Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Yeme - İçme » Afyon'da Ne Yenir? (Afyon'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Afyon'da Ne Yenir? (Afyon'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)


Afyon'da ne yenir içerikli bu makalemizde; Afyon yemekleri, Afyon kahvaltı mekanları, Afyon kahvaltı yerleri ve Afyon yöresel yemekleri hakkında güncel bilgiler veriyoruz.

afyonda ne yenir
Afyon meşhur yemekleri, genellikle etli ve baharatlı oluşuyla bilinmektedir. Özellikle Afyon kaymağı ve sucuğunun meşhur olduğu göz önüne alınırsa bölge, hem tatlılar hem tuzlu ve baharatlılar açısından oldukça meşhur ve zengindir. Bölge, çorbalardan tatlılara, ana yemeklerden kahvaltılıklara kadar çevre bölge ve şehirlerin kültüründen bolca etkilenmiştir.

Afyon’da Mutlaka Yenmesi Gereken Yemekler


Afyon yöresel yemekleri tatlarıyla insanları büyülerken, farklı isimleri ile de merak uyandırmaktadır. Hamur işleri ile baklagillerin karıştığı yemeklere tatlıların davetkâr kokusu da eklenince, Afyon sofrası daha da ağız sulandırıcı hale gelmiştir. Afyon mutfağının belli başlı yemeklerini birlikte inceleyelim:

  • Sakala Çarpan Çorbası

Diğer adı dulavrat çorbası olan yemek, Anadolu'nun pek çok yerinde yapılmakla birlikte, en güzel Afyon’da yenmektedir. Diğer isimleri kesme çorbası ve bacaklı çorbadır. Bol vitaminli ve iştah arttırıcı etkisi olan çorba, soğuk algınlığına iyi gelmesi ile bilinmektedir. Bir rivayete göre; yalnız yaşayan bir dedeye komşusu çorba götürür. Çorbayı içecek kaşığı olmayan dede, tası kafasına diker. Çorbanın içindeki erişteler sakalına yapışınca çorba, bu adı alır. İçerisinde yeşil mercimek, nane, erişte ve baharat bulunduran çorba, salçasız yapılmaktadır.

  • Çullama Köfte

Afyon düğünlerinin olmazsa olmazı konumundaki yemek, ayrıca çocuk görmelerinde ve sevinçli haber alan evlerde de pişer.
Kıymanın ince bulgur ve yumurta ile yoğrularak köfte haline getirilmesi, sonrasında kızartılması ile yapılan yemek, yoğurtla servis edilmektedir. Zahmetli yapımı ile aşçısını zorlayan yemek, yerken de misafirini zorlar. İçerisindeki bulgurun güzel haşlanmadığı durumlarda mideye oturması sebebiyle, ustasından yemek önemlidir.

  • Bükme

Bükmeye yeşil mercimekli börek desek yanlış olmaz. Bu muhteşem tat da yapımı zahmetli Afyon yemekleri arasında yerini alır. Bu yemeği yapmak için öncelikle un, üzüm sirkesi, ılık su ve tuz ile yumuşak bir hamur elde edilmelidir. Üzerine nemli bez örtülerek oda sıcaklığında bekletilmesi gereken hamur, sonrasında haşhaş ile buluşacaktır. Haşhaş bir havanda iyice ezilip kalın altlı bir tavada ısıtılır. Ocaktan alınıp soğuduktan sonra sıvı yağ ile karıştırılır. Dinlenmiş olan hamur, ikiye bölünür, iki parça da açılır. İçlerine haşhaş sürülüp katlanır, üst süte konur ve tekrar açılır. Yeşil mercimek, doğranmış maydanoz, tuz ve baharatlarla yapılan iç harç, açılan haşhaşlı yufkalara sarılır. Yağlı tepside fırına verilir. Ilık ya da soğuk servis edilir.

  • Ağzı Açık

Yörenin karın doyuran küçük lahmacuncukları ağzı açık, Şanlıurfa’dan küçük farklarla alınıp Afyon'a getirilmiş bir hamur işidir. Aynı hamur işinin şeklinin değiştirilmesi ile bir de ağzı yumuk denen bir yemek türemiştir. Ağzı açık, un, yoğurt, yumurta ve sıcak su kullanılarak hazırlanan yumuşak hamur kullanılarak yapılır. Hamur küçücük daireler halinde açılır, içine soğan ve biberle harmanlanmış kıyma içi konur. Kenarları pide katlar gibi katlanır. Buna ağzı açık denir. Eğer kenarlar tamamen kapatılır, kıyma görünmez hale gelirse, bu kez ağzı yumuk olur.

