Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » İstanbul » Yoros Kalesi Tanıtımı

Yoros Kalesi Tanıtımı


Yoros Kalesi
Yoros Kalesi İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan Beykoz’daki önemli tarihi yapılardan biridir. Sarıyer’in karşısında yer alır. Ceneviz Kalesi veya Anadolu Kavağı Kalesi olarak da bilinir. İstanbul Boğazı’nı ve Karadeniz’i gören bir tepede konumlanmıştır. Kalenin bulunduğu tepe Anadolu Yakası’ndaki en geniş tepedir ve yapı bölgedeki en geniş alanı kaplayan kaledir. Konumu itibariyle muhteşem bir manzarası, doğal bir çevresi ve tarihi değeriyle Yoros Kalesi İstanbul’da görülmeye değer yerlerden biri.

Yoros Kalesi Tarihi

Yoros Kalesi’nin isminin nereden geldiğine dair birçok görüş vardır. En yaygın görüşe göre Yoros ismi Hieron’dan kaynaklanır ve “Kutsal Yer” anlamına gelir. Diğer bir görüş de Antik Dönem zamanında inanılan Zeus adındaki tanrının unvanı olan “Uygun Rüzgarlar” anlamına gelen kelimeden türediğini söyler. Bazı kaynaklar da “Dağ” anlamına gelen “Oros” kelimesinden geldiğini savunur.


Kalenin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Fakat tarihi çok eskilere dayanıyor. Bölgede hala kazı çalışmaları devam ediyor. Yapılan çalışmalar kalenin pek çok kez el değiştirdiğine işaret ediyor. Bölgede ilk yapılaşma Antik Çağ’a kadar uzanır. Kalenin mimari hatları ise Doğu Roma döneminde oluşturulmuştur. Daha sonra 1352 yılında Cenevizlilerin eline geçtiği için ismi Ceneviz Kalesi olarak da anılır. İstanbul’un fethinden bir yıl önce de Fatih Sultan Mehmet bu alanı ele geçirmiştir. Yapı Doğu Roma Dönemi’nden bu güne kalan tek savunma yapısı olmasıyla da önem taşır.

Yoros Kalesi’nde Yapılabilecek Aktiviteler

Yoros Kalesi muhteşem manzarası ve tarihi mirasıyla görülmeye değer noktalardan biri. Buraya gittiğinizde Yoros Kalesi’ni gezebilir ve tarihi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Kalenin bulunduğu alanda bir işletme de var. Burası genellikle hafta sonları kahvaltı etmek için tercih edilir. Fakat geç saatlere kadar açık olduğu için günün hemen hemen her saatinde gidilebilir ve burada vakit geçirirken manzaranın tadı da çıkarılabilir. Kalenin çevresi yeşil alanlarla kaplı, kalenin surları ve hemen önündeki boğaz fotoğraf çekmek isteyenler için de güzel bir alternatif oluyor. Bu alan yürüyüş yapmak için de oldukça zevkli. Genellikle ziyaretçiler kalenin girişine kadar yürüyüp manzaranın ve doğanın tadını çıkarıyor.

Yoros Kalesi Kahvaltı Fiyatı

Yoros Kalesinde bulunan restoranda kahvaltı yapabilirsiniz Kahvaltı fiyatı kişi başı ortalama 35 TL şeklinde, Sabah 09:30 dan akşam 22:00’ye kadar açık olan işletmede kahvaltı dışında balık çeşitlerini de bulmak mümkün.

Yoros Kalesi Giriş Ücreti

Anadolu Kavağı Mahallesi, Tuna Cd. Üzeirinde bulunan Yoros Kalesine giriş içinücret alınmamaktadır.

Yoros Kalesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Yoros Kalesi İstanbul Beykoz’da bulunur. Şehrin Anadolu Yakası’nda yer alır. Alana TEM yolu üzerinden gidilir. Buradan Beykoz- Kavacık sapağına girilir ve buradan ortalama 15 dakika gidilerek kaleye varılır. E-5 yolunu kullananlar da Üsküdar sapağından çıkıp Beylerbeyi, Kanlıca ve Beykoz üzerinden kaleye varabilir. Bu yollar üzerinde kaleyi işaret eden birçok tabela bulunur. Onları takip ederek kolayca ulaşılabilir.


Diğer yandan deniz yolu ile de ulaşım sağlanabilir. Eminönü'nden günde 3 sefer yapan vapurlar ile kaleye gidilebilir. Bunun yanında Sarıyer’den saat başı kalkan tekneler kullanılabilir. Beşiktaş - Üsküdar arası sefer yapan tekneleri kullandıktan sonra 15A numaralı otobüs ile 30 kilometre yolculukla Anadolu Kavağı’na ulaşılabilir.



admin / 06.09.2018 / 1 / 20 420

Yorum Ekleyin


  1. Hasan Büyük
    Ziyaretçi
    26 Kasım 2019 00:49
    0
    İstanbul'da o kadar çok yer gezdim ve gördüm fakat Yoros Kalesi'ni hiç duymamıştım. Fakat fotoğraflara baktığımda Yoros Kalesi kesinlikle gezilmesi gereken bir yer gibi duruyor. Manzarası ve Konumu muhteşem. Tam boğazın dibinde incelenmesi ve görülmesi gereken bir yapı.

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Poyrazköy'de Gezilecek Yerler

Poyrazköy'de Gezilecek Yerler

Poyrazköy gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya
Kilyos Gezilecek Yerler

Kilyos Gezilecek Yerler

Eski adı kum anlamına gelen kilya kelimesinden gelen Kilyos, cumhuriyetin
Şişli’de Gezilecek Yerler

Şişli’de Gezilecek Yerler

Şişli İstanbul’un ilçelerinden biridir. Avrupa Yakası’nda bulunan ilçe oldukça
Küçüksu Kasrı Tanıtımı

Küçüksu Kasrı Tanıtımı

Küçüksu Kasrı İstanbul’un Anadolu Yakası’nda Beykoz ilçesinin Küçüksu Semti’nde
Aydos Tepesi Tanıtımı

Aydos Tepesi Tanıtımı

Aydos Tepesi İstanbul’un Kartal ilçesinde bulunur. Aydos Ormanı Mesire Yeri ve
Akbaba Sultan Türbesi

Akbaba Sultan Türbesi

Akbaba Sultan ya da Ak Mehmed Efendi. O da İstanbul'un fethi sırasında
Yuşa Hazretleri Türbesi

Yuşa Hazretleri Türbesi

Hz. Yuşa, üç dinde kabul edilen ve sayılan bir peygamber. İsrailoğulları'nın
Avrupa Yakası'nda Gezilecek Yerler

Avrupa Yakası'nda Gezilecek Yerler

İstanbul şehrinin Avrupa Kıtasını temsil eden bir söylem olarak karşımıza çıkan
Anadolu Yakası’nda Gezilecek Yerler

Anadolu Yakası’nda Gezilecek Yerler

İstanbul’un Asya Kıtasında yer alan topraklarını kapsayan yaka olarak tanım
Rumeli Hisarı Tanıtımı

Rumeli Hisarı Tanıtımı

Fatih Sultan Mehmet’in boğaz güvenliğini sağlamak amacıyla, Anadolu Hisarı
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up