Ankara Ayaş ilçesi son zamanların ilgi çekici mekanları arasında gösterilmeye başlaması ile bu bölgeye seyahat planlayan gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Ayaş gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde İç Anadolu'nun bu şirin ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:
Ayaş ilçesi bünyesinde oldukça fazla tarihi mekan barındırmaktadır. Bu mekanlar kaplıcalardan eski camilere kadar uzanmaktadır. Ankara ili içerisinde insan yoğunluğundan sıkılıp tarihi gezi yapmayı planlayanlar için oldukça güzel bir kaçamak olacaktır.
Höyük, Mağara ve kalelere sahip olan
Ayaş ilçesi Hititler, Romalılar ve Bizanslıların hakimiyeti altında bulunmuştur. Ayrıca yapılan tarihi araştırmalara dayanarak Friglerin de bu bölgede bulunabilmiş olmasına ihtimal verilmektedir. Tarihte birçok ordu için İstanbul yolunda güzergah olarak kullanılmıştır. Malazgirt savaşı galibiyeti sonucunda da 1073 yılında Selçuklular’a ait olan bu bölgede çeşitli yapılar ve yapıların kalıntıları günümüze kadar ulaşmıştır.
1) Asartepe Kanyon
Asartepe kanyon devasa büyüklüğü ve içerisinde bulunan güzel görünümlü gölü ile
Ayaş'ta gezilecek yerler listesi içerisinde bulunması gereken bir yerdir. Bu gölü kanyon tepesinden izleyebileceğiniz gibi, kanyonda yürüyüş yaparak aşağı inip gölü yakından inceleme fırsatınız bulunuyor.
2) Yöresel Ürünler Pazarı
Ankara’dan çıkınca Beypazarı yolunda bulunan Yöresel Ürünler Pazarı, Ankara Ayaş'a özgü eşyalar satmaktadır. Aynı zamanda bu pazarda yöresel yiyeceklerin tadına bakarak kültürel gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz.
3) Bünyamin Ayaşi Cami
Tarihi araştırmalara dayanılarak söylenene göre yapımı 16. Yüzyılda tamamlanmış olan bir camidir. Bayramiye tarikat lideri olan Bünyamin Ayaşi’nin ismi bu camiye verilmiştir. Din ve tarihi anlamda gezide bulunmak isteyenler buraya mutlaka uğramalılar. Ayrıca cami içerisinde bulunan eski çeşmelerden akan kaynak suyunu çok seveceksiniz.
4) Paşa Hamamı
İlçe’ye Selçukluların hükmettiğini belirtmiştik. Bu hamam ise Selçuklu mimarisi ile yapılmıştır. Eski dönem mimarcılığın izlerini en iyi şekilde taşıyan hamamın içe ise görülmeye değer cinsten. Belediye tarafından yapılan restorasyon çalışmalarından sonra bu hamam artık sergi olarak kullanılmaktadır. İçerisinde eski dönemlere ait eşyalar sergilenmektedir.
5) Asarcık Höyük
Bu bölgede Bizans ve Romalılara dair birçok kalıntı bulunmaktadır. Yine belediye tarafından yürütülen çalışmalarda kazılardan bu para ve değerli eşyalar çıkarılıp sergilerde ziyaretçilere gösterilmektedir. Nesnelerin ne için kullanıldığı veya hangi dönemi yansıttığı ise yanında basit bir yazı ile belirtilmektedir.
6) Ulu Cami
İlçenin en eski yapılarından biri olup Sinanlı Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. 1547 yılında yapılmıştır. İlk yapımında camide minare kullanılmamıştır. Minaresi ise 20. Yüzyılda yapılan restorasyon çalışmaları sırasında eklenerek tekrar kullanılabilir hale getirilmiştir.
7) Galat Kalesi
Yapımı Galatlar’a aittir. Günümüze kadar tek parça halinde yetişememiştir. Fakat kaleden kalıntıları görmeniz mümkündür. Tam olarak göremeseniz de parçalar sayesinde nasıl bir mimari kullanıldığını az çok anlayabiliyorsunuz.
8) Killik Cami
Cami 1560 yılında inşa edilmiştir. Ulu Cami’den yaklaşık 3 yıl sonra yapılan bu camide de minare bulunmuyordu. Yine restorasyonlar sırasında 20. Yüzyılda minare takviyesi yapılmış olup kullanıma açık hale getirilmiştir.
9) Karakaya Kaplıcası
Suyunun şifalı olduğu bilinen bu kaplıca Ankara merkezinden 58 kilometre kadar uzaklıkta kalmaktadır. Ulaşım için özel araçlar gerektiği gibi nadir olarak otobüs seferleri düzenlenmektedir.
Ayaş Nerede ve Ayaş'a Nasıl Gidilir?
Ayaş nerede için verilebilecek cevap oldukça basittir. Ankara’da bir ilçedir. Tarihi mekanları ve küçük bir yer olması ile turizmcilerin gözünde şirin bir yer olarak adlandırılır. Tam konum olarak ise
Beypazarı ile Ankara'nın tam ortasında bulunmaktadır.
Ayaş'a ulaşım oldukça basit sağlanabilir. Ankara Belediyesi tarafından düzenlenen halk otobüsü seferleri ile ulaşımı sağlayabilirsiniz. EGO 560-3 no’lu seferi 06.00-19.30 (hafta sonu 06.30’da başlıyor) saatleri arasında sizler için kesintisiz olarak hizmet vermektedir. Şehrin karmaşasından sıkılanlar kolaylıkla ulaşım sağlayabilir. Aynı şekilde özel araçlarınızla da ulaşım sağlayabilirsiniz.