  • Düğülü Haşhaş Tatlısı

Düğü, ince bulgurun yöresel adıdır. Bu tatlı, bol malzeme ile yapılan ve başka yerde aynı lezzetle yenemeyecek harka bir tada sahiptir. Bu tatlıyı yapmak için, bölge yemeklerinde sık sık kullanılan haşhaş iyice kavrulur. Düğü, haşhaş kavrulduktan sonra üzerine eklenir, en son şekerle karıştırılıp kavrulmaya devam edilir. Yavaş yavaş üzerine süt dökülür. En son margarin de ilave edip iyice erimesi beklenir. Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılarak pişirilir. Birkaç saat buzdolabında bekletildikten sonra Afyon kaymağı ile servis yapılır.

  • Paçık

Paça çorbası ile benzerlik taşıyan yemek, paça eti kullanılarak yapılır. Paça düdüklüye alınıp üzerini örtecek kadar su ve az tuz ile haşlanır. İki saten fazla pişirilmesi önerilen paça, piştikten sonra kemiklerinden temizlenir. Bu arada en iyi paçiğin keçi paçasından yapıldığını da unutmayalım. Pişirme süresi kıyaslandığında ise sığır paçası daha uzun sürede pişmektedir. Kemiklerinden temizlenen et, Afyon ekmeği ile buluşacaktır. Ekmekler küp şeklinde kesilir ve bir tepsiye dizilir. Üzerlerine paça suyu ve eti gezdirilir. Arzuya göre sarımsak sosu ve ya sarımsaklı yoğurt ile servis yapılabilmektedir.

  • İlibada Sarması

İlibada, bölgede yetişen bir bitki türüdür. Labada olarak da bilinir. Bitkinin yaprakları büyük ve geniş olduğundan, sarması kolay sarılmaktadır. İçerisine hazırlanan pirinç, bulgur, salça, kıyma ve baharat bulunduran harç, haşlanmış ilibada yapraklarına sarılır ve otağa konur. Yapraklar kısa bir pişme süresine sahip olduğundan iki dakika haşlamak ve hemen soğuk suya atmak gerekecektir. Servis yapılırken sarımsaklı yoğurt kullanılabilir.

  • Zürbiye

Soğan yemeği olarak da bilinen zürbiye, içerisinde bolca et ihtiva eder. Kuşbaşı doğranmış dana etleri, önce yağ ile iyice kavrulur. Suyunu veren etlerin suyu çekmesi beklenir. Arpacık soğanlar doğranmadan, bütün olarak salça ve çarliston biber ile kavrulur. Üzerine suyunu çekmiş etler eklenir ve az su ile pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın maydanoz ile servis yapılır.

Afyonkarahisar’ın En İyi Restoranları

Afyon restoran tavsiyeleri verilirken, sucuğunun meşhur olmasından dolayı bolca sucuk ekmek mekanına rastlandığı unutulmamalıdır. Neredeyse her mekanda sucuk ile ilgili en az bir tarif, müşterilerin beğenisine sunulmuştur. Afyon'daki en iyi restoranları birlikte inceleyelim:

İkbal Lokantası: Aşçılığa Yıldız Sarayı’nda başlayan Salim Usta, Zümrüt adlı bir lokanta açar. 1934 yılında Mustafa Kemal Paşa’yı ağırlama şerefine nail olan Salim Usta, Atatürk’ün isteği üzerine Zümrüt Lokantası’nın adını İkbal olarak değiştirir. Köklü tarihi ve muhteşem yemekleri ile mekan, halen misafirlerinin damak tadına hitap etmekte, içerisindeki tarihi dokuyu canlı tutmaktadır. Burada yerli ve yabancı turistin en çok tercih ettiği yemekler düğün çorbası, kuzu tandır, ızgara sucuk ve vişneli kaymaklı ekmek kadayıfı dır. Afyon’da yol üstü ne yenir, diye düşünürseniz, İkbal Lokantası’nın dinlenme tesislerindeki şubesini de ziyaret edebilirsiniz.

Aşçı Bacaksız: 1860’lı yıllardan bu yana aynı yerde, aynı salaşlıkla hizmet veren bu mekan, aşçı Bacaksız Yağcıoğlu tarafından kurulmuştur. Tarihi dokusunun orijinalliği ile görenleri mest eden mekan, fotoğraf albümü ve ambiyansı ile görenleri mest eder. Salaş, mütevazı, samimi özelliklere sahip bu mekan, Afyon’un en leziz tandırını müşterilerine sunmaktadır. Kuzu tandırı ile göz dolduran Afyon Aşçı Bacaksız, aynı zamanda kaymak tatlısını da en güzel yapan mekanlar arasındadır.

