Denizlide ne yenir içerikli bu makalemizde;
Denizli yemekleri hakkında bilgi bulabilir,
Denizli kahvaltı mekanları, Denizli kahvaltı yerleri ve Denizli yöresel yemekleri hangileridir hep birlikte görelim.
Denizli'nin meşhur yemekleri, sebze üzerine kuruludur. Başlıca sevilen geleneksel yemekler, deniz börülcesi çorbası, domates çorbası, tarhana çorbası, ovmaç çorbası şeklindedir. Özellikle patlıcan yemekleri Denizli’de rağbet gören yemekler arasındadır. Taratorlu ebe gümeci salatası, börülce salatası, en çok tercih edilen mutfak ürünleridir. Börekler ve tatlılar denildiğinde akla gelen ise, özellikle Ege mutfağı olacaktır. Yufka, pişit, badırma gibi ekmek türleri neredeyse her evin mutfağında yapılır. Denizli halkı kışın darı, ceviz, kavurga, yazın kestane, salatalık, kavun, karpuz yer. Denizli yemek kültürü, 6000 yıl öncesine dayanır. Lidya, Frigya, Roma, Selçuklu ve en son Osmanlı Devleti ile taşınan yemek kültürü, bugünlere ulaşmıştır.
Denize kıyısı olmayan bu şehrin isminin Denizli olmasının ise, denizle herhangi bir alakası yoktur. normalde Tonguzlu ya da Donguzlu olması gereken şehrin ismi, halk dilinde telafuz kaymasına uğrayarak Denizli’ye dönüşmüştür.
Denizli’de Mutlaka Yenilmesi Gereken Yemekler
Denizli yemekleri oldukça geleneksel bir atmosferle, sebze ağırlıklı olarak yapılır. Denizli’de yenen yemeklerin bir çoğunun farklı bir tarihi ya da öyküsü vardır. Arabaşı olarak bilinen hamurlu çorba, bir zamanlar ekonomik kriz varken, yemek bulamayan insanların, çorba ile daha kolay doyabilmek için, domates çorbasını un, su ve tuz ile hazırladıkları çiğ hamur ile birlikte içmeleri sonrası oluşmuş ve gelenekselleşmiştir. Şimdilerde domates çorbası, tavukla, hamur daha kaliteli malzemelerle yapılır ancak, yemekler gelenekselliğini hiçbir zaman kaybetmez.
Denizli’de nerede yemek yenir? Sorusunun ise, pek çok farklı cevabı mevcuttur çünkü Denizli restoran kültürü açısından da gelişmiş bir şehirdir.
Denizli'nin yöresel yemekleri arasında en bilinenler şöyledir:
Kızartılmış biberlerin yoğurdun üzerine döşenmesi sonrasında elde edilen biber tatarı, süzme yoğurt ile yapılır ve soğuk servis edilir. Öncesinde kuru biberlerin haşlanması ve sapların gövdelerden ayrılması süreci gerekir. Biberlerin yanında kızarmış patatesler de yoğurt sosunun altındaki yerlerini alırlar.
Denizlide ne yenir denildiğinde ilk sıralarda olan ve evlerde yapılmasından ziyade daha çok restoranlara gidilerek tercih edilen tandır kebabı, kemiksiz butun tereyağda kızartılması ile yapılır. Pek çok yörede tandır kebabına rastlasak da, aslında bu kebap türü Denizli’ye aittir.
Özel hazırlanan hamurunun çiğnenmeden yutulması gerekliliği nedeniyle arabaşı, ilginç bir yemek türüdür. Hamur, un, su ve tuz karıştırılarak hazırlanır ve jölemsi bir kıvam elde edilir. Akabinde, ayrı bir şekilde çorbası hazırlanır. Çorba tavuk parçaları ve acı sos ile kaynatılarak hazırlanır. Arabaşı yerken soğuk hamurdan bir parça almak, sıcak çorba ile karıştırıp, hamuru çiğnemeden yutmak gerekir.
Hamur işi olan bu yemek türü, mısır unuyla yapıldığından mısır gömbesi adını almıştır. Hamurun içine soğuk olarak dökülmesi gereken iç malzeme, isteğe bağlı olarak farklı olabilir. Ardından fırında kızartılarak pişirilen mısır gömbesi, dilimlenerek servis yapılır ve soğutulmadan yenir. Yanında en iyi giden yemek türleri, tarhana çorbası ve turşudur.
Mısır unu ve normal unun karıştırılması ile yapılan hamur, hazırlanan soğanlı iç harç ile karıştırılır. Hazırlanan hamurlar kat kat tepsiye sıralanır ve her defasında harçtan biraz daha eklenir. Ayran ve turşu ile, sıcak olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Orijinali, Çukurova yöresine ait bazlama, Denizli’de de oldukça meşhur lezzetler arasında yer alır. Bazlama kıymalı ya da patatesli olarak, kimi zaman da peynirli iç harçlar ile hazırlanarak tüketilir. Yuvarlak ekmekler şeklinde yapılan bazlama isteğe bağlı sade, tereyağı sürülerek de tüketilebilir.
