Güdül,
Ankara'nın ilçelerinden biridir. İl merkezine 90 kilometre mesafede bulunur. Bölgedeki Kirmir Çayı Vadisi’nin yamacında yer alır. Kirmir Çayı, Sakarya Nehri’nin kollarından biridir. İlçe ve çevresinde geniş ormanlık araziler görülür. İlçe leblebisi ile ünlüdür. Merkezinde birçok leblebi atölyesi bulunur. Kültürel mirası ve doğal güzellikleriyle Güdül görülmeye değer yerler arasında sayılıyor. Köklü bir geçmişe sahip ilçenin tarihine kısaca bir değinelim.
Güdül Tarihi
Güdül ve çevresinde yapılan incelemeler bölgenin tarihinin çok eskilere dayandığını göstermiştir. İlçeye yakın Kirmir Çayı’nın etrafında kayalar oyularak yapılmış mağaralar bulunur. Mağaralar milattan önce 2000 yılı civarında bölgede yaşayan Hititlerden kalmıştır. Bu tarihlerden sonra Güdül ve çevresi Friglerin hamiyetine girmiştir.
1071 Malazgirt Zaferi’nden sonraki süreçte bölgeye Türkler gelmiş ve hakimiyeti ele geçirmiştir. Güdül’ün bu günkü merkezi Selçuklu Hükümdarlarından I. Mesud’un eniştesi Şehabüldele Güdül Bey tarafından kurulmuştur. İsmini de Güdül Bey’den almıştır.
Tarihi ve kültürel yapısıyla dikkat çeken
Güdül’de gezilecek yerler listesini sizin için derledik.
Güdül Evleri
Güdül evleri yöreye özgü mimariye sahip ve günümüze kadar sağlam şekilde ulaşmış evlerdir. Evler genellikle Anadolu kültürünün ortak özelliklerini taşır. Evler genel olarak duvarları kerpiç, toprak damlı yapıdadır. Evler dar sokaklar boyunca sırlanır ve bitişik vaziyette bulunurlar. Güdül’de bölge kültürünü yansıtan bu evlerden 39 tanesi bulunur. Onun yanında 2 cami ve 13 işyeri de günümüze ulaşmıştır. Güdül evleri sit alanı statüsünde ve koruma altındadır.
Sorgun Göleti
Sorgun Göleti, Güdül’e bağlı Sorgun köyünde yayla mevkinde bulunur. İlçe ile arasında 23 kilometrelik mesafe bulunur. Gölet bölgeye müthiş bir doğal güzellik sağlamıştır. Gölün çevresi çam ormanları ile kaplıdır. Çevresinde Bolu Dağı’nın devamı olan sıradağlar bulunur. Kenarında piknik yapılabilecek alanlar bulunur. Ziyaretçiler için yapılmış çeşme ve tuvalet gibi imkanlar da sunuluyor. Bunun dışında küçük ihtiyaçların karşılanabileceği işletmeler de bulunuyor. Gölde alabalık ve sazan balıkları yaşıyor. Olta ile balık tutmak yılın belli zamanlarında serbest oluyor.
Sorgun Göleti 2011 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Park içinde doğa yürüyüşü yapılabilecek alanlar ve yürüyüş parkurları da bulunuyor.
İnönü Mağaraları
İnönü Mağaraları Kirmir Çayı yakınında yer alır. Mağaraların Bizans zamanından günümüze geldiği düşünülmektedir. Mağaralar dağın içi oyularak yapılmıştır. İçlerinde üst katlara çıkmak için merdivenler de bulunur.
Güdül’ün Neyi Meşhur?
Güdül ilçesi leblebisiyle meşhur bir bölgedir. Burada yapılan yöresel yemekler arasında Göceaşı, höşmerim, kapama, mıhlama gibi lezzetler bulunur. Göceaşı kabuksuz buğday, nohut ve kuru fasulyeden yapılır. Bazen etli olarak da tüketilir. Mıhlama, yumurtalı ve kıymalı yöresel yemeklerden biridir. Kapama ise soğan ve kemikli etlerle yapılan lezzetli bir yemektir.
Güdül Nerede? Nasıl Gidilir?
Ankara Güdül, il merkezine 90 kilometre mesafede bulunur. Çevresinde yer alan
Ayaş ilçesine 33 kilometre, Kızılcahamam ilçesine 93 kilometre,
Beypazarı ilçesine 60 kilometre,
Çamlıdere’ye 60 kilometremesafede yer alır. Ankara Etlik bölgesinden kalkan otobüsler ile ilçeye ulaşılabilir. Kendi aracıyla gidecek olanlar da Ankara- Beypazarı yolu üzerinden gider, Ayaş'ı geçtikten sonra kuzeye dönülür ve bu yolda 28 kilometre ilerledikten sonra
Güdül'e varılır.