İlçenin geçmişi M.Ö. 2000’lere dayanmaktadır. İlk yerleşimin Karyalılar tarafından yapılan
Datça,
Muğla iline bağlı muhteşem güzelliklere sahip turistik bir ilçedir. 12 Mahalleden oluşan ilçeye, Büyük Şehir yasasıyla 8 köy de katılmıştır. Datça ilçesinin mahalleleri; İskele, Reşadiye, Eski Datça, Emecik, Kızlan, Karaköy, Hızırşah Sındı, Mesudiye, Yaka, Cumalı ve Yazı’dır.
Ekonomisi tarım ve turizme dayanan Datça'nın nüfusu 21.000 civarında olup,
Marmaris’in 75 kilometre güneybatısında Ege ve Akdeniz'in kesişme noktasında konuşlu sakin bir sahil kasabasıdır. Doğa harikası manzaraları, muhteşem koyları, masmavi denizi ve plajları ile tatilcilerin en uğrak yerlerinden biridir. Yaz aylarında
Datça nüfusu yüz bini geçmektedir.
Bu kısa klasik bilgiden sonra sizi daha fazla bekletmeden
Datça'da gezilecek yerler anlatımına geçelim. Öncelikle şunu unutmayın. Datça, "deniz ve doğa" aşıkları için vazgeçilmez bir tatil durağıdır.
Eski Datça
Adeta bir film platosunu andıran güzellere sahiptir. Ayrıca
Eski Datça’nın bir özelliği de, ünlü şair Can Yücel’in burada yaşaması ve evinin bulunduğu bölge olmasıdır. Fotoğraf çekmek için ideal bir yerdir. Her köşesi, her sokağında farklı güzellikler bulabilirsiniz.
Palamutbükü Plajı
Ilgın ağaçları ile çevrili olan
Palamutbükü plajı, Datça'nın en uzun sahiline sahip plajıdır. Tertemiz denizi ve sahil boyunca uzanan yeme içme yerleri ile gün boyu vakit geçirebileceğiniz bir kumsaldır.
Yeşil ağaçları, huzur veren mavi ve berrak denizi, sessiz ve esintili havasıyla insanı Dünya ile kucaklaşmaya götüren bir koy. Makalenin devamı için "
Datça Palamutbükü Tanıtımı" başlıklı konumuzu ziyaret ediniz.
Datça Apollon Tapınağı
Emecik köyü yakınlarındadır. Birkaç sene önce Alman Bilimsel Araştırma Kurumu ve Gerda-Henkel Vakfı’nın katkılarıyla
Marmaris Müze Müdürlüğü Başkanlığında Kurtarma kazısı gerçekleştirilmiştir.
Knidos Antik Kenti
Datça iline 38 km mesafede olan
Knidos Antik Kenti, antik çağın en büyük ticaret, sanat ve kültür merkezlerinden biriydi. Bu olağanüstü tarihi kalıntıları gezmek, tarih seven gezginler için unutulmaz bir deneyim olacaktır.
Domuz Bükü
Nefes kesen bir doğaya sahip olan
Domuz Bükü koyuna ulaşım, sadece deniz yolu ile sağlanmaktadır. Bakir doğası, eşsiz güzellikteki denizi ile her sene yüz binlerce ziyaretçi çeken koyun isminin incir ağaçlarından düşen incirleri yemek üzere buraya gelen yaban domuzlarından geldiği rivayet edilir.
Kızılbük
Bungalov evleri ile ünlü
Kızılbük, size çok farklı bir gezi keyfi yaşatacaktır. Berrak denizi, ince kum taneleri, doğası, konumu, yemyeşil bitki örtüsü ile Kızılbük, doğa ile baş başa bir tatil imkanı sunmaktadır.
Hayıtbükü Plajı
Mavi yolculuğun hareket noktalarından biri olan
Hayıtbükü Plajı, eşsiz bir doğaya, mavi bayraklı denize ve muhteşem manzaraya sahiptir. Etrafında çok sayıda otel ve pansiyon bulunmaktadır. Datça'nın en aktif plajlarından biridir.
