Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Adana » Adana Tren İstasyonu Tanıtımı

Adana Tren İstasyonu Tanıtımı


Adana Tren İstasyonu
Adana ilinin sular mevkinde merkezi bir konumda bulunan Adana Tren İstasyonu Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları bünyesine bağlı olarak hizmet sunmaktadır. Aynı zamanda 450.000 metrekarelik bir alanda konumlanan inşası 1912 senesinde tamamlanmış olup yine bu tarihte hizmete açılmıştır.

Nostaljik görünümü ile ilgi çeken garın hemen önünde Uğur Mumcu Meydanı bulunmaktadır. Aynı zamanda Adana Tren İstasyonu içerisinde bekleme salonu, emanet eşya bölümü, gişeler, VIP Salonu yer alırken aynı zamanda binanın her iki tarafında da Lojmanlar yer almaktadır.


Yolcular hem konforlu hem de tarihi bir seyahate sahip olurken Adana tren garında üç ayrı peron yer almaktadır. Tren Garı Devlet Demiryolları bölge müdürlüğüne bağlı olurken Adana Mersin hattında her gün en az 60 sefer yapılabilmektedir.

Adana Tren İstasyonu; garı, sosyal tesisleri, lojmanları ve bakım onarım binaları ile beraber bir yerleşke olarak değerlendirilmektedir. Günümüzde sular meydanı kuzey cephesi hacmi nedeni ile görsel olarak da oldukça etkileyici bir bina olarak görülmektedir.
Bölgedeki tüm güzellikler için Adana Gezilecek Yerler listemizi de incelemenizi öneririz.
19. yüzyılların başlarında batıdan başlayarak dünyayı saran modernleşme ve uluslaşma hareketleri ülkemizde 20. yüzyıl başlarında gelmeye başlamıştır. Yüzyıl başından 1930 senelerine kadar olan dönem mimarlık ya da o dönemde kullanılan adıyla milli mimari rönesansı olarak isimlendirilmektedir.

Modern hayatın iş amaçlı binaların da tren istasyonu, trafo binası ve vapur iskeleleri de görülmektedir. Bu sayede kent bütünleşme yapı tipleri, inşaat teknikleri ve tasarım ilkeleri getirilmiş yanı sıra bu yapıların kullanımıyla kent yaşamına yeni unsurlar gelmiştir. Adana kentine ve kendilerine model söylemini anlatan ilk yapı grubu olması nedeniyle de Adana Tren İstasyonu önem taşımaktadır.

Adana Tren İstasyonu Tarihi

Adana ilinde bulunan 450.00 metrekarelik alanda gar, lojmanlar, sağlık, güvenlik, sosyal aktiviteler ve çeşitli bakım-onarım binaları ile dönemin örnek oluşturacak bir yerleşkesi olarak konumlanmaktadır.

1908 senesinde Konya'dan Yenice kadar olan demir yolu 1912 senesinde Adana- Fevzi paşa hatta Alman Doyçe Oryant Bankası tarafından yapılmıştır. Bu yapımda çalışan insanlara altın, gümüş ve bakır olarak madalyalar sunulmuştur. Madalyaların bir yüzünde Ayyıldız ve Alman kartalı figürleri Amanos Tunnel 4905 M DURCHSLAG-JULİ 1915 yazılıdır.


Diğer tarafında ise başı sarıklı ve cübbeli bir Türk'e genç dekolte giyimli kolları omuzdan açık başında Defne dalları olan bir kızın hocaya bir buket çiçek takdim edişi resmedilmiştir. Bunun yanı sıra Adana Tren İstasyonu binası da yine aynı olan Alman Doyçe Orient tarafından 1911 ve 1912 senelerinde inşa edilmiştir.

Adana Tren İstasyonu Mimarisi

Tren istasyonunun konumu ve kentsel özellikleri kentin erken Cumhuriyet döneminde yapılmış olduğu imar planları ve gelişimine yön vermektedir. Adana kenti içerisinde istasyon ve Eskişehir arası için hazırlanmış olduğu planda istasyon yapısında Atatürk parkına doğru yeni bir cadde düzenlenmiştir. İstasyon binası önünde 26.06.1936 tarihinde bir havuz düzenlemesi yapılmıştır.

