Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Bursa » Saitabat Şelalesi Tanıtımı

Saitabat Şelalesi Tanıtımı


Saitabat Şelalesi
Saitabat Şelalesi, Bursa'nın Kestel ilçesine bağlı Saitabat köyünde yer almaktadır. Şelale Uludağ’dan gelen suların akmasıyla oluşur. Köylüler tarafından Güvercinlik adıyla da anılan şelalenin aktığı kanyonda sert kayalar yer almaktadır. Serin ve doğal havası, çevresindeki piknik alanları ve lokantalar ile birçok turist tarafından ziyaret edilen Saitabat Şelalesi kiremitte tereyağı ve odun ateşinde pişirilen alabalıkları ile de meşhurdur.

Saitabat Şelalesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Saitabat Şelalesi Bursa iline bağlı Kestel ilçesinde bulunan Saitabat köyünde bulunur. Şelaleye kara yoluyla gitmek mümkündür. Şelale ile Bursa merkez arası yaklaşık 20-25 km’dir. Bursa merkezden Ankara istikametine doğru yol alırken Çimento fabrikasının arkasından geçerek, Derekızık köyüne varılır. Bursa merkezden 12 km sonra varılan Derekızık köyünden 15 km sonra şelaleye ulaşılır.


Özel aracınız veya taksi ile bu güzergahı izleyerek şelaleye gidebilirsiniz. Ayrıca toplu taşıma ile de şelaleye gidilebilir. Toplu taşıma ile şelaleye gitmek için BURULAŞ D19 ya da D20 hatları kullanılabilir. Saitabat şelalesi nerede sorusuna yanıt verdiğimizi düşünerek, şelale hakkında bilgi almaya devam edelim.

Saitabat Şelalesi Hakkında Bilgi

Saitabat Köyü
Bursa Saitabat Şelalesi yaklaşık 130 yıllık geçmişe sahip Saitabat köyünde bulunan bir doğa harikasıdır. Kanyon, orman, şelale, doğal ürünleri, kahvaltısı, yöresel lezzetleri ile turistlerin uğrak yerlerinden olan Saitabat Şelalesi çevresinde piknik yapmak da mümkün. Piknik alanları dışında şelalenin iki yanında yol boyunca kurulmuş olan lokantalar da yemek için kullanılabilir. “Saitabat Kadınları Dayanışma Derneği” üyeleri köy kadınları tarafından hazırlanan yemekler, salçalar, reçeller ve doğal ürünlerden de satın alabilirsiniz.
Bölgedeki en güzel yerler için; Bursa'da Gezilecek Yerler listemizi inceleyiniz.
Güvercinlik olarak da bilinen şelale çevre düzenlemesiyle birlikte cazip bir sosyal tesis haline gelmiştir. 5 – 6 metreden dökülen şelale suları sert kayaların arasından dere boyunca akar. Kayalar son derece sert olduğundan suyun debisinden zarar görmemektedir. Şelalenin kayalardan akarken ki durmayan sesi ve serin havası ile ziyaretçiler etkileyen şelale, özellikle kalabalık yerlerde yaşayanlar için bir kurtarılmış bölge niteliği taşır.


Köyün diğer tarafında ise Akçay adında bir akarsu bulunur. İsmini bağlı olduğu köyden alan şelale, doğası dışında köy kahvaltısı ve yöresel lezzetleri ile meşhurdur. Saitabat Şelalesi hakkında bilgi verdikten sonra şelalenin giriş ücreti ve ziyaret saatlerine bir bakalım.

Şelaleye Giriş Ücreti Var Mı?

Saitabat Şelalesi giriş ücreti 5 TL’dir. Bu ücret şelaleye özel araçları ile girmek isteyenlerden alınır. Araç başına 5 TL ücret dışında bir ücret ödemenize gerek yoktur.

Saitabat Şelalesi Ziyaret Saatleri Var Mı?

Saitabat şelalesi ziyaret saatleri yoktur. Çok eskilerden köylüler tarafından Pazar günleri piknikçi kabul edilmese de şimdilerde her gün ve her saat ziyaretçiler şelaleye gidebilir. Şelale çevresinde yer alan işletmeler gece yarılarına kadar hizmet vermektedir.

Saitabat Şelalesi Yapılacak Aktiviteler

Güvercinlik Şelalesi çevresinde aktivite olarak piknik, doğa yürüyüşü ve dağ sporları yapılabilir. Köy dağ sporlarına uygun coğrafi yapıya sahip olduğu gibi, isteyenler dere boyunca yürüyerek şelalede serinleyebilirler. Ayrıca fotoğraf çekmek isteyenler doğal manzara, çevredeki konuşan papağanlar ve midilliler ile resimler çektirebilirler.