Kargı Koyu
Ve işte Datça'nın en güzel plajı olarak sayabileceğimiz
Kargı Koyu. Plajın işletmesi son derece titiz ve temiz çalışmakta. Sabah kahvaltısı mükemmel. Sessiz, sakin ve adeta tabiatın deniz ile buluştuğu bir cenneti andırmaktadır.
Kent Park
Taşlık plajının yakınında yer alan
Kent Park, spor ve dinlenme alanlarının yanı sıra çocuk eğlence aktivitelerinin de bulunduğu çok güzel bir dinlenme alanıdır. Plajdan çıkıp parka gezinebilir ve park içerisinde bulunan yeme içme alanlarından faydalanabilirsiniz.
Bencik Koyu
Koy cenneti olan Datça'nın en güzel koylarından biridir
Bencik Koyu. Huzurlu, sessiz ve sakin bir gün geçirmek için idealdir. Datça turunuza mutlaka eklemek isteyebileceğiniz ve tertemiz denizinde keyif yapabileceğiniz bir yerdir.
Kızlan Yel Değirmenleri
Değirmenlerin yapım tarihi olarak 1900 lü yılların başları sanılıyor. Şuan restore edilip, turistik ziyarete açılması beklenmektedir. Böyle ilginç bir deneyimi Türkiye'nin hiçbir yerinde yaşayamazsınız. Mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Yüz yıllar önce yapılan mekanizmaları incelemek ve yel değirmenleri arasında tarihi içinize çekmek, sizi Don Kişot hissettirebilir.
Datça'nın yöresel lezzetleri arasında Susam helva, Kenger, Dallama, Kabak çiçeği dolması, yeşil soğan sibeyi meşhurdur. Ayrıca çok değişik ve faydalı ot yemeklerini tadabilir ve değişik lezzetler deneyebilirsiniz. Sağlıklı beslenmenin anahtarını Datça’da bulabilirsiniz.
Datça Nerede, Nasıl gidilir?
Karayolu olarak hesapladığımızda; Datça Marmaris arası 70 km, Datça Muğla arası 122 km. Datça
İzmir 330 km,
Ankara 708 km,
İstanbul 882 km mesafede. Datça
Antalya ise 394 km uzaklıkta yer alıyor. Datça Ankara 11 saat,
Bursa’dan 12 saat, İstanbul’dan ise 14 saat sürüyor. Datça İzmir 6-7 saat, Datça Muğla 2 saat sürmektedir.
Datça’da genel olarak minibüsle seyahat edebilirsiniz en kolay ve pratik yoludur.
Dalaman Havaalanı Datça arası 160 km. Dalaman Havalimanından Marmaris'e 07.30 ile 01.30 saatleri arasında inen uçaklara göre HAVAŞ servisi düzenleniyor. Marmaris otogarından Datça minibüslerine ile Datça’ya 1 buçuk saatte gidiliyor. Datça Koop minibüsleri ile Marmaris Datça minibüs seferleri yazın sabah 7.30’da başlıyor. Sabah 9’dan gece 19.00′ kadar saat başı minibüs var. Sonrasında 20.30, 22.30 ve 00.30’da son Marmaris Datça servisi yapılıyor. Datça’dan Marmaris'e son dolmuş ise 20.00 ve 22.00’da. Datça Koop Datça telefon 0252 7123302. Muğla Datça dolmuşları 11.45, 14.45 ve 17.45 arasında seferler düzenleniyor. Datça’dan ise 06.00, 08.00 ve 13.00 saatlerinde Muğla’ya minibüs ulaşım hizmeti var. Sonrasında 20.30, 22.30 ve 00.30’da son seferler yapılıyor. Datça’ya en kolay ulaşım Bodrum üzerinden feribotla yarımadaya gitmek. Milas Bodrum Havalimanından Bodrum Marina’ya geçin ve buradan kalkan Datça feribotlarıyla toplamda 2 saatte Datça Korman Limanına ulaşabiliyorsunuz.
Biliyoruz, Datça'nın güzelliklerinden kopmak sizin için çok zor olacak ama daha gezilecek o kadar çok yerimiz var ki… O yüzden hiç vakit kaybetmeden
Kavaklıdere'de gezilecek yerler konusuna geçelim ve Kavaklıdere'yi keşfetmek için yola koyulalım.