Mardinde ne yenir içerikli bu makalemizde;
Mardin yemekleri hakkında bilgi bulabilir,
Mardin kahvaltı mekanları, Mardin'in meşhur yemekleri ve
Mardin yöresel yemekleri hangileridir hep birlikte görelim.
Mardin’in meşhur yemekleri özellikle baharatlı ve yağlı oluşları ile dikkat çekerken, et, süt gibi malzemelerle lezzetlendirilmektedir. Pek çok kültüre ev sahipliği yapmış bu tarihi şehrin yemekleri, dilde dile yayılan bir üne sahiptir. Genellikle kızartılarak veya fırında yapılan yemekler, içerisinde bol miktarda et bulundurmaktadır. Mahareti ve sabrı ön plana çıkaran Mardin yemeklerini yapmak büyük ustalık gerektirir. Tadı damakta kalan lezzetleri ile bu yöre, mutlaka yenmesi gereken birçok yemek barındırır.
Mardin’de Mutlaka Yenmesi Gereken Yemekler
Mardin’in yöresel yemekleri özellikle et ağırlı kebap tarzı yemeklerdir. Et ve kıymanın yanında sebzelerin eşlik ettiği yemekler, sebzeden fazla et barındırır. Kalabalık aileleri ve sıkı akraba ilişkileri ile bilinen yörede, kadınlar zahmetli yemekleri bir araya gelerek yapmaktadır. Mardin yöresinin meşhur lezzetleri şu şekilde sıralanabilir:
Bazı yörelerde kibe, bazılarında kibbe olarak adlandırılan bu yemek, bir tür işkembe dolmasıdır. Yapımı sabır ve özen gerektiren bu yemek, özellikle ana yemek olarak tercih edilirken, yanında çorba turşu ile servis edilir. Kuzu yada oğlan işkembesi kullanılarak yapılan kibbe, içerisinde et, pirinç, nane, yenibahar ve nohut bulundurur.
Doyuruculuğa meşhur bir lezzet olan kibbeyi yapmak için, nohutlar bir gece önceden suya basılmalı, işkembe temizlenmelidir. Pirinç, et ve baharatların bir araya gelerek oluşturduğu iç ile işkembeler doldurur. Tencereye soğan, biber, salça ve bir gece önceden ıslatılan nohutlar alınır, iyice kavrulur. Üzerlerine hazırlanan doldurulmuş işkembeler özenle dizilip su eklenir. Pişirme işleminden sonra sıcak servis yapılır. Bu muhteşem yemek hem doyuruculuğu, hem zahmetiyle bilinmektedir.
Mardin usulü içli köfte olarak bilinen irok, içli köftenin biraz daha baharatlı ve bol etli hali olarak düşünülebilir. İçerisinde bol miktarda kıyma barındıran bu lezzet, ince bulgur yoğrularak yapılan bir dış duvara sahiptir. İnce bulgur, salça, un ve gerekli diğer malzemelerle birlikte yoğurma işlemi tamamlandıktan sonra, kıymalı iç hazırlanır. İçe, bazı bölgelerde az miktarda pirinç de eklenirken, için büyük kısmı kıyma ve baharattan oluşmaktadır. Hazırlanan bulgurdan bir top alınır ve oyularak içine kıymalı iç konur. İyice kapatılan irok, kızartıldıktan sonra salata ile servis edilir. Bazı bölgelerde içe kuş üzümü, fıstık gibi malzemeler de eklenmektedir.
İrokun haşlama hali olan ikbebet, iroku yağlı olmasından dolayı tercih etmeyenler için güzel bir alternatiftir. Mardin’in haşlama içli köftesi olarak bilinen bu yemek, irok ile aynı şekilde yapılır. Ancak haşlandığı için biraz daha hafiftir ve yoğurtla tüketilebilir.
Bolca kıymanın, yine bol soğanla buluşması ile yapılan bu kebap, Mardin’in en öne çıkan yemeklerindendir. Bu yemek yapılırken soğanların kırılmamasına ve sert olmasına dikkat edilmelidir. Hazırlanan kıymalı baharatlı köfte, yarım soğanların içini doldurur ve fırına verilir. Kokusunun iştah açmada etkisi olduğu söylenen yemek, pişme süresi bakımından Mardin’in diğer yemeklerinden daha hızlı servise hazır olur.
Yemek yaparken iğne iplik kullanmak gerektiğinin nadir örneklerinden olan bu yemek, Mardin’in şölen yemeklerindendir.
Genellikle misafirlere ve düğün törenlerinde yapılan yemek, bir kuzu kaburgasının içinin kuşbaşı doğranış dana eti, pirinç ve çeşitli baharatlarla doldurulması ile yapılan yemek, pilavsız servis edilmemektedir. Yanında servis edilen pilavın içerisinde maydanoz, dolmalık fıstık, badem, kuş üzümü gibi çeşitli malzemeler bulunur. Çok fazla miktarda yapılması ile bilinen yemek, kalabalık sofralara uygundur.
