Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Bursa » Orhangazi'de Gezilecek Yerler

Orhangazi'de Gezilecek Yerler


Orhangazi gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya seyahat planlayan ziyaretçiler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde Bursa Orhangazi ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:

Orhangazi gezilecek yerler
Bursa'nın Orhangazi ilçesi Bursa- İstanbul yolu üzerinde Yalova sınırında yer alıyor. Orhangazi yerleşim olarak Osmanlı Devleti'nin ikinci padişahı Orhan Bey tarafından 1362 yılında kurulmuş. Orhan Bey burada kendi adına bir cami ve hamam yaptırarak civarda bulunan Türk aşiretlerini buraya yerleştirmiş. Pazarköy adını alan bu yerleşim merkezi o dönemde İznik'e bağlanmış. Pazarköy 1879 yılında bucak merkezi yapılmış. 1893 yılında ise ilçe yapılarak Bursa'ya bağlanmış. 1913 yılında ise kentin kurucusuna İthafen Orhangazi adını almış.


İlçe, İznik Gölü'nün batısında düz ve verimli bir ova üzerinde kurulu. İznik Gölü'nün Batı kıyılarının büyük çoğunluğu Orhangazi sınırları içerisinde yer alıyor. Göl kıyısında mesire alanları, yürüyüş yolları bulunuyor. Kuruluştan günümüze konum avantajına sahip olan ve önemli yolların üzerinde bulunan ilçe bu nedenle ekonomi ve nüfus açısından büyüme eğiliminde. Yazımızın geri kalan bölümünde Orhangazi'de gezilecek yerlerlistesini inceleyelim
  • Alis Yürüyüş Yolu

Orhangazi kırsal yerleşimler ve merkez toplamında yaklaşık 78.000 nüfusa sahip. İlçenin düz bir alanda kurulu olması birçok park, sosyal yaşam ve mesire alanının yapılmasına vesile olmuş. Bu alanların en fazla rağbet göreni ise Alis yürüyüş yolu.
  • Keramet Kaplıcası

İznik Gölü kıyısındaki zeytin bahçeleri arasında yer alan Keramet Kaplıcasıilçenin en bilinen turizm değerlerinden. Kayalıkların arasından çıkan kaplıca suyu yılın her günü artı 34 derece bu nedenle kaplıcalar her mevsim on binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. İlçe merkezine yaklaşık 18 kilometre uzaklıktaki Keramet köyünde yer alan kaplıca, Orhangazi İznik yolunda çok yakın.
  • Orhangazi Hamamı

Orhangazi tabiat değerlerinin yanı sıra tarihi mirasları da barındıran bir kent. 1339 yılında Orhan bey tarafından yaptırılan Orhangazi Hamamı, ilçenin tarihi yapılarından biri. Orhangazi Hamamı, Orhangazi külliyesini oluşturan yapılardan biri. Orhan Gazi'nin Hisar dışında kurduğu külliyenin Hamamı olan yapı aynı zamanda şehrin ilk Çarşı Hamamı. Çifte hamam özelliğine sahip yapı, 1958 yılında meydana gelen Çarşı yangınından sonra onarım görmüş. Tarihi hamam bugün bazı turistik ürünlerin satıldığı bir çarşı olarak kullanılıyor.
  • Gürle Dağı

İlçenin en yüksek noktası olan Gürle Dağı yamaç paraşütü için ideal bir yer. Bu yüzden her yıl binlerce sporcu Gürle Dağı'na gelerek yamaç paraşütü yapıyor. Yaklaşık 1100 metre yükseklikteki Gürle Dağıyamaç paraşüt alanı, hava akımı uygunluğu ve manzarası ile misafirlere ve sporları uygun bir ortam sağlıyor. İznik Gölü'ne karşı yapılan uçuş ise hem paraşütçüler hem de izleyenler için güzel bir görüntü meydana getiriyor.
  • Hacılartepe Höyüğü

1965 Yılında D.H.French tarafından yapılan kazı sırasında saptanan Hacılartepe Höyüğü, Orhangazi ilçesinin batısında bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar neticesinde bu yapının Kalkolitik çağdan kaldığına dair çeşitli bulgulara ulaşılmıştır. Kaldı ki dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri konumunda olan Bursa çevresinde bulunan Hacılartepe Höyüğü’nün Tuinç Çağının her döneminde var olduğu düşünülmektedir. Höyüğün içerisine açılan sondaj kuyuları boyunca yapılan çalışmalarda toprağın alt tabakalarında farklı zamanlara ait evler, yapılar bulunmuştur. Orhangazi bölgesindeki mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alan Hacılartepe Höyüğünün Milattan Önce 2400 senesinde oluştuğu tahmin ediliyor.
  • Ilıpınar Höyüğü

