Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Listeler » Kastamonu'da Gezilmesi Gereken 6 Harika Kanyon

Kastamonu'da Gezilmesi Gereken 6 Harika Kanyon


Kastamonu, Karadeniz bölgesinin batı kıyısında yer alan bir sahil şehridir. Şehir merkezi içeri kısımlarda yer alsa da birçok ilçesinin denize kıyısı vardır. Kastamonu şehri tarihi ve kültürel birikimini her zerresinde ve noktasında belli eden bir yapıya sahiptir. Hititlerden Perslere kadar birçok uygarlığın hüküm sürdüğü Kastamonu manevi değerleri açısından oldukça zengin bir kentimizdir.


Tarihi kalıntıları ve güzellikleri yanı sıra dünyaca ünlü kanyonları, mağaraları, milli parkları ile doğa gezginleri ve doğa sporları tutkunlarını kendine çekmektedir. Dünyanın en derin ikinci kanyonu olan Valla Kanyonu her yıl binlerce sporcu ve ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Tarih boyunca akan suların aşındırarak oluşturduğu bu güzel kanyonlar yılın her zamanı birbirinden güzel manzaralar sunmasının yanında doğanın her halini en güzel ve net şekliyle sunuyor. Kastamonu ilimizde bulunan bu doğa harikalarını gelin daha detaylı şekilde inceleyelim.
Kastamonu'da bulunan diğer güzellikleri de keşfetmek için; Kastamonu'da Gezilecek Yerler isimli konumuzu ziyaret ediniz.

1. Valla Kanyonu (Kastamonu/Pınarbaşı)

valla kanyonu
Dünyanın en büyük ikinci kanyonu unvanı olan Valla Kanyonu’na, Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesine bağlı Muratbaşı köyü Kanlıçay mevkiinden girilerek 12 km yürüdükten sonra Loş Vadisi, Hamitköy istikametinden ulaşılıyor. Devrekani Çayı’nın oluşturduğu Kastamonu Valla Kanyonu 12 km güneşsiz bir yolculuk imkanı sağlıyor. Derinliği yer yer 100 metreyi bulan çayın etrafı kimi zaman 800 kimi zamanda 1200 metrelik doğal çentikli duvarlarla kaplıdır. Rehbersiz girişlerin belediyece yasaklandığı Valla Kanyonu birçok tehlikeli doğal tuzağı bünyesinde barındırır. Bölgeyi çok iyi bilen rehberlerle Kanyon’un tamamını bitirmek 2 gün sürüyor ve Kanyon’a girdiğiniz andan itibaren çıkışa kadar geri dönmeniz imkansızlaşıyor. Doğa yürüyüşleri, trekking, tırmanma ve parkur sporlarını yapan kişiler tarafından sıkça ziyaret edilen Valla Kanyonu, Gömeren çıkışında bir de şelale bulundurmaktadır. Oldukça keyifli ve dolu dolu geçen turun ardından şelaleyi de ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

2. Horma Kanyonu (Kastamonu/ Pınarbaşı)

horma kanyonu
Pınarbaşı ilçe merkezine 5 km mesafede bulunan Horma Kanyonu, etkileyici dev taş kazanları ile bilinir. İçerisinde Zara adında bir çay akmaktadır. Horma Kanyonu içerisinde özel olarak tasarlanmış yürüyüş parkurları ve dinlenme noktaları mevcuttur. Bu yürüyüş yollarından birisi 7 km mesafede bulunan Ilıca Şelalesine kadar uzanır. Horma Kanyonu, trekking, doğa sporları, parkur ve yürüyüş sporları için oldukça elverişli olup Batı Karadeniz bölgesinin en görülesi yerlerinden birisidir.

3. Şehriban Kanyonu (Kastamonu/Şenpazar)

şehriban kanyonu
Kastamonu’ya bağlı Şenpazar ilçesi sınırlarında bulunan Şehriban Kanyonu, Azdavay sınırlarında doğan Şenpazar çayının 4 km’lik uzunluğunda derin ve tehlikeli bir tünel oluşturması sonucu meydana gelmiştir. Harmangeriş Köyü yakınlarındaki Kayaköy civarında başlayan Şehriban Kanyonu dar boğazları, 100 metreye ulaşabilen kot farkları, 600 ila 1000 metrelik kaya duvarları ile oldukça ürkütücü, esrarengiz ve tehlikeli bir parkura sahiptir. Uzman ekiplerin aralıksız 8 saatlik yürüyüşle bitirebildiği kanyon Cide ilçesi sınırından sonra Aydos Kanyonu adını alır. Bir süre sonra geniş bir alana akmaya başlayan kanyon hızını kaybederek Karadeniz'e doğru akmaya devam eder. Kanyon içerisinde yer yer harika göletler oluşur.

4. Malyas Kanyonu (Kastamonu/Cide)

malyas kanyonu
Valla Kanyonu içerisinde devam eden Devrekani çayı Loç Vadisinin son bölümünde bulunan At Köprüsü’nü de geçerek Malyas Kanyonu’na ulaşır. Devrekani çayı Valla Kanyonu’nda olduğu gibi sert düşüşler yapmaz, suların çoşkun olduğu ilkbahar ayları dışında oldukça sakin ve dingin bir akıntısı vardır. Malyas Kanyonu güneydoğu- kuzeybatı istikametinde bir boğaz oluşturarak devam eder. Bu boğaz üzerinde birtakım yerleşim yerleri mevcuttur. Bu köy yerleşimlerinde “miyaz” adında taş kaideler üzerinde ahşap evler mevcuttur. Birçok kanyondan geçen Devrakani çayı Malyas Kanyonu’ndan geçtikten sonra Cide ilçesinden Karadeniz'e dökülmektedir.