İç malzemeleri buğday ve et olan keşkek, geleneksel bir İç Anadolu, Ege yemeğidir. Daha çok özel günlerde, düğünlerde, bayramlarda yapılır. Keşkek UNESCO’nu somut olmayan kültürel miras listesinde yer alır. Denizli’de yolları bir düğüne düşenlerin mutlaka denemesi gereken bir lezzettir.
Bir yemek türü olmasa da Zafer Gazozu, yalnızca Denizli’de üretilir ve satılır. Sarı zafer ve mavi zafer olmak üzere iki farklı çeşidi mevcuttur. Zafer Gazozu’nun sahibi iki kardeştir ve gazozların birini mavi diğerini sarı amblemli yaparlar. Diğer gazozlarla kıyaslandığında inanılmaz lezzetli olan bu gazlı içeceği, Denizli’ye yolunuz düşerse mutlaka denemelisiniz.
Yağlı kuşbaşı koyun eti, domates, soğan, biber, ile yapılan güveç, güveç adı verilen özel toprak kaplarda yapılması nedeniyle, bu adı almıştır. Toprak kapta yapılan yemek, orijinalinde odun ateşinde pişirilir ve oldukça lezzetli olur. Sebzeli ya da daha çok etli güveç çeşitleri mevcuttur. Günümüzde, ateş yakılabilen dış mutfaklar kalmadığından, daha çok ocakta pişirilen güveç, aynı tada sahip olmasa da hala lezzetlidir. Güveçin bir diğer özelliği, içeriğinde salça yerine yalnızca domates sosu kullanılmasıdır.
Denizli’ye özgü olan bu tatlı, gerçekten de bulamaç şeklinde yapılır. Un, su ve şekerin bir kapta karıştırılması sonucunda, bulamaç haline gelen karışım, göz göz oluncaya kadar pişirilir. Hala sıcaklığını muhafaza ederken bulamaçın üzerine sıcak tereyağı dökülür. Bulamaç tatlısı ceviz ya da fıstık ile dekore edilerek servis edilir.
Denizli'nin En İyi Restoranları
Denizli restoran tavsiyeleri, et ya da sebze yemek isteyenlere göre değişiklik gösterecektir. Denize kıyısı olmasa da Denizli, doğal güzelliği ve yer şekilleri açısından, oldukça değerli bir şehirdir. Buralarda açılmış olan iyi bilinen restoranların genelde köklü bir tarihi vardır. Şehir merkezi çok büyük olmadığından, hemen her restorana kolayca ulaşmak mümkün olacaktır. Ege bölgesinde yer alan Denizli, Ege'nin gerçek esintilerini yansıtır. Konum olarak Ege Bölgesi’nde olsa da Denizli bir nebze de olsa, İç Anadolu kültüründen de yansımalara sahiptir. Zeytinyağlı, hafif ve sebzeli yiyecekler arayışında olanlar, Denizli’de doygunluğa ulaşabilecekler. Denizli’de bulunan restoranlar arasında, muhakkak gidilmesi gerekenler, şu şekilde listelenecektir:
Tavaslı Pideci Nihat Usta: Denizli/Tavas’ta yer alan bu restoran, gerçekten de Tavas usulü pideler yapar. Ustası da Tavaslı olan bu restoranda, incecik ve çıtır çıtır pideleri tatma zevkine erişebilirsiniz. Pidenin yanında ayranınızı istemeyi de unutmayın. Tavaslı Pideci Nihat Usta’nın en meşhur pidesi, tahinli pidedir. Bu pideye aynı zamanda içli dışlı da denir. Tahin sevmiyorsanız, alternatif olarak, yumurtalı, kıymalı, kaşarlı ya da karışık pide seçenekleri de mevcuttur.
Hacı Şerif: 1938 senesinde kurulan hacı şerif, 4 kuşak boyunca tatlıcılık yapar. Civarda en eski tatlıcı Hacı Şerif’tir. Pek çok şehre şube açmış olan Hacı Şerif, Denizli'nin de vazgeçilmezi haline gelmiştir. Burada en meşhur denenmesi gereken tatlı, dondurma ile birlikte servis edilen sıcak irmik helvası tatlısıdır.
Garson Şükrü: 34 yıldır var olan bu restoran, oldukça küçük ve şirin bir ege lokantası görünümündedir. Yemeklerin tamamı organik ürünlerle pişirilir. Garson Şükrü’de yenmesi tavsiye edilen yemekler, tatar, nuriş kavurma, kurban kavurma, hasır künefe, trio olacaktır.
Kocabaylar Kebap Salonu: 40 yıldır sektörde var olan Kocabaylar Kebap Salonu, Denizli tandır kebabı denemek isteyenlerin listesinde olması gereken bir restoran. Tandır kebabının lezzetli olması dışında, ilginç olan çatal ve bıçak servis edilmemesi. Eski usul bir yemek türü olan tandır kebabının, yine eski yöntemlerle yenmesi amaçlanmış. Yani Kocabayla Kebap Salonu’nda Tandır Kebabı’nı ellerinizle yemeniz gerekiyor.
