2012 senesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen yasa ile eskiden
Fethiye ilçesine bağlı Kemer beldesinin ilçe haline gelmesi ve isminin
Seydikemer olması sonucu oluşmuştur. İsmini, eski tarihlerde Fethiye'ye bağlı olan Seydiler ile Kemer köylerinin isimlerinin birleşmesinden dolayı Seydikemer olarak değiştirmiştir.
60.000 kişilik nüfusa sahip şirin ve sakin bir ilçedir. Çayağzı, Akdeniz ve
Kaş ilçesi, Batısında
Fethiye İlçesi, Doğusunda
Korkuteli ve
Elmalı İlçeleri, Kuzeyinde ise Altınyayla ve Gölhisar İlçeleriyle çevrili olarak, Akdeniz Bölgesi içinde yer almaktadır. Seydikemer ilçesi
Muğla,
Köyceğiz,
Dalaman, Fethiye'nin Anadolu’ya açılan kapı ve neredeyse tüm karayolunun geçiş noktasıdır.
Muğla iline çok uzak mesafede olan
Seydikemer ilçesi, doğrusunu söylemek gerekirse gezginler için pek çok alternatife sahip bir ilçe değildir.
Seydikemer'de gezilecek yerler konusunda sıkıntı yaşayabilirler. Ancak yine de birkaç gezi tavsiyesinde bulunmak isteriz sizlere. En azından gidip te boş dönmemeniz için not alabilirsiniz.
Tlos Antik Kenti
Seydikemer’in Yaka Mahallesi bölgesinde bulunan
Tlos Antik Kenti, Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’nde olup, Likya Bölgesi olarak bilinen coğrafyanın en eski yerleşim alanlarından biridir. MÖ 14. yüzyıl Hitit belgelerinde Dlawa, Likya yazıtlarında ise Tlawa olarak ismi geçen antik kentin girişindeki akropol, doğaya hakim görüntüsü ile görenleri fazlasıyla etkiler. Tarih seven gezginlerin mutlaka ziyaret edip farklı deneyimler yaşaması gereken bir gezi durağıdır.
Gizlikent Şelalesi
Film sahnelerinden fırlamış gibi muhteşem bir doğa harikası izlemek istiyorsanız,
Gizlikent şelalesini mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Çok güzel bir yerdir. 300 metrelik cennet gibi parkurun sonunda ulaşılan şelale müthiş. Yanınızda telefon ve cüzdan götürecekseniz su geçirmez bir kılıf içerisinde taşıyın. Yürüyüş yapacağınız parkur biraz engebeli ve su içerisinde ilerliyorsunuz. Bu yüzden parmak arası terlik pek tercih etmeyin.
Girmeler Kaplıcası
Seydikemer’e gelmişken
Girmeler Kaplıcasını ziyaret etmemek olmaz. Şifa kaynağı olan kaplıcadaki üç mağarada bulunan kaynak suların sıcaklıkları ortalama 36 derecedir. Kaynaklardan birinin derinliği 50, diğerinin 15, bir diğerinin ise 5 metredir. Mağaraların zemininde doğal su havuzları bulunmaktadır. Kaplıca suyu klorür, sülfat, sodyum, kalsiyum, hidrojen sülfür, bromür ve karbondioksit içerir. Birçok hastalığın tedavisinde iyi geldiği söylenmektedir. Sağlık turizmin uğrak yerlerinden biridir.
Letoon Antik Kenti
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan antik kentlerimizden biridir. Şair Ovidius'un anlattığı bir öyküye göre kent, Zeus'tan hamile kalan Leto'nun adına kurulmuştur. MÖ yedinci yüzyılda kurulduğu tahmin edilmektedir. Letoon Antik Çağ’da Likya’nın dini merkezi konumundadır. Bu kutsal alandaki Leto, Apollon ve Artemis tapınakları tarihi açıdan çok önemlidir.
Seydikemer ilçesinin yöresel lezzetleri arasında keşkek başı çekmektedir. Ayrıca narenciye ve zeytincilik ile ünlüdür. Bunun yanı sıra, Muğla bölgesinin bütün lezzetlerini tadabilir ve değişik yemeklerin tadına bakabilirsiniz.
Seydikemer nerede, nasıl gidilir?
Muğla iline 149 km,
Ankara'ya 580k m,
İstanbul'a 760 km,
İzmir'e 480 km,
Antalya'ya 35 km, Fethiye'ye 25 km mesafede bulunan Seydikemer'e ulaşım için en doğru tercih karayoludur. Muğla ilinden kalkan otobüs veya dolmuşlar ile ilçeye ulaşabilir veya özel aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Seydikemer içinizi pek açmadı ise,
Ula'da gezilecek yerler konusuna bakabilirsiniz. Her ilçenin çok fazla eğlence ve gezi alternatifi olmasını beklemeyin elbette. Bazı ilçeler daha kısıtlı imkanlara sahip olabilir. Ancak her şeye rağmen, eğlenip keyifli vakit geçirebilecek ufak detaylar bulabilirsiniz kendinize.