Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » İstanbul » Panorama 1453 Tarih Müzesi

Panorama 1453 Tarih Müzesi


Panorama 1453 Tarih Müzesi
İstanbul, eşsiz yapılara ev sahipliği yapan kadim bir kenttir. Dünya tek bir ülke olsa başkenti İstanbul olurdu övgüsüne mazhar olmuş, adına binlerce şiir, şarkı, türkü yazılmıştır. Kent, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet önderliğindeki ordu tarafından fethedilerek İslamiyet’le ve Türklükle tanışmıştır. Panorama 1453 Tarih Müzesi bu fetihten izler taşıyor ve ziyaretçilerini çeşitli panoramik resim çalışmaları eşliğinde o günlere götürüyor. İlk defa bakanlar optik alışkanlıkların değişmesiyle kısa süre bir şok yaşasa da bir süre sonra eşsiz bir manzaranın içinde kendilerini buluyorlar.

Panorama 1453 Tarih Müzesi Özellikleri

Panorama 1453 Müzesi özellikleri oldukça fazla. Müze, Türkiye'nin ilk panoramik müzesi konumunda bulunuyor. Müzedeki panoramik resim çalışmaları için 8 sanatçı 2005 yılında çalışmalara başlamış, 2008 yılında bitirmişlerdir. Bu resimlerde toplam 10.000 figür çizimi yer almaktadır.

Müzedeki panoramik resme ilk bakıldığında eserin gerçek boyutları kavranamıyor. Bu, resmin boyutlarını kavramayı sağlayacak referanslar, başlangıç ve bitiş dayanak noktalarının bulunmamasından kaynaklanıyor. Kapalı bir mekanda olunmasına karşın, ziyaretçilere 3 boyutlu bir dış mekana çıkılmış hissi veriyor.

Panorama 1453 Tarih Müzesi 2
Aslında dünyanın farklı yerlerinde 360 derece panoramik resimlerin dairesel biçimde sergilendiği pek çok alan var. Fakat Panorama 1453 Müzesi’nin bunlardan farkı, gökyüzünün de bu resme dahil edilmiş olmasından kaynaklanıyor. Müzede gökyüzüyle birlikte yarım kürenin tamamı üç boyutlu olarak sergileniyor. Bu yönüyle Panorama 1453 Müzesi dünyanın ilk tam panoramik müzesi unvanını elinde taşıyor.

Müzede panoramik resim, 38 metre çaplı bir yarım küre üzerinde bulunuyor. Yarım kürenin iç yüzeyini kaplayan resim, 2.350 metrekare. Resim ile ziyaretçi platformu arasındaki üç boyutlu nesnelerin yer aldığı platform 650 metrekare. Ziyaretçileri binlerce askerin tekbir sesleri ve mehter marşı kuşatıyor. Resimlerin yapımında kullanılan pigment mürekkep, 100 yılı aşkın süre hiç eskimeden kalabilecek özellikte bulunuyor.

Panorama 1453 Tarih Müzesi Giriş Ücretleri

Panorama 1453 Müzesi giriş ücretleri üç farklı şekilde düzenlenmiştir. Ücretlendirmeler şu şekildedir:
  • Tam bilet: 10 TL,
  • Öğretmen, öğrenci ve Askeri Personel: 5 TL,
  • Yabancı Ziyaretçi: 20 TL.
Müze girişinde ücret ödemesi için nakit TL kabul ediliyor. Döviz ile ödeme henüz kabul edilmiyor. Müze kart sahibi olanlar giriş için kartlarını kullanabiliyor.

Panorama 1453 Tarih Müzesi Ziyaret Saatleri

Panorama 1453 Müzesi ziyaret saatleri 08:00-17:00 arasıdır. Her gün bu saatler içerisinde müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Haftanın her günü açık olduğu için özellikle şehir dışından gelenler diledikleri zaman ziyaret edebilirler.

Panorama 1453 Tarih Müzesi Nerede?

Panorama 1453 Müzesi nerede diyen merak edenler için müze, Topkapı Kültür Parkı içerisinde bulunuyor. Müzenin inşa edildiği yer rastgele seçilmemiştir. Çünkü geçmişte Trakya Otogarının bulunduğu alandadır ve burası, fetihte askerlerin şehre ilk girdiği noktalara şahitlik eden bir konumdadır.
İstanbul'daki diğer tüm güzellikler için; İstanbul'da Gezilecek Yerler makalemizi de okuyunuz.
Müzenin durduğu yerden baktığınızda sol tarafta Edirnekapı Surları, sağ tarafta Silivrikapı Surları görülüyor. Dolayısıyla fethe şahitlik eden bu mekanları da üç beş adımlık mesafede ziyaret edebiliyorsunuz. Ordugah kurulan alanlarda o tarihi havayı teneffüs edebiliyorsunuz. Topkapı Kültür Parkı içerisinde dinlenebiliyor, eğlenebiliyorsunuz.


Panorama 1453 Tarih Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Panorama 1453 Müzesi’ne nasıl gidilir sorusunun cevabını iki şekilde verebiliriz. Müzeye hem metrobüsle hem de tramvayla ulaşabilirsiniz. 

Metrobüsle gitmek isteyenler Topkapı durağında indikten sonra tarihi surlar yönüne doğru üst geçidi geçtikten sonra Topkapı Kültür Parkı’na gelirler. Parkın içinde kısa bir yürüyüşün ardından da Panorama 1453 Müzesi’ne ulaşabilirler.

Tramvay ile gitmek isteyenler Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı’nı kullanarak Topkapı Durağında inebilirler. Parkın içinden de Panorama 1453 Müzesine ulaşabilirler.



admin / 04.06.2020 / 0 / 1 720

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler

İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler

Tarih boyunca çok büyük uygarlıklara ve kültürlere ev sahipliği yapmış İstanbul
Şişli’de Gezilecek Yerler

Şişli’de Gezilecek Yerler

Şişli İstanbul’un ilçelerinden biridir. Avrupa Yakası’nda bulunan ilçe oldukça
Sultan Ahmet Camii Tanıtımı

Sultan Ahmet Camii Tanıtımı

Sultan Ahmet Camii İstanbul’un en görkemli yapılarından biridir. 17’nci yüzyıl
Eminönü Gezilecek Yerler

Eminönü Gezilecek Yerler

İstanbul’un Tarihi Yarımadası ismi ile bilinen bölümünde ve Haliç’in batı
Akbaba Sultan Türbesi

Akbaba Sultan Türbesi

Akbaba Sultan ya da Ak Mehmed Efendi. O da İstanbul'un fethi sırasında
İstanbul Arkeoloji Müzesi Tanıtımı

İstanbul Arkeoloji Müzesi Tanıtımı

İstanbul, ilk olarak M.Ö. 7. yüzyılda Yunan kökenli yerleşimcilerin
Rumeli Hisarı Tanıtımı

Rumeli Hisarı Tanıtımı

Fatih Sultan Mehmet’in boğaz güvenliğini sağlamak amacıyla, Anadolu Hisarı
İstanbul Modern Tanıtımı

İstanbul Modern Tanıtımı

İstanbul’da yer alan bu müze, Karaköy limanında birkaç antreponun
Rahmi Koç Müzesi Tanıtımı

Rahmi Koç Müzesi Tanıtımı

Rahmi Koç Müzesi; 1994 yılında önemli bir işadamı olan Rahmi Koç’un vermiş
Topkapı Sarayı Tanıtımı

Topkapı Sarayı Tanıtımı

Saray 15. Yüzyıldan, 1853 yılına kadar, Osmanlı Padişahlarının ve Hanedan
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up