Anadolu Selçuklu Devletinin dağılmasıyla, bir uç beyliği olarak Menteşe Bey tarafından 1284’de kurulmuştur. Bu tarihten sonra bölge "Menteşe" adıyla anılmaya başlanmıştır.
Menteşe ilçesi, 2012 yılında
Muğla Merkez ile 4 belde ve 48 köyü kapsayacak şekilde kurulmuştur. 1652 km2 yüzölçümününe sahip Menteşe, dağlık ve ormanlık bir arazi yapısına sahiptir. Doğuda
Denizli ili, Batıda
Milas ilçesi, Kuzeyde
Kavaklıdere ve
Yatağan ilçeleri ve Güneyde
Ula,
Köyceğiz ilçeleri ve Ege Denizi ile çevrili olan ilçenin nüfusu 110.000 dir.
Doğrusunu söylemek gerekirse,
Menteşe'de gezilecek yerler konusunda çok sıkıntı yaşadık. Çünkü gezip görülecek hemen hemen hiçbir yer yok. Dar sokaklarda yürüyüş yapıp, biraz temiz hava almanın haricinde, gezginler için uygun bir ilçenin olduğunu düşünmüyoruz Menteşe için. Yolunuz yanlışlıkla düşer de mola verirseniz diye, size birkaç tavsiyede bulabiliriz. Bunun haricinde turistik amaçlı gezilecek bir ilçe değildir Menteşe.
Arasta Çarşısı
Bakırcılar, nalburlar, esnaf lokantaları ve çeşitli dükkanların faaliyet gösterdiği, ilçenin en eski merkezlerinden biridir
Arasta Çarşısı. Vakit geçilmek için göz atabilirsiniz. Menteşe Valiliğinin yanında yer almaktadır.
Saat Kulesi
Arasta çarşısının yanı başında yer alan ve 1895 yılında Muğla'nın ilk belediye başkanı olan Hacı Kadızade Süleyman Efendi tarafından inşa edilmiştir.
Yağcılar Hanı
Yöresel dokuma ürünleri ve halıların satıldığı
Yağcılar hanı, bu konuda alışveriş yapmak isteyen gezginlerin ilgisini çekebilir. 1493 yılında Osmanlı Mimarisine uygun olarak yapılmıştır.
Kurşunlu Cami
Osmanlı dönemine ait olan ve 1493 tarihinde Menteşe beylerinden Esseyyid Şucâeddîn Bey’in isteği üzerine yaptırılmış olan Kurşunlu Cami, Menteşe Balıbey Mahallesinde bulunmaktadır.
Menteşe'de görülmesi gereken yerlerin başında bulunan bu cami klasik Osmanlı mimarisi özelliği taşımaktadır.
Menteşe'nin Nesi Meşhur?
Galli Patlıcan, Bakla Yaprağı Salatası, Börülce Salatası, Taratorlu Börülce Salatası, Dutmeş, Arap Aşı Çorbası, Un Tarhanası, Topak Tarhana, Çopur, İşkembe, Üzüm Hoşafı Menteşe ilçesinin yöresel lezzetlerinden bazıları olarak sayılabilir.
Menteşe Nerede, Nasıl gidilir?
Muğla iline 59 km uzaklıkta olan Menteşe ilçesine ulaşım genelde otobüs veya özel araç ile sağlanmaktadır. Muğla otogarından kalkan otobüs veya minibüsler ile ilçeye ulaşabilirsiniz.
Menteşe ilçesinde çok sıkılıp, pek aradığınızı bulamadıysanız, Ortaca ilçesine doğru yola çıkma zamanı geldi demektir. Sırada,
Ortaca'da gezilecek yerlerlistemiz var.