Numan Usta Restoran: Helal ve temiz yemek anlayışı ile hareket edilen işletme, odun ateşinde yaprak döneri ile nam salmış durumdadır. Afyon Numan Usta’nın bu dönerinden yapılan İskender, öncesinde bir tandır çorbasını hak eder. Bunun yanında ızgara sucuğu da ağızları sulandıran mekan, demirhindi şerbeti ile misafirlerine tatlı bir yemek sonu sunmaktadır.

Ayanoğlu Balık Restoranı: Afyonkarahisar’ın en iyi balık restoranı olan işletme, özellikle mezgit ve kiremitte balık tarifleri ile bilinmektedir. Gitmeden önce rezervasyon yapılmasını gerektirecek kadar kalabalık alan mekan, yerli ve yabancı turistlerce tercih edilir. Balığın yanında sipariş edilebilecek helvasının güzelliği ile mekandan ayrılmak istemeyeceksiniz.
Eğer Afyon'da bulunuyorsanız; Afyon'da Gezilecek Yerler listemizi de mutlaka inceleyiniz.

Afyonkarahisar’daki En İyi Kahvaltı Mekanları

Afyon kahvaltı yerleri, özellikle kendine has tarifleri ve Afyon kaymağından sonuna kadar istifade eden menüleri ile damak çatlatan cinstendir. Afyon'daki kahvaltı mekanlarını birlikte inceleyelim:

İşisağ Gurme Kahvaltı: özellikle 3 kuşaktır peynirci olması nedeniyle işletme sahiplerinin yatırımlarını peynire yaptığı mekan, tüm övgülerin hakkını verir niteliktedir. Kaşar döner, kangal tulum gibi özel üretim peynirlere sahip mekan,40’tan fazla peynir çeşidine ev sahipliği yapar. Aynı şekilde 40 küsur reçel ve zeytin çeşidiyle de, buradaki kahvaltılarınızda kızartma gibi sağlıksız besinlere tenezzül etmeyeceksiniz. Özellikle kahvaltılık mıhlamasını kendi ürettiği peynir ile yapan işletme, bu konuda en iyiler arasında yerini almaktadır.

Selvi Haşgeşli Yöresel Lezzetler: Katmeri ile meşhur olan işletme, sıcak ve samimi atmosferi ile yemeğinizi zevkle yemenize yardımcı olacaktır. Afyon’da mutlaka yemeniz gereken lezzet olan katmer, burada layıkıyla yapılmaktadır. Bal- kaymaklı katmer, haşhaşlı katmer, sucuklu katmer gibi özel üretim çeşitleri olan yemek, özellikle kahvaltılarda en çok tercih edilen besindir. Bal- kaymaklı katmerin güzelliği ile kahvaltınıza tatlı bir nokta koyacaksınız. Ayrıca birbirinden şirin kavanozlarla masaya gelen ev yapımı reçeller, kahvaltı keyfinize keyif katacak.

Değirmen Kır Bahçesi: Şehrin gürültüsünden uzak, doğayla baş başa bir kahvaltının özlemini duyanlar için mükemmel mekan Değirmen Kır Bahçesi, çocuklu ailelere de uygundur. Afyon kahvaltı mekanları listesinde es geçilmemesi gereken bu yer, bahçesinde midillilerden tavus kuşlarına, pek çok hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle başarılı serpme kahvaltıları ile ünlenen işletme, nefis gözlemeleri ve sucuk ızgaraları ile görenleri kendine hayran bırakır. Kahvaltınızı ederken bahçenin manzarasını izleyebilir, göreceğiniz farklı hayvanları incelerken, size ikram edilen Türk kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Özsu Çiftliği: Afyon- Kütahya Karayolu’nun 45. kilometresinde yer alan işletme, aslen gerçek bir çiftlik. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılan çiftlikte misafirlere süt, kaymak, yoğurt, peynir, sucuk gibi mekanın kendi imal ettiği ürünler sunulmaktadır. Çiftlikten çatala mottosu ile Özsu Çiftliği kahvaltısı içerisinde manda yoğurdu, tereyağı, kaymak, bal, sucuk, yumurta bulunur. Sonrasında masaya gelen salatalık ve domatesli tabak ile iştahınız ikiye katlanır. Mükemmel çiftlik manzarası ile keyfiniz yerinde bir kahvaltı edebileceğiniz mekan, ruhu dinlendiren sakinliktedir.