Şehre has lezzetler arasında yerini alan bu yemek aslen ana yemeğin yanındaki meze olma görevi üstlenir. Kuşbaşı doğranmış kuzu eti ile çağlanın birlikte pişirilerek hazırlandığı bu farklı yemek, üzerine limon sıkılarak servis yapılmaktadır. İsteğe göre limondan sonra maydanoz serpilen yemek, kokusu ile sofradakileri cezp eder.
Erikten gelen güzellik olarak bilinen bu yemek, Mardin’in yöresel yemekleri arasında en farklı olanlardandır. Kuşbaşı doğranmış kuzu etinin yeşil erik ile kaynatılması sonucu ortaya çıkan bu lezzet, aynı zamanda içerisinde bezelye, şehriye ve bol miktarda maydanoz da bulundurmaktadır. Bu muhteşem lezzet, Mardin dışından gelenleri şaşkınlığa uğratırken, hafif ekşimsi tadı yemeği mutluluğa dönüştürür.
Pekmez, un, toz şeker ve tarçın gibi malzemelerle hazırlanan bu tatlı, fincanda yapılan sunumu ile göz doldurmaktadır. Üzerine bolca ceviz dökülerek yapılan tatlının bir porsiyonu, günlük enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek niteliktedir.
Lokmaya olan benzerliği ile dikkat çeken bu tatlı, Mardin tatlıları arasında hem en kolay, hem en doyurucu olanlarındandır. Mayalı ve şekerli olarak hazırlanan hamur, bir süre dinlenmeye alınır. Hamurun içine yumurta gibi herhangi başka bir malzeme konulmazken, çok az miktarda (mayalanmayı hızlandırmak için) tuz serpilir. Mayalandığından emin olunan hamur, kızgın yağda pişirilir. Bol konan yağda tavaya değmeden pişmesi gereken hamur, yağdan çıkarıldığı anda hazırlanan şerbete atılır. Şerbete karanfil veya bergamot atılması lezzetini arttıracaktır. Şerbeti çektikten sonra çıkarılan zingil, yanında kaymak ile servis edilir.
Mardin mutfağının en seçkin lezzetlerinden olan bu yemek, özellikle görselliği ile dikkat çekmektedir. İçerisinde bulunan dana eti, bulgur, bölgeye has çeşitli baharatlar ile zenginleşen yemek, tabaklara alınmadan, tepside servis edilir. Kalabalık ailelere uygun olan yemek, üzerine kızartılmış tavada yumurta konarak servis edilir.
Mardin’in En İyi Restoranları
Mardin restoran tavsiyeleri, meşhur Mardin yemeklerine uygun tavsiyeler olmalıdır. Biz de bunu düşünerek sizlere şöyle tavsiyeler sunuyoruz:
Seyr-i Mardin: Mardin yemekleri ile meşhur olduğundan, bol miktarda restoran bulmak mümkündür. Ancak burayı ön plana çıkarak en önemli nokta manzarası. Havanın güzel olduğu hafif sonbahar esintilerinde korunaklı çatısı ile keyifli bir seyir sunan terası, Mardin’in sıcak yazlarında, yüksekte olduğundan misafirini serinletmektedir. Mardin manzarasını en iyi şekilde izleyebileceğiniz
Seyr-i Mardin, aynı zamanda Mardin’in meşhur kahvelerini de menüsünde bulundurur. Menengiç kahvesi, Süryani kahvesi, Mihrimah Sultan kahvesi ve mırra gibi pek çok kahve türünü menüsüne alan mekan, aynı zamanda keyifli akşam yemeklerinin en güzel mekanı olmaya aday.
Asude-i Mardin: Mezopotamya topraklarının tüm havasını hissedebileceğiniz bu mekan, teras katı ile Ulu Camii ve Mezopotamya ovasına bakmaktadır. Mardin’in meşhur işlemeciliğini servise yansıtan mekan, kahve siparişlerini telkari işlemeli kapaklı fincanlarda servis etmektedir. Bunun yanında Mardin yöresel lezzetlerinden kaburga dolması, kiliçe, alluciye gibi lezzetleri menüsünde barındıran mekan, ziyaretçilerine keyifli akşam yemekleri sunmaktadır.
Cercis Murat Konağı: Geleneksel Mardin mutfağının en iyi restoranları arasında yer alan mekan, mutlaka denenmesi gerekenler arasındadır.
Cercis Murat Konağı Mardin yöresinin yemeklerini, fiks menüler şeklinde sunmaktadır. Akşam yemekleri için hafta içi ya da hafta sonu fark etmeksizin, rezervasyon yapılması gereken mekanda, çorba, başlangıç, ana yemek ve tatlıdan oluşan bir menünün fiyatı kişi başı 75 TL. Çay ve kahve ikramları ile müşterilerinin gönlünde yer edinen mekan, Mardin’in en iyi restoranları arasında yerini alıyor.
