Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Bolu » Seben’de Gezilecek Yerler

Seben’de Gezilecek Yerler


Seben gezilecek yerler
Bolu'nun şirin bir ilçesinden bahsetmek istiyorum bugün size. Akkayalar travertenleri, Frigyalılardan günümüze kalmış olan kaya evleri, gölü ve mutfağıyla gezilip görülmesi gereken bir sonbahar destinasyonu.

Seben’in nerede olduğunu merak ediyorsanız hemen söyleyeyim. Bolu il merkezinden 54 km güney de bulunuyor. Seben’in doğusunda Kıbrıscık, batısında Mudurnu, kuzeyinde Bolu, güneyinde ise Ankara'nın bir ilçesi olan Nallıhan bulunmaktadır.

Seben ilk bakışta yeşil çevresi, ormanları ile tipik bir Batı Karadeniz ilçesi olarak görünse de aslında önemli sayılacak tarihi bir geçmişe sahip yerleşim yeri. Dilerseniz makalemizin devamında Seben'de gezilecek yerler listesini inceleyelim.

Seben Kaya Evleri

Örnek vermek gerekirse, Seben köylerinden Solaklar Köyündeki ilginç Seben Kaya Evleri. Burası Milattan Önce 1200 yıllarında Frigyalıların hakimiyetinde bulunuyormuş. Frigyalılar kendilerini düşmanlarına karşı savunabilmek için kayaları oyarak kaya evler yapmışlar. Bugün Seben Solaklar Köyündeki kaya evler, vakti zamanında Frigyalı’ların kendilerini düşmanlarından korudukları önemli sığınaklardı.


Gördüğüm kadarıyla evler dört katlı. Üzerine yapıldığı yapı çok dayanıklı olmasa gerek yer yer yıkılmalar mevcut. Araştırdığım kadarıyla birinci katta bulunanların çoğunluğu, 1944 de olan depremde zedelenmiş. Frigyalılar’dan sonra bu bölgeyi Roma ve Bizans İmparatorluğu da kullanmış. Zira evlerin içinde bu döneme ait izler ve duvarlarda haç işaretleri vardı. Köye, Solak Bey isimli bir uç beyi sebebiyle Solaklar Köyü demeye başlamışlar.

Seben Gölü

Turizme açılan Seben Gölü Batı Karadeniz’de en büyük göl olarak bilinmektedir. Seben Gölü 833 hektarı bulan alanıyla Abant Gölü’nden yedi kat büyüktür. Yeri gelmişken Abant Gölü ve çevresi de Bolu'nun harika doğal güzelliklere sahip bir turizm destinasyonudur.

Abant hakkında yazdığım yazıyı da okumak isterseniz lütfen Abant Gölü Tanıtımı isimli konumuzu ziyaret ediniz.

Tekrar Seben Gölü’ne dönelim, bu göl doğal bir göl değil. Belki gölet demek daha doğru olabilir. 2010 yılında turizme açılan göl yapay olarak oluşturulmuş ve 20 milyon metreküp su toplanmış. Gölün etrafında ormanlar ve yaylalar bulunuyor.

Seben Yaylaları

Yayla turizmi açısından da baktığımızda Seben önemli bir destinasyon olarak düşünülebilir. Seben köylerinin aşağı yukarı hepsinin kendi yaylası var. Seben yaylalarındaki evlerin bir özelliği var, çam ağaçlarından birbirine kenetlenerek, birbirine geçme şeklinde çivi kullanılmadan yapılmaları.
Yazın Temmuz ayında yayla festivali düzenlenmekte.

Sebenlilerin yazın yaylalara göç etmelerinden önce yaylalara göçmen kuşlar gelmekte. Yaylalar yakın gölcüklere inen kuşların içinde bir tür yaban ördeği olan angutlar da bulunuyor. Türsab’ın Kasım 2012 dergisinde yayımlanan “Kaya Evleri, Yaylaları, Gölüyle Seben” başlıklı yazıda Sebenliler’in bu angutları koruyup kolladıkları belirtiliyor. Bunun nedeni olarak da, sürekli eşleriyle gezen bu kuşları vurup eşlerinden ayıran insanın ömrü boyunca mutlu olamayacağı söyleniyor. Böyle bir inanış varmış.

Seben Zengin Mutfağa Sahip

Seben’in zengin bir mutfağı olduğunu söylemek yanlış olmaz, Bolu’nun bir ilçesi olması bunu doğruluyor diyebilirim.
Bu yöreye has birkaç tat saymak gerekirse; bazlama ekmek, kedi batmaz, tarhana çorbası, oğmaç çorbası, çöleçöş, höşmelim, yöresel olarak toprak güveçte yapılan et yemeklerini sıralamak mümkün.
Pek tabii ki, daha burada saymadığım yöreye has yemekler var.
Okuduğum kadarıyla Seben de bu yemekleri tadabileceğiniz bi restoran yok ama misafir olarak gideceğiniz her evde bu yemeklerden en az birisini bulabilirsiniz. Sebenlilerin misafirlerine karşı ne kadar cömert olduğunu da görme şansı yakalarsınız.
Evet, Seben’de güzel doğa harikası ülkemizin gezilecek ilginç destinasyonlarından sadece biri…

Seben Nerede, Nasıl Gidilir?

Bolu'ya ait bir ilçemiz olan Seben, Bolu'nun 54 km. güneyinde bulunuyor. Seben'e Bolu İl merkezinden kaplıca yoluna sapıp, Karacasu yerleşkesini geçtikten sonra yoldaki tabelaları takip ederek veya aşağıdaki haritadan faydalanarak navigasyon cihazlarınız ile gelebilirsiniz.



admin / 27.08.2018 / 0 / 5 267

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Mengen’de Gezilecek Yerler

Mengen’de Gezilecek Yerler

Mengen gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya
Gerede’de Gezilecek Yerler

Gerede’de Gezilecek Yerler

Gerede, Bolu'nun ilçelerinden biridir. İl merkezine 52 kilometre mesafede
Akşemsettin Türbesi

Akşemsettin Türbesi

Akşemsettin Türbesi , Bolu ilinin Göynük ilçesindeki Cuma Mahallesi’nde
Sülüklü Göl Tanıtımı

Sülüklü Göl Tanıtımı

Sülüklü Göl Bolu'nun Mudurnu ilçesine bağlı Tavşansuyu köyünde bulunur. Bolu ve
Sünnet Gölü Tanıtımı

Sünnet Gölü Tanıtımı

Sünnet Gölü, Bolu ilinin Göynük ilçesinde yer alır. İlçe merkezine 27 kilometre
Yedigöller Milli Parkı Tanıtımı

Yedigöller Milli Parkı Tanıtımı

Batı Karadeniz Bölgesinin en gözde mekanlarından olan Yedigöller, Bolu ili
Abant Gölü Tanıtımı

Abant Gölü Tanıtımı

Bolu, Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan, Düzce'nin il olması ile denize
Göynük'te Gezilecek Yerler

Göynük'te Gezilecek Yerler

Yemyeşil ormanların içindeki Göynük, Sülüklü Göl ve Sünnet Gölü İstanbul ve
Mudurnu'da Gezilecek Yerler

Mudurnu'da Gezilecek Yerler

Yemyeşil ormanların arasında bir vadinin içinde kurulmuş Mudurnu; konakları,
Bolu'da Gezilecek Yerler

Bolu'da Gezilecek Yerler

Günümüzde Marmara, Karadeniz ve İç Anadolu arasında bağlantı güzergahında
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up