Saitabat Çevresinde Gezilebilecek Yerler


Saitabat Şelalesi’ne yakın gezilecek yerlere uğrayarak da gezinizi daha iyi değerlendirebilirsiniz. İstanbul üzerinde 3-4 saatte, Bursa merkezden yarım saatte ulaşılabilen Kestel Saitabat Şelalesi çevresindeki gidilebilecek yakın yerler;
  • Cumalıkızık Köyü şelaleye 6,9 km mesafededir. (Köy 2014’te UNESCO dünya mirası olarak kabul edilmiştir.)
  • Uludağ kayak pisti şelaleye 10,5 km mesafededir.
  • Tarihi İnkaya Çınarı şelaleye 12,8 km mesafededir.
  • Tabiat binicilik kulübü şelaleye 9,2 km mesafededir.
  • Kestel Kalesi şelaleye 6,2 km mesafededir.
  • Gölbaşı köyü şelaleye 13 km mesafededir.
  • Yeşil Türbe şelaleye 14,2 km mesafededir.

Saitabat Şelalesi Konaklama

Saitabat şelalesi çevresi konaklama yapılacak büyük oteller 5-6 km uzaklıkta yer almaktadır. Bunun dışında şelale çevresinde köy evlerinde konaklama imkanı az da olsa bulunabilir. Şelale çevresinde özel olarak kamp olanları yoktur fakat çadırınız ile civarda ücretsiz olarak kamp yapabilirsiniz.
Bu bölgede güzel bir kamp yeri arıyorsanız; Bursa Kamp Alanları listemizi inceleyiniz.

Saitabat Köyünde Ne Yenir?

Saitabat Köy Kahvaltısı
Saitabat Şelalesi yemekleri ve tamamen doğal kahvaltıları ile meşhurdur. Eğer şelaleye giderseniz “Slor” denilen Gürcü mantısını mutlaka denemelisiniz. Slor yöreye özgü bir mantı türü olup, fırınlandıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı dökülerek servis edilir. Ayrıca et ve tavuk suyuyla ıslatılarak yapılan çeşitleri de bulunur. Köy hanımları tarafından yapılan doğal yemeklerin dışında çevredeki lokantalarda kiremitte ve güveçte balık da yenilebilir. Eğer çok geç saatlere kalmazsanız kahvaltı mekanlarında kahvaltı da yapabilirsiniz.
Bursa yöresel yemekleri için Bursa'da ne yenir? içerikli konumuzu okuyunuz.
Kestel Saitabat Şelalesi kahvaltısının popüler olmasının nedeni tamamen doğal ürünlerden hazırlanması ve tabi ki şelale sesi ve havası ile yapılmasıdır. Şelale çevresinde kurulan mekanlar da ya da dere yatağı içerisinde ayağınızı suya sokarak doğal kahvaltı keyfini Saitabat’ta yaşayabilirsiniz. Şelale çevresindeki mekanların %90’ı alkolsüzdür. Bu nedenle günün her saati ailenizle gönül rahatlığıyla oturabilirsiniz. Saitabat Şelalesi çevresindeki çoğu restoran tarafından köy kahvaltısı alabilirsiniz.



admin / 01.03.2020 / 0 / 4 111

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Oylat Şelalesi Tanıtımı

Oylat Şelalesi Tanıtımı

Bursa Oylat Şelalesi Marmara Bölgesinin en ünlü şelalelerinden bir tanesidir.
Bursa İnkaya Çınarı Tanıtımı

Bursa İnkaya Çınarı Tanıtımı

Tarihi oldukça eski olan İnkaya çınarı, Osmanlı Devleti'nin ilk köyleri
Osmangazi'de Gezilecek Yerler

Osmangazi'de Gezilecek Yerler

Osmangazi, Bursa'nın önemli ilçelerinden biridir. Bursa Osmangazi, en büyük ve
Orhaneli'de Gezilecek Yerler

Orhaneli'de Gezilecek Yerler

Orhaneli gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi
Orhangazi'de Gezilecek Yerler

Orhangazi'de Gezilecek Yerler

Orhangazi gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya
İnegöl'de Gezilecek Yerler

İnegöl'de Gezilecek Yerler

İnegöl gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya
Nilüfer'de Gezilecek Yerler

Nilüfer'de Gezilecek Yerler

Bursa Nilüfer, son zamanların ilgi çekici sakin mekanları arasında gösterilmeye
Bursa Atatürk Kent Ormanı Tanıtımı

Bursa Atatürk Kent Ormanı Tanıtımı

Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer gibi büyük merkez ilçelere sahip olan ve nüfusu 3
Bursa Misi Köyü

Bursa Misi Köyü

Bursa ilimizde görülmesi gereken bir diğer güzel köy ise Orhaneli yolu
Bursa Cumalıkızık Köyü

Bursa Cumalıkızık Köyü

Osmanlı'nın ikinci başkenti olan Bursa tarihi çarşıları, camileri, padişah
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up