Bursa ilimizde görülmesi gereken bir diğer güzel köy ise Orhaneli yolu üzerindeki
Misi köyü. Şimdi Nilüfer ilçesinin bir mahallesi olan Misinin adı Gümüştepe olarak değiştirilmiş. Misi ününü Hristiyanlık döneminde kazanmış. Bu dönemde Uludağ'ın eteklerinde yüzlerce manastır kurulmuş, Misi çevresinde de aralarında beş manastır varmış.
Misi aynı zamanda stratejik bir noktadaymış, zira
Bursa ovasının en önemli akarsuyu olan Nilüfer Çayı Misi’den başka bir yerde geçit vermiyormuş. Bu nedenle Bursa’dan batıya doğru giden yolcular ve ticaret kervanları zorunlu olarak Misi’den geçiyormuş. Ancak Cumhuriyet döneminde hizmete giren yeni İzmir yoluyla birlikte Misi’nin önemi azalmış, tipik bir Osmanlı köyü olarak günümüze ulaşmış.
1989 yılında kentsel SİT alanı ilan edilen köy bu sayede betona yenik düşmemiş. Nilüfer’in üzerindeki köprünün çevresi köyün meydanı. Burada kahvehaneler, dükkanlar ve cami yer alıyor. İçinde ördeklerin yüzdüğü çayın etrafında piknik alanları ve çay bahçeleri yer alıyor. Meydandan köyün içlerine doğru gidildiğinde adeta zaman tüneline giriliyor. Köy Nilüfer Belediyesi tarafından adeta yeniden yaratılmış, çoğu zamana yenik düşüp yıkılmaya yüz tutan eski evleri onarılmış ve sosyal mekanlar yaratılmış.
Misi’nin şarabı da çok ünlü.
Misi şarabı olarak ün kazanan şarap türü yalnızca bu çevrede yetişen ve kendisine has aroması olan Misket üzümünden üretilmekte. Bir zamanlar yedi şarap imalathanesinin bulunduğu köydeki üzüm bağları bir hastalık sonucu kuruyunca bir tek imalathane kalmamış.
Misi'de Gezilecek Yerler
Misi köyünde görülmesi gereken yerlerin başında
Çocuk Kütüphanesi gelmektedir. Küçük yaş ve ilköğretim seviyelerindeki çocuklara hizmet veren kütüphaneye giriş ücretsiz. Köyün merkezinde bulunan Etnografya Evi,
Kavacık Sultan Yatırı ve Ulu Cami ise diğer gezilmesi gereken yerler.
Misi köyünde Nilüfer Belediyesi tarafından hizmete açılan 90 araç kapasiteli Kamp Karavan alanı da bulunmakta.
Misi Kamp Karavan alanında, 34 adet 49 m2 ve 6 adet 98 m2’lik 46 araç çok rahat konaklama imkanına sahip. Misi kamp ve karavan tesislerinde: WC, duşlar, lavabolar. Sıcak ve soğuk su, mutfak (karavan ve çadır alanlarında ayrı ayrı), çamaşır yıkama, araç atık boşaltma ve kaset boşaltma üniteleri, her dört parsele 2 su musluğu ve elektrik panosu (her araç için bir priz 16 A.) ve elektrik sayacı bulunmaktadır. Su için su sayacı yoktur. Sosyal tesis, Çocuk oyun parkı, dere kenarı dinlenme terası, çadır alanı ve diğer alanlar çimlenmiş olup, karavan park yerleri ise çim taşları ile yeşillendirilmiştir.
Her parsel yeşil bitki ile diğerinden ayrılmıştır. Tesisin etrafı tel çitler ile muhafaza altına alınmış olup ana giriş haricinde acil durumlar için ana caddeye açılan bir kapı mevcuttur. Kamp alanı 2 adet paratoner ile yıldırım tehlikesine karşı korumalıdır. Karavan tatilini seven takipçilerimiz için muazzam bir yerdir.
Ayrıca doğa ve yürüyüş severler için
Misi Köyü meydanından başlayan ve yöre insanının bir zamanlar şehirden Nilüfer vadisi batısındaki dağ köylerine ulaşmak için kullandıkları eski orman patikasından geçerek çam ormanı ve eşsiz manzaralar içinde
Dağyenice göletine ulaştıkları 9 km'lik yürüyüş parkuru da mevcut.
Yapmadan Dönme!
» Çocuk kütüphanesini görmeden,
» Etnografya evini gezmeden,
» Dere kenarında kıymalı-kaşarlı gözleme yemeden DÖNME!
Misi Köyü Nerede, Nasıl Gidilir?
Orhaneli yolu üzerindeki Gümüştepe (Misi) mahallesine kent merkezinden belediye otobüsü seferleri düzenleniyor.