Nysa Antik Kenti
Nysa Antik Kenti, Sultanhisar'ın 3 km kuzeyinde yer alan Karya (Karia) kentidir.
MÖ 3. yüzyılın ilk yarısında Seleukos'un oğlu I. Antiokhos Soter tarafından, önceki adı Athymbria olan yerleşmenin yerine kurulmuştur. Bir çayın ikiye böldüğü kent, birbirine bir köprü ile bağlanan iki yakadan oluşur. Mimari özellikleriyle dikkatleri çeken Nysa'daki yapıların çoğu günümüze oldukça iyi durumda ulaşmış, fakat birçoğu Roma imparatorluğu döneminde değişikliklere uğramıştır.
Antik kaynaklarda birçok Nysa’lı düşünür ve hatipten söz edilir. Ünlü tarihçi ve coğrafyacı Strabon (MÖ. 63 MS. 21) Nysa’da eğitim görmüştür.Nysa Kalıntıları
Yerleşmenin kuzey ucundaki tiyatro, Roma dönemine tarihlenir. 7 bin kişilik yapının taşınabilir sahne binasının altında, deniz savaşı gösterilerinde kullanılan büyük bir havuz vardı. Tiyatronun altından geçen 150 m uzunluğundaki tünel, hem yer altı geçidi hem de Mesogis Dağı'ndan gelen sel sularının ovaya boşaltılmasını sağlayan kanaldı.
Tiyatronun güneyinde bir tören alanı, güneydoğusunda bouleuterion yer alır. Bouleuterionun doğusundaki agora, Dor ve İon düzenli stoalarla çevrilidir. Kuzey bölümü yıkılmış olan Geç Roma yapısı gymnasium ile stadyum yan yanadır.
Kentteki diğer yapılar, Roma hamamları ve Doğu Roma (Bizans) kiliseleridir. Nekropolde yan yana sıralanmış iki katlı tonoz örtülü, ön yüzleri kemerli mezarlar, ilginç bir görünüm oluşturur. Ölüler, lahitler içinde bu tonozlu odalara konmuştur.
Nysa Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?
Antik Karia bölgesinin önemli bir kenti olan
Nysa,
Aydın -
Denizli karayolu üzerinde Aydın'ın 30 km. doğusunda bulunan Sultanhisar İlçesinin 3 km. kuzeybatısında yer almaktadır.