İztuzu Plajı,
Muğla'nın
Ortaca ilçesine bağlı
Dalyan beldesinde bulunur. Uzunluğu 4,5 kilometre olan plaj Kaplumbağa Plajı olarak da bilinir. Burası caretta carettaların yumurtalarını bıraktığı alanlardan biridir. Kumsal alanı Radar Tepesi’nin eteklerinden Delik Ada önüne kadar uzanır.
İztuzu Boğazı’nda göl ile deniz suyu buluşur ve bu alan görülmeye değer oluşumlar meydana getirir. Kumsalın bir ucundan tatlı su diğer tarafından tuzlusu akar.
İztuzu Plajı ve Caretta Carettalar
Caretta carettalar sudan karaya çıkan ilk canlılardan biridir. Çok eski çağlardan beri var olan ender canlı türlerinden biridir. Sayıları zamanla azalan bu canlılar doğal yaşamı koruyan çalışmalar sayesinde son yıllarda çoğalmışlardır. Deniz kaplumbağası türlerinden biridirler ve ortalama 70 - 140 kilogram ağırlığında, büyük canlılardır. Caretta carettalar yumurtalarını karaya bırakıp tekrar denize dönerler. Sadece doğal ve temiz sahillere yumurta bırakan bu canlılar yumurtadan çıktıkları ilk kumsala bağlıdırlar. Hayatları boyunca doğdukları yere yumurta bırakırlar.
İztuzu Plajı da caretta carettaların yumurta bıraktığı ender yerlerden biridir.
İztuzu Plajı akşam 20.00’dan itibaren ziyarete kapalıdır ve çevrede ışık bulunmaz. Bunun nedeni de caretta carettaları korumaktır. Onların üreme dönemlerinde ise plaja evcil hayvanlar da giremiyor. Caretta carettalar yumurtalarını plaja gömerler. Burada gelişen yavrular yumurtadan çıktıktan sonra 26 saat kumun içinde hareketsiz durular. Daha sonra yüzeye çıkıp dolunayın ışığını takip ederek denize ulaşırlar.
Etrafta başka bir ışık kaynağı olursa yavrular yönlerini kaybedebiliyorlar. Diğer yandan yumurtalardan çok fazla yavru çıksa da büyüyüp yaşayabilenlerin sayıları çok az. Bu yüzden İztuzu Plajı’nda da bu canlıları korumaya yönelik önlemler alınıyor. Bu canlıların İztuzu Plajı’nı terk etmemeleri de alanın ne kadar temiz olduğunu gösteriyor.
İztuzu Plajı Özellikleri
İztuzu Plajı birçok yönden ender rastlanan özelliklere sahiptir. Bir doğa harikası olan plajın bulunduğu alan ilginç özelliklere sahip. Plajın hemen arkasındaki dağlık alandan inen nehir burada denizle buluşuyor. Bu sayede plajın bir tarafında tatlı su diğer tarafında tuzlu su bulunuyor ve ikisinde de yüzülebiliyor.
İztuzu kumsalı, altın kum denilen sarı kumla kaplı ve 5400 metre uzunluğa sahip. Çevresinde ise ev, dükkan ya da otel gibi yapılar yok. Bu sayede en temiz doğal alanların başında geliyor.
İztuzu Plajı geçtiğimiz yıllarda İngiliz basın organı The Times gazetesi tarafından
Avrupa'nın En İyi Açık Alanı ilan edilmiş ve 2011 yılında ise
Avrupa'daki en iyi plaj olarak tescillenmiş.
Bu doğa harikası alanın Antik Çağlar’da olmadığı biliniyor. Bu çevrede yer alan
Kaunos Antik Kenti dönemin liman kentlerinden biriydi. O dönemde Dalaman Çayı Ortaca ve Dalya'nın bulunduğu yerden akıyordu. Milattan önce 226- 227 yıllarında büyük Rodos Depremi yaşandı. Bunun sonucunda Dalaman Çayı yatak değiştirdi ve dalgalar kumları kıyıya taşımaya başladı. Kumların önündeki kayalıklar da dalgaların hızını keserek birikimi hızlandırdı.
Bu sayede oluşan eşsiz
İztuzu Plajı günümüzde en temiz ve ilginç doğa harikalarından biri. Bugün plajın bir tarafı deniz diğer tarafı göl olduğu için ilginç yüzme deneyimleri yaşamak isteyenlerin dikkatini çekiyor. Denizinin aniden derinleşmemesi ve görece sığ olması da daha güvenli bir hale getiriyor.
İztuzu Plajı İmkanları
İztuzu Plajı buraya yumurtalarını bırakan caretta carettaları korumak için belirli saatler arasında ziyaret edilebiliyor.
İztuzu Plajı ziyaret saatlerine bakacak olursak sabah 08.00’da açılan plaj akşam 20.00’de kapatılıyor.
Plajda cankurtaran alanı ve
sağlık merkezi de acil durumlar için hizmet veriyor. Diğer yandan alanda duş, giyinme kabinleri ve tuvalet de bulunuyor. Plaj ve çevresindeki doğal yapı korunduğu için çevrede otel gibi işletmeler bulunmuyor.
Plaj alanına dahil bir kamp alanı da kurulmuyor. Fakat araç girişinin olduğu yeri sol kısmında çadır kurmaya izin veriliyor. Burası zaten bağımsız bir bölüm bu yüzden karışan olmaz.
Plaj alanında kafe tarzı bir işletme de mevcut burada yemek yada içecek temin etmeniz mümkün.
İztuzu Plajı Giriş Ücreti
Plaja girişler ücrete tabi tutuluyor fakat fiyatların uygun olduğu söylenebilir. Burada şemsiye ve şezlong kiralamak da mümkün; bir şezlong fiyatı 5 lira, şemsiye fiyatı 5 lira şeklinde ücretlendirilmiş. Plaja sol tarafından araçla ya da daha ilerisindeki Dalyan Ağzı isimli bölgeden tekne ile giriş yapılabiliyor.
Alanın girişinde araçların park edilebileceği bir
otopark da bulunuyor. Otopark 15 dakikalık ziyaretler için ücretsiz, daha sonrası için ücretli oluyor fakat fiyatların uygun olduğu söylenebilir.
İztuzu Plajının yanında
Kargıcak Koyu bulunuyor. Dileyenler Kışla tabelasını takip ederek, çam ağaçları arasında yaklaşık 8 kilometrelik bir parkurda yürüyüş yaparak bu koya ulaşabilir. Kargıcak Koyuna araçlarınızla da gidebilirsiniz.
İztuzu Plajı Nerede? Nasıl Gidilir?
İztuzu Plajı Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesindedir. Plaj ile Dalyan arasında 12 kilometre mesafe bulunur. İztuzu Plajı’na tekne ile veya karayolu ile gitmek mümkündür. Dalyan’dan kalkan tekneler ile yaklaşık 30 dakikada plaja ulaşılır. Tekne dolmuşlar sabah 9.30’da seferlerine başlar. Plajdan Dalyan’a dönüş ise 13.00’da başlar. Teknelerin vardığı noktada araç girişi yoktur.
Karayoluyla gitmek isteyenler ise Dalyan merkezden kalkan toplu taşıma araçlarıyla
Sülüngür Gölü çevresinden dolaşarak 20 dakikalık bir yolculukla ulaşabilirler. Dileyenler göl kenarındaki muazzam manzaralı tesislerde gözleme tarzı yemekler yiyebilirler.