Adana'nın iklimsel şartları göz önünde bulundurularak gar binasının önünde meydanda U şeklinde gölgeleme elemanı bulunmaktadır. Bu şekilde meydanda otomobil ve otobüsler, yaya peronu ve arabalar olmak üzere üç bölgeye ayrılmaktadır.


Bu alanda kare, yamuk ve dikdörtgen şeklinde bir havuz bulunurken yol kenarlarında bol yeşil alan ve çiçeklikler yer almaktadır. Gar binasının yan kısmında inşa edilen sosyal tesislerde kent için önem göstermektedir. Çünkü bu kısım kenti modern kent kimliğine göre dönüştürmeye çalışan çağdaş eğlence ve kadın- erkek bir arada sosyal yaşam mekanı olarak değerlendirmektedir.

İstasyon binasında mekan organizasyonun da yolcu salonu, gişeler, lojman ve yaya alt geçitleri temel mimari elemanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Arazi kodları, çevre ve doku ile olan bağlantılar belli bir ortak mimari dil içinde farklı yerleşim düzenleri oluşturmaktadır.

Adana Tren İstasyonu Nerede Ve Nasıl Gidilir

Adana Tren İstasyonu nerede sorusuna yanıt vermek ve bu istasyona gidebilmek için internet üzerinden adreslere ulaşabilirken aynı zamanda mobil konumda da rahatlıkla bulunabilmektedir. Adana'nın Seyhan ilçesine gidildikten sonra Gazipaşa ve Uğur Mumcu Meydanında tren istasyonu yer almaktadır.

Bunun yanında Adana Tren İstasyonu telefon numarası ise 0322 453 69 14 irtibat numarasından iletişim sağlanabilmektedir. Binanın sağ ve sol kısmında lojmanlar bulunmasından dolayı rahatlıkla lojmanlar da kalınabilmektedir.

Türk Telekom Bölge Müdürlüğü 171 metre uzaklıkta olurken 4 dakika yürüme mesafesinde Medlini Hastanesi 956 metre uzaklıkta 14 dakika yürüme mesafesinde olurken özen yolu 1012 metre uzaklıkta 15 dakika yürüme mesafesindedir.

Adres: Kurtuluş Mh., Uğur Mumcu Meydanı, 01120 Seyhan/Adana
Telefon: (0322) 453 69 14



admin / 04.03.2020 / 0 / 2 104

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Adana Bebekli Kilise Tanıtımı

Adana Bebekli Kilise Tanıtımı

Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Tepebağ mahallesinde yer alan Bebekli Kilise,
Tarihi Büyük Saat Kulesi Tanıtımı

Tarihi Büyük Saat Kulesi Tanıtımı

Seyhan ilçesi Ali Münif Yeğeanağa Caddesi üzerinde yer alan Adana Büyük Saat
Adana Ulu Cami Tanıtımı

Adana Ulu Cami Tanıtımı

Adana Ulu Cami büyüklüğü ve tarihi açısından Adana'nın en önemli eserleri
Adana Merkez Park Tanıtımı

Adana Merkez Park Tanıtımı

Sabah yürüyüşlerinin değişmez adresi olan Adana Merkez Park, Seyhan Nehri
Adana Arkeoloji Müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi şehrin bütün tarihi eserlerini sergilenmesi üzerine
Küp Şelalesi Tanıtımı

Küp Şelalesi Tanıtımı

Akdeniz bölgesinin sıcak ve nemli olmasından dolayı insanların serinlemek için
Varda Köprüsü Tanıtımı

Varda Köprüsü Tanıtımı

Adana'da bulunan Varda Köprüsü; 1912 yılında Almanlar tarafından inşa edilmiş
Adana Taş Köprü Tanıtımı

Adana Taş Köprü Tanıtımı

Adana denildiğinde Taş Köprü, görülmesi gereken, ilk akla gelen yapıdır. Adana'
Gülek Boğazı Tanıtımı

Gülek Boğazı Tanıtımı

Gülek Boğazı Adana'ya yolu düşen gezginlerin mutlaka uğraması gereken
Dünyanın En Eski Evlerinden Biri Olan Adana'nın Ramazanoğlu Konağı

Dünyanın En Eski Evlerinden Biri Olan

Kebabıyla, tarihiyle ve yeme içme kültürüyle Adana güzel ülkemizin nadide
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up