5. Ersizlerdere Kanyonu (Kastamonu/Küre)

ersizlerdere kanyonu
Kastamonu şehir merkezine 65 km mesafede bulunan Küre ilçesinin güneydoğusunda konumlanan Ersizlerdere Kanyonu oldukça sarp ve kayalık bir yapıya sahiptir. Küre ilçe sınırları içerisinde yer alan iki kanyondan birisidir. Baraj inşaatı sonucunda yok olan Karacehennem Boğazı Kanyonu Ersizlerdere Kanyonu’na olan ilgiyi arttırmıştır. İkiçay Tarihi Köprüsü yakınlarından girilen Ersizlerdere Kanyonu güneydoğusunda Doğanlar Kalesini bulundurmaktadır. Taş merdivenler aracılığı ile çıkılan bu kale Paflagonya Dönemine aittir.

6. Çatak Kanyonu(Kastamonu /Azdavay)

çatak kanyonu
Kastamonu Azdavay ilçe sınırları içerisinde yer alan Çatak Kanyonu ilçe merkezine 7 km uzaklıktadır. Çatak Kanyonu’na ulaşımın 6 km’lik kısmı araç ile kalan 1 km’lik kısmı ise yürüyüş parkurunda geçmektedir. Kanyonun sarp ve dik duvarları 1200 metre yüksekliğe kadar çıkmaktadır. Birçok ilçe sınırı, dere ve vadi ile kesişen Çatak Kanyonu, doğal patikası üzerine inşa edilen ahşap yolu ve yapılması planlanan cam yolu ile doğallığını kısmen kaybetmiştir. Oldukça uzun bir parkura sahip olan Çatak Kanyonu ancak profesyonellerin geçebileceği derece de zorlu bir parkurdur.

Karadeniz bölgesinin görülmeden dönülmemesi gereken en güzel yerlerinden birisi olan Kastamonu şehri, daha birçok güzelliği ile ziyaretçilerini beklemektedir. Zengin mutfağı, tarihi ve kültürel mirasları ile Kastamonu ülke turizmi açısından önemli bir konumdur.



admin / 27.02.2019 / 1 / 2 850

Yorum Ekleyin


  1. Atilla
    Ziyaretçi
    9 Mart 2019 21:33
    0

    Sonbahara doğru iş için Kastamonu'ya gitmiştim. Size şunu söyleyeyim, burada yazılanlar falan az bile... Kesinlikle gidip görülmesi gereken bir yer... Kastamonu'yu gördükten sonra kesin olarak karar verdimki Türkiye gibisi kesinlikle yok.

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Kocaeli'de Kamp Yapılacak En İyi 10 Yer

Kocaeli'de Kamp Yapılacak En İyi 10 Yer

Bu yazımızda Kocaeli çadır kamp alanları hangileri ve bu bölgeye yapacağınız
Dünyanın En Kalabalık 10 Şehri

Dünyanın En Kalabalık 10 Şehri

Dünyanın en kalabalık şehirleri hangisidir isimli yazımızda; dünyamız üzerinde
Adana'da Kamp Yapılacak En İyi 10 Yer

Adana'da Kamp Yapılacak En İyi 10 Yer

Türkiye'nin en büyük illeri arasında yer alan Adana havasının ve insanlarının
Artvin'de Kamp Yapılacak En İyi 10 Yer

Artvin'de Kamp Yapılacak En İyi 10 Yer

Karadeniz’in en doğal kenti Artvin. Karadeniz boyunca uzanan sahil ve
Ordu'da Kamp Yapılacak En İyi 10 Yer

Ordu'da Kamp Yapılacak En İyi 10 Yer

Karadeniz Bölgesinin en güzel şehirlerinden biri olan ve doğal turizm varlığı
Türkiye’de Görülmesi Gereken En Güzel 10 Doğal Yer

Türkiye’de Görülmesi Gereken En Güzel

Eğer gezmekten hoşlanıyorsanız, Türkiye'nin doğal güzelliklerini kesinlikle
Karadeniz'de Kesinlikle Görülmesi Gereken 10 Muhteşem Doğal Yer

Karadeniz'de Kesinlikle Görülmesi

Karadeniz ülkemizin en yeşil en canlı ve en güzel bölgelerinden biridir. Hemen
Seyahat etmeyi sevenlerin mutlaka gitmesi gereken 5 şehir

Seyahat etmeyi sevenlerin mutlaka

Biz insanlar sürekli bir yenilik arayışındayız. Bu merakımız gün geçtikçe
Dünyada Görülmesi Gereken 10 Yer

Dünyada Görülmesi Gereken 10 Yer

Birçoğumuzun hayali dünyayı gezmektir. Ama o kadar fazla gezilebilecek yer var
​Sonbaharda Gidilmesi Gereken Beş Kıyı Kenti

​Sonbaharda Gidilmesi Gereken Beş Kıyı

Sonbaharın gelmesi ile gökyüzünü sarı rengi sarar, kentler yollar sarının
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up