Bursa Orhangazi İlçesine ve İznik Gölüne hemen hemen 2 km mesafede bulunan Ilıpınar Höyüğü, Ilıpınar mevkinde yer almaktadır. Höyüğün yanıbaşında bulunan su kaynakları günümüzde halen içme suyu olarak kullanılmaktadır. Höyükte yapılan kazı çalışmaları neticesinde höyüğün en üst tabakasında MS. 7.yy’a ait mezarlar bulunmuştur. Kaldı ki o dönem Bizans egemenliği altında bulunan Ilıpınar Höyüğünde, Bizans dönemine ilişkin eserlere rastlamak mümkündür. Ilıpınar Höyüğünde aşağı doğru inildikçe; MS. 1. ve 2.yy Eski Roma, tunç çağının tüm dönemlerine ilişkin eserlere ulaşılmaktadır. Höyüğün en alt tabakaları incelendiğinde Katolitik ve Neolitik çağa ilişkin izlere ulaşılmıştır. Doğa bilimcileri tarafından bu höyüğün M.Ö. 6.yy’dan kaldığına inanılıyor.
  • Pınarbaşı Mesire Alanı

Türkiye’deki doğal park alanları arasında yer alan Pınarbaşı Mesire Alanı, Orhangazi’nin Gedelek mahallesinde bulunmaktadır. Pınarbaşı Mesire Alanı, tamamen yeşilliklerle kaplı olan adeta bir cennettir. Kaldı ki yeşillik alanların hemen ötesinden çıkan Pınarbaşı suyu sayesinde bu bölgede yeşil ile mavi birbiri ile uyum içerisinde görünür. Bu bölgede yaşayan bölge insanları Pınarbaşı suyunu zeytin ve turşu üretiminde kullanırlar. Bir doğa güzelliği olan Pınarbaşı Mesire Alanı, koruma altına alınmakla beraber günümüzde piknik alanı olarak da kullanılmaktadır.
  • Nadir Piknik Alanı

Bursalıların hafta sonları doğaya, ormana gidebilmeleri amacıyla Orhangazi Belediyesi tarafından hizmete sunulan Nadir Piknik Alanı, Hamzalı yolu üzerinde yer almaktadır. Bu piknik alanında çam ve maşa ağaçlarının hakim olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca alan içerisinde yer alan kapalı doğal su kaynaklarının da bu mesire alanına ayrı bir güzellik kattığını söyleyebiliriz.

Orhangazi'nin Neyi Meşhur?

Orhangazi komşu ilçe Gemlik gibi zeytin üretiminde Türkiye'nin en önemli kentlerinden biri. İlçenin uygun arazilerinin büyük çoğunluğu zeytin ekili. Özellikle İznik Gölü çevresinde devasa zeytin bahçeleri bulunuyor. Orhangazi’de yaklaşık 1.750.000 zeytin ağacı bulunuyor ve bu ağaçlardan yılda yaklaşık 15.000 ton zeytin hasadı yapılıyor.

Orhangazi’de Ne Yenir?

Marmara Bölgesi’nin et yemeği konusunda merkezi konumunda olan Orhangazi ilçesinde kaliteli et ürünleri yemeniz mümkündür. Bu bölgenin gurme mekanlarının çoğunluğu İznik Gölü civarında bulunmakla beraber, bu yerlerde bu bölgeye ait bir sos ile soslanmış deniz ürünlerini de tadabilirsiniz. Özellikle Orhangazi ne yenir denildiğinde ilk akla gelen Yayın Şiş yemeğidir.


Yolu Orhangazi’ye düşen gezginlere gurme bir et lokantasında kerevit ve kerevit sote denemelerini tavsiye ederiz. Ayrıca iskender tutkunu olan okurlarımız var ise; bu bölgede mutlaka kuzu iskenderi denemelerini tavsiye ederiz. Eğer kırmızı et değil de beyaz et yemek isterseniz Rahmi Baba Restaurant ve Ömer’in Yeri adlı mekanları ziyaret ederek çok güzel deniz ürünleri deneyebilirsiniz.

