Gerede, Bolu'nun ilçelerinden biridir. İl merkezine 52 kilometre mesafede bulunur. Yaylaları ve ormanlık alanları ile dikkat çeken ilçe temiz hava almak isteyenler için güzel bir tercih. Gerede yerleşimi dalgalı bir arazi üzerine kurulmuştur. İklimi bol yağışlıdır. Ayrıca Türkiye’de üretilen derinin %40’ı buradan çıkar. Tarihi yapılarıyla da öne çıkan ilçenin tarihine bir göz atalım.
Gerede Tarihi
Gerede'nin olduğu bölgede ilk yerleşimi Bitinyalılar kurmuştur. İleriki dönemde ise bölgede Frigyalılar, Likyalılar, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar hüküm sürmüştür. Ortaçağ’da ise bugün Keçi Kalesi denen yerde bir Bizans yerleşimi bulunduğu biliniyor. Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türklerin Anadolu’ya gelmesiyle buraya 1197’den sonra Oğuz boyları iskan ettirilmiştir. Günümüzde burada ismi Kayı ile başlayan birçok köy bulunur.
Gerede'nin bulunduğu alanı etkileyen iki büyük deprem yaşanmıştır. İlki İlk Çağ’da meydana gelen deprem buradaki Bitinya kentini yıkmış ve yok etmiştir. Diğeri ise 1 Şubat 1944 yılında yaşanmıştır. 7,4 şiddetindeki deprem yöre insanı arasında goca hareket olarak anılır. Depremde binlerce kişi ölmüş ve bir o kadar da yapı yerle bir olmuştur. Buna rağmen yerleşim tekrar onarılmıştır. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan
Gerede gezilecek yerler listesini derledik.
Keçi Kalesi
Keçi Kalesi, ilçenin 5 kilometre kuzeyinde yer alır. Bölgeye hakim bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Yapı bölgenin ilk yerleşimcileri olan Bitinyalılar tarafından yapılmıştır. Bu önem yapı 1995 yılında restore edilmiştir. Zamanında önemli bir ticaret yolu olan İpekyolu
Bolu Gerede’den de geçer. Kale bu sebeple de önem kazanmıştır. Kalenin yapıldığı tarih tam olarak bilinmese de 7 ile 13’üncü yüzyıllar arasına ait olduğu düşünülür.
Kiliseli Tüccarlar Hanı
Kiliseli Tüccarlar Hanı ilçe merkezindeki Kitirler Mahallesi’nde bulunur. Yapı Bizans döneminden kalmadır. İnşa edildiği tarih 1800’dür. İki katlı olarak inşa edilmiş ve kimi kısımları ahşaptan yapılmıştır. Ortasında üstü açık ve geniş bir avlu bulunur. En alt kat zamanında hayvan barınağı ve dinlenme alanları olarak kullanılmıştır. İkinci kat ise konaklama odaları ile kaplıdır. Pencerelerinden birinde haç işaretli bir kilit bulunduğu için kilise olarak kullanıldığı da düşünülmektedir.
Çalar Saat Kulesi
Çalar Saat Kulesi de tarihi han ile aynı mahallede bulunur. 1882 yılında Ahmet Usta tarafından yaptırılmıştır. Kare şeklinde yükselen yapı ahşap malzemelidir. Cumhuriyet döneminde onarım görmüştür. Fakat üzerindeki saat bugün çalışmamaktadır.
Arkut Dağı Kayak Merkezi
Kayak Merkezi Gerede'nin 5 kilometre kuzeyinde bulunur. Yüksekliği 1300 metredir. Bu alanda çeşitli kış sporları ve kayak yapılabilen alanlar ve bir otel vardır. Yeni başlayanlar için 900 metrelik pisti vardır. Kayaklı koşu pisti ise 5 kilometredir. Burada kış aylarında uluslararası kayak yarışmaları da düzenlenir. Yaz aylarında ise dağ bisikleti yarışmaları olur. Burada sürekli rüzgar estiği için Esentepe adını almıştır. Bölgeye ismini ise Atatürk vermiştir.
Esentepe Mesire Yeri
Esentepe Mesire Yeri, ilçe merkezinin 1,5 kilometre kuzeyinde kalır. 1300 metre yükseklikteki alan bölgeye hakim konumdadır ve güzel bir manzarası vardır. Ağaçlarla ve yeşil alanlarla örtülü güzel bir yerdir. Yaz aylarında piknik yapmak için idealdir. Bunun yanında yürüyüş, kros, çim kayağı gibi etkinler için de uygundur. Kış aylarında ise burada kayak yapılabilir.
Gerede Nerede? Nasıl Gidilir?
Gerede nerede diye sorulacak olursa; Bolu il merkezine 52 kilometre mesafede bulunur. D-100 karayolu üzerinde yer aldığı için ilçeye ulaşmak zor olmaz. Toplu taşıma kullanacak olanlar da Bolu merkez veya çevre yerleşimlerden kalkan otobüsler ile ilçeye gidebilir. Gerede ile
Abant arasında 81 kilometre,
Yedigöller arasında 75 kilometre mesafe bulunur.