Kocatepe Kahve Evi: Aslen kahve evi ve cafe olan mekan, kahvaltı kültürüne el attığı günden bu yana kahvaltıları ile ilgi odağı olmuştur. Özellikle serpme kahvaltılarında çeşit bolluğu ile doyuruculuğu vaat eden mekan, menüsünde kaymak ve sucuk gibi Afyon olmazsa olmazlarını bulundurmaktadır. Bunların yanı sıra sigara böreği, haşhaşlı börekler, haşhaş pidesi, ağzı açık, kızartma çeşitleri gibi kahvaltılıkları da menüsüne eklemiştir. Bunun yanında mekan, nefis cheesecakeleri ile de ilgi odağıdır. Kahvaltının üzerine yenecek tatlı olarak da mekanın chesecakeleri tercih edilebilir.

Pan Cafe: Açık büfe kahvaltıda sayılması imkansız çeşitleri ile farklı bir bakış açısı sunan mekan, özellikle kahvaltısını tıka basa yapmayı sevenler tarafından tercih edilmektedir. Kahvaltıda yoğurtlu közlenmiş patlıcan, kekikli zeytin salatası, peynir ve zeytin çeşitleri, közde kırmızı ve yeşilbiber misafirlere sunulurken, simit, poğaça, açma, su böreği, sigara böreği, ağzı açık gibi pek çok hamur işini de menüsünde barındırmaktadır. Ayrıca açık büfe günlerine özel yumurtalı ekmek, sucuklu menemen ve baharatlı sahanda yumurtaya ilgi büyüktür. Közlenmiş veya kızartılmış sebze yoğurtlamalarında Afyon yoğurdu kullanılırken, reçellerin el yapımı olmasına özen gösterilir. Külahta alınan reçeller ile sevimli bir kahvaltı sofrasının kurulmasını sağlayan mekan, en nefis sohbetlere de ev sahipliği yapar.



admin / 17.07.2019 / 0 / 8 260

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Rize'de Ne Yenir? (Rize'deki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Rize'de Ne Yenir? (Rize'deki En İyi

Rize'nin yöresel yemekleri denildiğinde, akıllarda hamsi ve mısırdan meydana
Mardin'de Ne Yenir? (Mardin'deki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Mardin'de Ne Yenir? (Mardin'deki En İyi

Mardinde ne yenir içerikli bu makalemizde; Mardin yemekleri hakkında bilgi
Malatya'da Ne Yenir? (Malatya'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Malatya'da Ne Yenir? (Malatya'daki En

Malatyada ne yenir içerikli bu makalemizde; Malatya yemekleri hakkında bilgi
Samsun'da Ne Yenir? (Samsun'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Samsun'da Ne Yenir? (Samsun'daki En İyi

Samsun'da ne yenir içerikli bu makalemizde; Samsun yemekleri hakkında bilgi
Erzurum'da Ne Yenir? (Erzurum'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Erzurum'da Ne Yenir? (Erzurum'daki En

Erzurum'da ne yenir içerikli bu makalemizde; Erzurum'un meşhur yemekleri,
Kayseri'de Ne Yenir? (Kayseri'deki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Kayseri'de Ne Yenir? (Kayseri'deki En

Kayseride ne yenir ve Kayseri yemekleri konulu bu makalemizde; Kayseri'nin
Muğla'da Ne Yenir? (Muğla'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Muğla'da Ne Yenir? (Muğla'daki En İyi

Muğla'nın meşhur yemekleri, farklı otlarla lezzetli etlerin bir araya
​Eskişehir’de Ne Yenir? (Eskişehir’deki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

​Eskişehir’de Ne Yenir? (Eskişehir’deki

Eskişehir’in meşhur yemekleri özellikle Balkan ve Kafkas göçmenleri etkisinde
Şanlıurfa’da Ne Yenir? (Şanlıurfa’daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Şanlıurfa’da Ne Yenir? (Şanlıurfa’daki

Şanlıurfa’nın meşhur yemekleri midelere bayram ettirecek lezzette ve
Konya’da Ne Yenir? (Konya'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Konya’da Ne Yenir? (Konya'daki En İyi

Konya'nın meşhur yemekleri ve tatları denenmeden Konya’dan dönülmemesi tavsiye
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up