Kebapçı Yusuf Usta: Özellikle
Midyat’ta ne yenir, diye soranlara kebap yanıtı verilecekse, burada yenmesi bu yanıtın haklılığını ortaya çıkaracaktır. Salaş mekan severlerin uğrak noktası olan bu işletme, cevizli ve Antep fıstıklı kebabı ile ünlüdür. Mardin klasik kebabının fiyatı 21TL iken; cevizli- fıstıklı Mardin kebabının fiyatı ise 31 TL’dir. Yanında lavaş ve salatanın ikram olarak verildiği kebaplar, lezzetiyle misafirlerinin aklında yer eder.
Kebapçı Rıdo: Kebapçı Yusuf Usta ile birlikte Mardin’de kebap yenmesi gereken iki mekandan biri olan Rıdo, etlerini süt danası ile kuzu etinin karışımı şeklinde servis etmektedir. Her iki etin bir arada bulunması, yemeğin lezzetini arttırır. Özellikle acılı Mardin kebabı meşhur olan işletme, güler yüzlü hizmeti ve yöresel konuşma ağzı ile sempati toplar.
Kebapçı Rıdo Mardin’de menüdeki fiyatlar da oldukça makul çerçevededir. Yemek sonrası çay ve kahve ikramında bulunan işletme, yemeklerinin tadı ile Mardin sınırlarının dışına taşan bir üne sahiptir.
Bağdadi Restoran: Mardin’in en iyi balık restoranı olarak bilinen restoran ise, aslen menüsünde kentin yöresel lezzetlerini de bulunduran Bağdadi Restoran’dır.
Mardin Bağdadi Restoran, özelikle işini severek yapan işletme sahipleri ve çalışanları ile misafirlerine keyifli vakit geçirmesi nedeniyle ün yapmıştır. Ayrıca içeri girildiğinde Mardin işçiliği ve işleme sanatını duvarlardan bardaklara, her detayda görebileceğiniz dekoru, elit bir mekanda yemek yediğinizi hatırlatmaktadır. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmayı unutmayın!
Mardin’deki En İyi Kahvaltı Mekanları
Mardin kahvaltı mekanları özellikle Mezopotamya manzaralı işletmeleri ile kahvaltınızı keyifle yapma imkanı sunar. Topraklarda yetişen insanlarda var olan pişili, kavurmalı kahvaltı kültürü, bölge işletmelerine de yansımıştır. En güzel kahvaltı mekanlarını birlikte inceleyelim.
Sinek: Mardin’in en genç mekanı olma özelliği taşıyan işletme, kahvaltıları ile bölgeyi ziyaret eden turistlerin ilgi odağı olmuştur. Pişi, börek, baharatlanmış lor peyniri ile hazırlanan kırmızıbiberli kahvaltısı, içerisinde ev yapımı yöresel reçeller bulundurmaktadır. Özellikle bu reçellere yoğun ilgi gösteren turistleri görebilirsiniz. Bunun yanında mekan, vegan ve etli yemekleri ile bilinmektedir.
İzla Art: Mekana girilir girilmez tam bir Mardin mekanına girdiğinizi fark ettiren dekoru ile mutlaka görülmesi gereken mekanlardandır. Özellikle Süryani şarabı ile ün yapmış işletme, kahvaltı tabağı siparişi de almaktadır. Loş ve bohem ortamı ile keyifli saatler geçirebileceğiniz mekanda özellikle kekikli zeytinli kahvaltı önerimizdir.
Kana Cafe Shop: Zafaran çayı ve Süryani çöreği ile ün yapmış olan mekan, kepçede kahvaltı kültürü ile misafirlerine keyifli bir kahvaltı sunmaktadır. Acılı ezme, patlıcan ezmesi, ev yapımı yöresel reçeller ve pişi ile yapılacak kahvaltı, bölgede oldukça fazla rağbet görmektedir. Bölgeye özelliğini veren zafaran çayının küçük paketi mekanda 20 TL’ye, büyük paketi 25 TL’ye satılmaktadır. Kıtır kıtır Süryani çöreğini evde de tüketmek isteyen misafirler, buradan satın alabilmekte. Bu çöreğin küçük paketi 10 TL, büyük paketi 20 TL’dir.
Artuklu Eski Konak Cafe ve Kahvaltı Salonu: Mardin kahvaltıcı tavsiyesi verirken Artuklu Eski Konak Cafe ve Kahvaltı Salonu’nu söylemezsek olmaz! Bölgedeki en uygun ve en güzel kahvaltı mekanları arasında yer alan salon, 32 çeşit kahvaltı sunmaktadır. İstediğiniz çeşidi tüketebileceğiniz Artuklu kahvaltısı, size yalnızca 15 TL’ye mal olur. Yöresel kahvaltı kültüründen ziyade zenginliği önemseyen işletme, müşterilerine aynı zamanda hızlı servisi ile dikkat çekmektedir.
Meşhur Kahvaltıcı Kadri: Eğer doyurucu bir kahvaltı istiyorsanız
Mardin kahvaltı yerleri listemizde olan bu mekan tam size göre! Mekanda sucuklu yumurtadan pişiye, börekten yöresel reçellere kadar her çeşit kahvaltı türünü bulmak mümkündür. Ayrıca mekan, hızlı servisi ve lezzeti ile bilinmektedir. Ancak menüsünün biraz pahalı olduğunu belirtmekte yarar var.