı saatlerini ve 5 ezan vaktini halkı bilgilendirmek nedeni ile yapılmıştır.

Ülkemiz sınırları içerisinde birçok şehirde gerek Osmanlı döneminde yapılmış gerekse Cumhuriyet döneminde yapılmış birçok saat kuleleri yer almaktadır. Ülkemizin en uzun saat kulesi hangi şehrimizdedir sorusunun cevabı ise 32 metre ile Adana Büyük Saat Kulesi akıllara kazınmıştır.
Eğer yolunuz Adana'dan geçiyorsa; Adana Gezilecek Yerler listemizi de mutlaka inceleyiniz.
Büyük Saat Kulesi giriş ücreti öğrencilere ücretsiz ve halkada ücretsiz olurken 2019 senesinin Eylül ayında tekrar güncellenmiştir. Yaz ve kış dönemi olmak üzere yaz döneminde 15 Nisan ve 2 Ekim tüm gün açık olur 3 Ekim 14 Nisan tüm gün kış döneminde de açıktır.

Adana'da Nerede Konaklamalı

Adana bölgesini gezmek adına tur tercih etmek en güzel alternatifler arasında yer almaktadır. En uygun tur paketlerini tercih ederek hem ekonomik yönden sıkıntı çekmeden hem de Adana'nın en özel bölgelerini görmek ve Adana büyük saat kulesi alternatifleri yakalama şansına sahip olabilirsiniz. Uygun turlar arasında GAP turu ve Adana çıkışlı GAP turları tercih edebilirsiniz. Adana ilinde birçok konaklama seçeneği yer alırken bunlardan en çok tavsiye edilenleri Otel Şenbayrak City, Akkoç Otel ve Hotel Bosnalıdır.



admin / 08.03.2020 / 0 / 2 374

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Adana Bebekli Kilise Tanıtımı

Adana Bebekli Kilise Tanıtımı

Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Tepebağ mahallesinde yer alan Bebekli Kilise,
Adana Ulu Cami Tanıtımı

Adana Ulu Cami Tanıtımı

Adana Ulu Cami büyüklüğü ve tarihi açısından Adana'nın en önemli eserleri
Adana Tren İstasyonu Tanıtımı

Adana Tren İstasyonu Tanıtımı

Adana ilinin sular mevkinde merkezi bir konumda bulunan Adana Tren İstasyonu
Adana Sinema Müzesi Tanıtımı

Adana Sinema Müzesi Tanıtımı

Adana ilinde bulunan Adana Sinema Müzesi yeşil çam oyuncularına ait heykeller
Adana Merkez Park Tanıtımı

Adana Merkez Park Tanıtımı

Sabah yürüyüşlerinin değişmez adresi olan Adana Merkez Park, Seyhan Nehri
Adana Arkeoloji Müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi şehrin bütün tarihi eserlerini sergilenmesi üzerine
Feke Kalesi Tanıtımı

Feke Kalesi Tanıtımı

Feke Bölgesi, İlk çağlardan günümüze kadar birçok kavmin ve devletin yerleşim
Adana Taş Köprü Tanıtımı

Adana Taş Köprü Tanıtımı

Adana denildiğinde Taş Köprü, görülmesi gereken, ilk akla gelen yapıdır. Adana'
Seyhan’da Gezilecek Yerler

Seyhan’da Gezilecek Yerler

Adana merkeze 96 km mesafede yer alan Seyhan, nüfusu bakımından Adana'nın en
Dünyanın En Eski Evlerinden Biri Olan Adana'nın Ramazanoğlu Konağı

Dünyanın En Eski Evlerinden Biri Olan

Kebabıyla, tarihiyle ve yeme içme kültürüyle Adana güzel ülkemizin nadide
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up