Tarihin en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi olduğu ifade edilen
Etimesgut, yapılan kazı çalışmaları ile birlikte tarihe tanıklık etmeye devam ediyor… Belgelere ve yapılan kazılara göre bölgenin Frigler, Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar ve Bizanslıların hakimiyetinde yer aldığını gösteriyor. Dilerseniz ilçenin tarihine daha detaylı bir şekilde hep birlikte göz atalım…
Etimesgut Tarihi
Tarihi belgelerin büyük bir kısmında ilçenin eski adı Amaksiz olarak geçiyor. Osmanlı haritalarına bakıldığında ise bu ismin Amaksus ve Akmasus olarak kayıt altına alındığı görülüyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve tarihe tanıklık eden ilçe, Cumhuriyet Dönemi ile birlikte büyük bir gelişme kaydetmiş ve göçmen Türklerin de katkısı ile Mustafa Kemal Atatürk’ün emirleri doğrultusunda 50 haneli bir köye dönüştürülmüştür.
1928 yılında ise iskana açılmış ve yeniden belde olmaya hak kazanmıştır.
Etimesgut, Ankara için olduğu gibi ülke insanı için de büyük bir öneme sahiptir. Atatürk’ün bu bölgeye çok ilgili olduğu ifade ediliyor. Burada dinlenir, ata biner ve geziler düzenlerdi… Bölgede hali hazırda varlığını sürdüren sağlık Merkezi, PTT, Memur Lojmanı gibi oluşumların da Atatürk döneminde inşa edildiği ve faaliyete geçirildiği ifade ediliyor.
Etimesgut, 18 köy ile birlikte 1968 tarihine kadar resmi kayıtlarda belde olarak yer aldı. Aynı dönemin sonlarında ise mahalle olarak yeniden inşa edilmiştir. 1990 yılında ise ilçe statüsüne kavuşmuş ve Belediye Teşkilatının kurulması neticesinde bugünkü haline kavuşmuştur. Makalemizin geri kalan kısmında
Etimesgut’ta gezilecek yerler listemizi inceleyelim.
Göksu Parkı
Etmiesgut ilçesinin en çok ziyaretçi alan adreslerinden bir tanesidir. Etinmesgut, doğal alanlar konusunda ne yazık ki zayıf kalmış semtlerden bir tanesi ve AVM yoğunluğu bir hayli fazladır. Hafta sonunu AVM dışında farklı bir yerde geçirmek isteyen yerli halkın en çok ziyaret ettiği adreslerden bir tanesi ise Göksu Parkı olarak karşımıza çıkıyor.
2003 tarihinde ziyaretçilere açılan ve kısa sürede büyük ilgi gören park, bünyesinde büyük bir gölet barındırıyor. 9 adet iskeleye de ev sahipliği yapan parkta balık tutma keyfini de yaşayabiliyorsunuz. Park içerisinde restoran, kafe, çay bahçesi, lunapark gibi işletmeler de mevcut. Keyifli vakit geçirmek istiyorsanız eğer sizler de parkı ziyaret edebilirsiniz.
Hava Müzesi
Askeri eğitim araçlarının yanı sıra savaş uçakları, uçak simülatörleri ve havacılığa dair birçok aracın sergilendiği özel bir müzedir.
Ahi Evran Türbesi
Baş ağrısı çekenlerin şifa bulduğu iddia edilen bir türbedir… Elvanköy'de bulunan türbe, yerli halın yanı sıra yabancı ziyaretçilerin de dikkatini fazlasıyla çekiyor.
Etimesgut Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali
Geleneksel hale gelen festival, çok sayıda sanatçıya da ev sahipliği yapıyor. Etimesgut’un en eğlenceli ve en büyük festivali ile birlikte yerli halkın yanı sıra yabancı ziyaretçiler de ilçeye akın ediyor. Hepimizin yakından tanıdığı ünlü simlerin konserleri, kültürel etkinlikler, gösteriler ve çok daha fazlasını bulabileceğiniz festival, hafta boyunca devam ediyor. Türk kültürüne dair çeşitli konuların ele alındığı ve gösteriler ile insanlara sunulduğunu bu etkinlik, Ankara için olduğu gibi ülkemiz için de büyük bir öneme sahiptir. Festivalin asıl amacı, sahip olduğumuz değerleri daha eğlenceli bir şekilde insanlara aktarabilmektir ve bu konuda da başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Etimesgut Nerede, Nasıl Gidilir?
Ankara merkeze 20 km mesafede bulunan ilçe, Ankara’ya bağlıdır… Yenimahalle, Sincan ve Keçiören'e komşuluk eden Etimesgut, ulaşım bakımından da büyük kolaylıklar sunuyor. Hem havalimanı hem de otogardan ilçeye ulaşmak isteyenlere çok sayıda alternatif sunuluyor.