Orhangazi Nerede, Nasıl Gidilir?

Bursa Orhangazi’ye gidebilmek için birden çok alternatif bulunmaktadır. Kaldı ki bu bölgeye havayolu, karayolu yahut denizyolu kullanarak rahatlıkla ulaşılabilir. Karayolu ile Organgazi'ye gitmek isteyenlerin Bursa - Yalova karayolunu kullanması gereklidir. Nitekim karayolu ulaşımı için gerek Bursa merkezden gerek İstanbul merkezden her saat kalkan otobüsler bulunabilir. Onun dışında çevre illerden de rahatlıkla otobüslerle Orhangazi’ye gelinebilir.
Eğer Orhangazi seyahati planlıyorsanız; Bursa'da Gezilecek Yerler ve İznik'te Gezilecek Yerler isimli yazılarımızı da okuyunuz.
Anadolu'nun başka yerlerinden karayolu dışında Orhangazi’ye gelmek isteyenler ise; havayolunu kullanabilirler. Bursa’da yer alan Yenişehir Havalimanı yahut İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı üzerinden Orhangazi’ye servisler ile ulaşılabilir.

İnternette Orhangazi Nerede diye araştırma yaptığınızda göreceğiniz üzere Yalova’ya çok yakın konumda bulunan Orhangazi’ye denizyolu üzerinden de ulaşmak mümkündür. Kaldı ki İstanbul’dan kalkan vapurlara binerek bir saat sonra Yalova’ya oradan da kara yolu ile yarım saat içerisinde Orhangazi’ye ulaşılabilir.



admin / 01.03.2019 / 2 / 20 282

Yorum Ekleyin


  1. taner
    Ziyaretçi
    24 Mart 2019 13:43
    0

    İstanbuldan Bursaya giderken Orhangaziden geçilir. Ben ara sıra iznik'e gittiğim için buradan çok geçmişliğim oldu. Ama maalesef doğal ve tarihi güzelliklerini pek gezemedim. İznikte birçok otel olmasına rağmen Orhangazide otel sayısı daha az. Aslında ben herkesin tercih edebileceği ucuz otel ve pansiyonları tercih ediyorum.

  2. Erkan
    Ziyaretçi
    24 Nisan 2019 11:47
    0

    Orhangazide gezmeye çalıştığınız zaman pek çok Osmanlıdan kalma tarihi eser ve kalıntıları bulabilirsiniz. Bursa Osmanlı için  ne kadar öenmli ve bir başkent ise Orhangazi de bu sebepten bir tarih kokakn Osmanlı kalıntıların olduğu küçük bir ilçe 

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Bursa İnkaya Çınarı Tanıtımı

Bursa İnkaya Çınarı Tanıtımı

Tarihi oldukça eski olan İnkaya çınarı, Osmanlı Devleti'nin ilk köyleri
Osmangazi'de Gezilecek Yerler

Osmangazi'de Gezilecek Yerler

Osmangazi, Bursa'nın önemli ilçelerinden biridir. Bursa Osmangazi, en büyük ve
Trilye'de Gezilecek Yerler

Trilye'de Gezilecek Yerler

Trilye gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, eski bir Rum köyü olan bu
Orhaneli'de Gezilecek Yerler

Orhaneli'de Gezilecek Yerler

Orhaneli gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi
İnegöl'de Gezilecek Yerler

İnegöl'de Gezilecek Yerler

İnegöl gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya
Nilüfer'de Gezilecek Yerler

Nilüfer'de Gezilecek Yerler

Bursa Nilüfer, son zamanların ilgi çekici sakin mekanları arasında gösterilmeye
Gemlik'te Gezilecek Yerler

Gemlik'te Gezilecek Yerler

Gemlik gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye seyahat
Bursa Atatürk Kent Ormanı Tanıtımı

Bursa Atatürk Kent Ormanı Tanıtımı

Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer gibi büyük merkez ilçelere sahip olan ve nüfusu 3
Bursa'nın Erken Dönem Osmanlı Camileri

Bursa'nın Erken Dönem Osmanlı Camileri

Bursa'nın 1326 yılında fethedilmesinin ardından kentte halkın dini, kültürel ve
İznikte Gezilecek Yerler

İznikte Gezilecek Yerler

İznik gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up