Meşhur Denizli kebapçısı olarak adlandırılan ve oldukça merkezi bir konumda olan bu restorana ulaşmak da son derece kolay.
Değirmende Canlı Alabalık: Değirmende Canlı Albalık, 1957 yılında yalnızca bier un değirmeni olarak açılmış, sonrasında
Denizli'nin en iyi balık restoranı statüsüne erişmiştir. Denizli Antalya yolu üzerinde olan restorana yolu düşenler muhakkak uğramadan geçmemelidir. Oldukça lezzetli olan alabalığın yanında, güzel bir manzara ve temiz bir hava da içinizi ferahlatacak.
Kebapçı Halil: Kebapçı Halil de tandır kebabının yanında çatal ve bıçak servis edilmesini protesto edenlerden. Elbette istediğiniz durumlarda çatal ve bıçak servisinizi alacaksınız ancak, Kebapçı Halil’in, soğuk çatal ve bıçağın ete değdiği anda, etin yağını dondurup tadını bozduğu gerekçelerini de dinlemek zorunda kalacaksınız. Yine de ister elle, ister çatalla yemeyi tercih edin, burada servis edilen tandır kebabı, oldukça lezzetli.
Bağlı Kokoreç: Bağlı Kokoreç, 1892 senesinden veri hizmet veren köklü restoranlardan. Bu restoran Denizli'nin Tavas ilçesinde yer alıyor. Ünlü gurme Vedat Milor’un de ziyaret etmiş olduğu Bağlı Kokoreç, Vedat Milor’dan 5 puan alarak, lezzetini gurme nazarında belgelemiş oldu. Daha önce hiç kokoreç denemediyseniz ya da sakat ata karşı bir ön yargınız varsa ve kokoreç denemek istiyorsanız, Bağlı Kokoreç sizleri hayal kırıklığına uğratmayacak bir başlangıç.
Gazezoğlu Pide: Uzun senelerdir sektörde yer alan Gazezoğlu Pide, pide ve hamur işi Denizli ürünlerini denemek için oldukça elverişli bir mekan. İçeride herhangi bir oturma yeri olmayan bu restoranda, dışarıya konuşlanmış masa ve sandalyelerde oturarak yemek yemek mümkün. Aynı anda ustaların nasıl pide yaptığını da seyredebilirsiniz.
Denizli’deki En İyi Kahvaltı Mekanları
Denizli’de kahvaltı, diğer bütün şehirlerde olduğu gibi elzemdir. Kahvaltı günün olmazsa olmazıdır. Denizli kahvaltılarında yufka ekmek ya da fırın ekmeği tercih edilir. Beyaz ekmek çok fazla tüketilenler arasında yer almaz. Peynir olarak, tulum peyniri, çakmaklı peynir tercih edilir. Denizli’de peynir sektörü oldukça geliştiğinden, farklı çeşitlerde peynir görmek mümkündür. Denizli kahvaltı mutfağında en çok tercih edilen, yumurta salatasıdır. Bu salata, köz ateşinde pişmiş yeşil biber, yumurta ve kuru soğan üçlüsü ile hazırlanır ve kahvaltılarda özellikle yerel halk tarafından çok sık tüketilir.
Denizli kahvaltı yerleri ise, şu şekilde listelenir:
Erşafak Gurme ve Kahvaltı Mangal Meze: Bu restoranda uygun fiyata serpme kahvaltı bulmak mümkündür. Soğanlı, sarımsaklı zeytinyağlı domates kavurması, tavada patates buğulama, Erşafak Gurme’de tadabileceğiniz lezzetlerdendir.
Nefis Börek:
Denizli kahvaltı mekanları listesinin başlarında ve börek ağırlıklı kahvaltı etmeyi tercih edenlerin seçimi olabilecek bir mekandır Nefis Börek, taze ve dumanı tüten böreklerin yanında gelen demleme çay, oldukça zevkli bir kahvaltı seremonisi yaşatacaktır. Börekler o esnada açılır ve sipariş üzerine pişirilip servis edilir.
Yeşil Bahçe Mahmut’un Yeri: Kahvaltıyı hem serpme hem de manzaralı isteyenlerin tercih edebileceği bir mekandır. Burada arka bahçede ağaçların altında doğa ile iç içe kahvaltı yapmak mümkün olacaktır. Denizli kahvaltıcı tavsiyesi arayanlar, aynı anda temiz hava solumak istiyorlarsa, Yeşil Bahçe Mahmut’un yerini listelerine eklemeliler.
Bizim Yer Gözleme Kahvaltı Salonu: Acıpayam yolu üzerinde yer alan Bizim Yer Gözleme Kahvaltı Salonu, patates kızartmasının üzerine dökülen zeytinyağlı domates sosu ile hazırladıkları kahvaltı ile,
Denizli köy kahvaltısı tadında, gönüllerde taht kurar. Salamura zeytini ve sofralık zeytin de serpme kahvaltının içeriği arasında yer alır. Patates hoplatması, yumurtaya bulanmış fırın ekmeği kızartması da diğer ekstra lezzetler arasında yer alır.